среда, 27. мај 2020.

Nakon “Crne knjige nepodobnih”, Dodik i njegovi toksični poltroni uspostavili “Knjigu mrtvih za vrijeđanje” i započeli akciju iživljavanja nad upokojenim članovima porodica njihovih kritičara; Dodik i Sluga Pokorni Višković javno podržali investicije za efektuiranje kriminalnih radnji Nenada Nešića vrijednih 30 miliona KM


Piše: Slobodan Vasković

1.
“SNSD će u narednim mjesecima uspostaviti svoju Crnu Knjigu u koju će biti upisani svi oni koji su bilo kada SNSD-u na bilo koji način napravili štetu, a pogotovo oni koji su bili u SNSD-u, dobili mandat na imenu SNSD-a i onda se priklonili drugim političkim organizacijama. To će značiti da ćemo putem naših organa i naših ljudi u institucijama vlasti voditi računa o tim imenima. I to moramo da uradimo”, izjavio je Milorad Dodik na stranačkom skupu, 30.10.2016. godine, pod nazivom “Pobjednički skup gradonačelnika, načelnika i odbornika SNSD-a na lokalnim izborima 2016., sa stranačkim rukovodstvom”.2.
Niko od prisutnih nije se usprotivio pisanju Crne Knjige, a bili su nazočni svi najviši funkcioneri te stranke - Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović, Radovan Višković, Luka Petrović, Nikola Špirić, Igor Radojičić…; Niko ništa nije rekao o tome da je riječ o neljudskoj odmazdi, bez nekog velikog razloga, jer je SNSD ubjedljivo pobijedio na tim izborima.

3.
Niko nije pisnuo, a tri i po godine nakon tog skupa, na kojem je najavljeno uspostavljanje Crne Knjige i odmazde, svjedoci smo da su u njoj ispisane brojne stranice, da je odmazda postala svakodnevnica. 

Dio te odmazde su ilegalno prisluškivanje, praćenje i progon neistomišljenika, što je Dodik javno potvrdio na sjednici urušenog parlamenta, održanoj 20. maja 2020. godine. 


4.
Niko od prisutnih poslanika vladajuće kleptokratske koalicije nije se ogradio od Dodikove izjave, a (tadašnji) ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, koji po Dodikovom nalogu ilegalno prisluškuje i progoni nepodobne, 21. maja je slagao da je riječ o “performansu”; Nije laganje za Lukača nikakva novina, kao što je opštepoznato da nerijetko štiti kriminalce najgoreg kova.

5.
Na istoj sjednici urušenog parlamenta Dodik je, u izlivu nepatvorene mržnje, bijesa, bahatosti, neodgoja…, listom posljedica mentalne crvljivosti koja je kod njega najdominantnija osobina, opsovao mrtvog oca Nebojši Vukanoviću, narodnom poslaniku.

Ni taj odvratni, neljudski čin niko od pripadnika kleptokratske, ulizičke, poltronske bagre, koja bespogovorno sluša lažnog vožda dobro načetog brojnim patologijama, nije reagovao, kamoli osudio takav monstruozni, jezivi, ogavni čin.

6. 
Dodikove podmukle ulizice su, doživljavajući njegove blasfemične psovke kao naredbu, krenule u pisanje Knjige mrtvih pripadnika familija njegovih još uvijek živih kritičara, sa kojima će se on, prije ili kasnije, fizički obračunati.Bagra, koju je Dodik uzdigao na pijedestal oligarhije što je narod pretvorila u roblje, krenula je sa masovnim vrijeđanjem upokojenih članova porodica Dodikovih kritičara, ne prezajući ni od najgnusnijih uvreda na račun mrtvih; Iživljavanje nad mrtvima postalo je svakodnevno sredstvo kojim se obračunavaju sa nepodobnim, a sljedeća faza je, neminovno, Dodikovo naređenje da se ruše nadgrobni spomenici svih pokojnih članova porodica njegovih još uvijek živih kritičara.

7.
Sada je Dodik, bez sumnje bolesna osoba sa nikakvim šansama za ozdravljenje, kompletirao udar na kritičare - žive prisluškuje, progoni, prostački vrijeđa; Slijede im prebijanja, maltretiranja, sasvim realno i likvidacije; Istovremeno, njegove kabadahije, preko botovskih brigada, mahom uposlenika Javnih preduzeća i drugih institucija vlasti, nemilosrdno čereče mrtve u psihotičnom nekrofilnom zanosu, kako bi se dodvorili Primitivcu.

Zli Primitivac i njegovi, podjednako, zli, opaki, pokvareni, podli poltroni ostvaruju se, isključivo, činjenjem zla - i živima i mrtvima!

Odanost tog najtoksičnijeg ljudskog šljama, Dodik nagrađuje dozvolom da bjesomučno pljačkaju preostale resurse entiteta.

8.
Lično Dodik potvrđuje, promoviše te pljačke, predstavljajući ih kao “investicije”, iako je prethodno precizno dogovoreno ko se i sa koliko procenata ugrađuje u ta “ulaganja”.

Bitno je jedino da “ulagač” bude bespogovorno odan Dodiku, da je spreman na svako zlo koje mu se naloži i da je, naravno, spreman raditi na uništenju kompletnog naroda do njegovog biološkog nestanka sa prostora BiH, što jeste ključni cilj oligarhije Primitivca. 
9.
Posljednji primjer u kojem Dodik, zajedno sa takozvanim premijerom Radovanom Viškovićem, nagrađuje šljam kojim komanduje, jeste promocija navodnog razvoja opštine Trnovo, zahvaljujući kojoj će Nenad Nešić i njegova zločinačka grupa, koja radi za Dodika, zaraditi ukupno 30 miliona KM.

Pisao sam već o tome, a prije nego podsjetim na detalje, važno je navesti da je Dodik, uzgred, ojadio Trnovo oduzimajući im, u ime entiteta, 9.000 m2 zemljišta na Jahorini koje će im biti plaćeno 300 KM po m2, što je 2,7 miliona KM; Realna cijena tog zemljišta je devet miliona KM.

10.
Dodik je najavio izgradnju gondole koja bi u narednih nekoliko godina trebalo da spoji Trnovo i Olimpijski centar Јahorina.
“Predviđena je izgradnja gondole koja će približiti ovo naselje Јahorini. Ta perspektiva izgleda dobro, ali nam je potrebno da ovdje održimo radna mjesta i vjeru u ovu lokalnu zajednicu”, rekao je on.

Višković, jadni nosač Dodikovog kaputa, maske i rukavica, bio je precizniji.

“Trnovo će u narednom periodu imati jednu od većih investicija u Republici Srpskoj i to na dijelu olimpijske planine Јahorine koji pripada ovoj lokalnoj zajednici. Kad svi ti sadržaji - od četvorosjeda, staza, puta i naselja Obućina bare budu u punom kapacitetu, ova lokalna zajednica imaće najveće koristi od toga. Skoro je sigurno da će samo od rente i poreza koje treba da plaćaju vlasnici objekata na Јahorini u narednom periodu opština Trnovo imati veće prihode nego što je sadašnji budžet”, rekao je Višković.

11.
Zaboravili su i on i Dodik reći da je Nenad Nešić, preko svoje kriminalne firme “Legend”, upravo na lokaciji “Obućina bare” u Trnovu kupio deset dunuma zermlje na kojima će graditi apartmane.Kako je Nešić mogao znati za “investiciju”? Jednostavno - prvo je sve dogovoreno, zatim je on kupio zemljište, naravno, opljačkanim parama, na kojem će, naravno, opljačkanim parama graditi apartamne, a onda na scenu stupa Dodik, uz sasluženje Sluge Pokornog Viškovića, i najavljuje “investicije” - gondolu i stazu koje završavaju tačno pred Nešićevim apartmanima. 

12.
O ovom namještenom poslu, u kojem RS investira u izgradnju gondole i staze, a Nešić, pljačkanjem JP “Putevi RS” i drugih institucija koje su u njegovom vlasništvu, investira u izgradnju apartmana, pisao sam u dva navrata, ali nije naodmet podsjetiti. 

11.
"Projekat Obućina bare" je pokazna vježba djelovanja bandita koji su uzurpirali sve institucije, budžetski novac, investicije i podredili ga ličnom bogaćenju nevjerovatnih razmjera.

12.
Olimpijski centar Jahorina planira da se zaduži za nevjerovatnih 99 miliona KM, za nastavak investicionog ciklusa na Jahorini.

Dio tog novca trebalo bi da bude upotrijebljen za gradnju gondole Trnovo koja bi povezala vikend naselja Trnovo sa podsektorom Poljice u konceptu jedinstvenog sistema skijališta. 
„Polazne stanice su pozicionirane na način da iste obezbjeđuju pristup skijašima sa drugih ski staza i žičara i gondola u jedinstvenom sistemu skijališta sa omogućenim preskijavanjem od jedne do druge žičare“, navode u OC „Jahorina“.
Okvirna dužina ove gondole je 685 metara sa zaštitnim zonama od po 20 metara sa svake strane. (Capital.ba)

13.
Cijena realizacije projekta vezanog za Trnovo, prema grubim procjenama, iznosiće najmanje dvadeset miliona maraka. 

Gondola bi polazila iz “Obućina bara”, dijela opštine Trnovo. 

Lučić, Glavaš, Nešić
14.
I sada dolazimo do suštine: Upravo u tom dijelu direktor JP “Putevi RS" Nešić, Mladen Lučić, odbornik DNS-a u opštini Istočna Ilidža i narodni poslanik te stranke Aleksandar Glavaš, kupili su, preko svoje firme “Legend”, deset dunuma zemlje, upravo u dijelu "Obućina bara", na kojima planiraju graditi apartmane; izgradiće najmanje 5.000 m2 stambenog prostora. 

Cijena m2 kada se izgradi gondola i ski staza iznosiće minimalno 1.500 evra, a realno je da se kreće do 2.000 evra po m2.

Nešićevo zemljište u Trnovu
15.
Ako uzmemo minimalnu cijenu od 1.500 evra po m2, odnosno cca 3.000 KM po m2, na prodaji apartmana Nešić i njegova banditska družina zaradiće 15 miliona KM. To je čista zarada, jer oni neće uložiti niti jedan svoj cent, pošto će novac za izgradnju oteti od putarskih firmi i preko namješenih tendera u JP "Putevi RS".

Tako je zaokružena finansijska konstrukcija, a u podjeli dobiti naći će se i Dodik i Veljko Vukelić, Dodikov kum koji je stvorio Nešića, Glavaša i Lučića, te još nekolicina visokih funkcionera zločinačkog sistema.


Vukelić, Dodik i Nobilo
16.
Riječ je o državnom kriminalu, jer se pljačka planira unaprijed; Tako je opština Trnovo prije nekoliko mjeseci po direktivi promijenila regulacioni plan i u dijelu “Obućina bare”, gdje je Nešić kupio deset dunuma zemlje (u vlasništvu su firme “Legend”), predvidjela izgradnju apartmana.

Nešić je prije toga već kupio to zemljište, o čemu sam ranije izvijestio. Što znači da je znao da slijedi investicija u gondolu i stazu; Nije on nikakav vizionar, već je sve prvo dogovoreno, pa se krenulo u realizaciju.

Nešićevo zemljište u Trnovu
17.
Nakon što je taj dio završen, slijedi “investicioni ciklus” i najava gradnje gondole i ski staze tačno do mjesta na kojima će biti izgrađeni Nešićevi apartmani.

Sve je precizno osmišljeno - gondola i ski staza će se izgraditi iz kreditnih sredstava, koja će vraćati RS; Nešić će pljačkanjem budžeta JP “Putevi RS" doći do novca za izgradnju apartmana i na kraju, nakon uspješne prodaje, kreatori cijelog projekta biće bogatiji za petnaest miliona KM, a da nisu uložili ni centa svog novca.

18.
To je tek Prva faza, jer u drugoj fazi izgradnje apartmana namjeravaju izgraditi još 5.000 m2, odnosno inkasirati dodatnih 15 miliona KM. Sveukupno 30 miliona KM.

Firma “Legend” je kriminalna alatka Nešića, Lučića i Glavaša, a dio njene dobiti ide i Vukeliću.

19.
Osim gondole potreban je i put do tog mjesta za odmor; Put će da izgrade JP “Putevi RS”, a cijena je sitnica - da bi Nešić što bolje prodao apartamne, Javno preduzeće će u izgradnju infrastrukture uložiti, prema prvim procjenama, milion i po maraka.

To su prve procjene, nakon kojih slijede varijacije odreda eksponencijalne.

20.
Nešićev glavni savjetnik je stari Dodikov favorit Ljubomir Mrda; Mrda se, po Dodikovom nalogu, udružio sa Nešićem kako bi nastavio da otima od entiteta; A Mrda se baš naotimao - od solarnih svinja, prevarama sa firmama za proizvodnju mesa, preko solarnih elektrana, varanjem banaka, izgradnjom sopstvenih mini hidroelektrana radnom snagom  “Elektrodistribucije” Pale, o čemu sam pisao, a uskoro slijede i novi nastavci o tom notornom kriminalcu. 


Mrda i Dodik
21.
Za "investicije" u Nešićeve objekte postavljena je cijela "reprezentacija" za otimanje: Tu je Miloš Starleta Lučić, brat Nešićevog kuma Mladena Lučića, nekompetentna osoba koju je Nešić, uz Dodikov blagoslov, postavio na poziciju Ministra za ljudska prava i izbjeglice; Kako Starleta ništa ne zna, za šefa kabineta Nešić mu je nametnuo Mlađena Božovića, punca svog brata, tako da je navedeno ministarstvo, njegov vrh, potpuno kriminalizovan; Tu su JP “Putevi” i Nešićeve redovne mušterije za iznudu - putarska preduzeća; Tu je i pola cijelo slike bijelo...

22
Iako je protiv Nešića u MUP RS napisana krivična prijava zbog iznude još u januaru 2019. godine, ona nikada nije poslana u Tužilaštvo; I da je poslana ne bi se ništa uradilo, kao što ništa nije učinjeno po krivičnoj prijavi za prinudu koju je protiv Nešića podnijela PU Istočno Sarajevo tamošnjem Tužilaštvu, još u oktobru 2018. godine; Riječ je o otimačini cca 55.000 KM, ali Tužilaštvo nije prstom mrdnulo, jer ne smiju od Milana Tegeltije.

Tegeltija je, kao i nekoliko visokih funkcionera MUP RS, na Nešićevom platnom spisku; kada bi se provela kvalitetna istraga oko Nešićevog poslovanja i naglog bogaćenja u protekle četiri godine, u kojima je na nezakonit načins stekao desetine miliona KM, izvan svake razumne sumnje, otkrile bi se njegove čvrste veze sa regionalnim narko-kartelima.

Međutim, niko takvu istragu neće provesti.


23.
Nešićev sensei Vukelić može biti prezadovoljan - stvorio je još jedno čudovište.

24.
Razmjere Nešićevog kriminalnog djelovanja najbolje ilustruje podatak da do dolaska na poziciju direktora JP “Putevi RS” nije imao “ni za kiflu”,  a njegove firme su bile dužne cca 1,2 miliona KM: To su firme “Dar Company”, koja Poreskoj upravi RS duguje 337.743,25 KM, „N trade“, čiji je dug PU RS - 20.138,41 KM, dok je „Dar Company“ dužna Upravi za indirektno oporezivanje 890.279,77 KM.

Nikada ove obaveze nisu plaćene, a poreska utaja ga je preporučila Vukeliću i Dodiku za favorita koji je spreman na svako zlo kako bi se dokopao novca.

Nešićevo bogatsvo, nakon četiri godine provedene na čelu “Puteva”, procjenjuje se na preko 25 miliona KM! (nastaviće se)