четвртак, 14. мај 2020.

Nova realnost - surovost, nemilosrdnost, nepredvidivost; Krik koji nema ko da čuje

Edvard Munk: Krik
Piše: Slobodan Vasković

1.
Vlasnik Infekcije Milorad “Struka” Dodik naložio je ukidanje neustavnog i nezakonitog vanrednog stanja, što je njegov sluga pokorni Radovan Nejaki Višković odmah pretočio u Prijedlog o ukidanju vanrednog stanja koji je uputio Nedeljku Čubriloviću, čuvaru razvalina parlamenta RS na usvajanje.

2.
Čubrilović je, između dva prebacivanja ličnog milionskog bogatstva iz RS u Sloveniju, preko povezanih firmi za transport (otetog novca, primarno), najavio skup navodnih parlamentaraca na ruševinama Narodne skupštine, koja je “dignuta” u vazduh 23.12.2019. kada se u njoj raspravljalo o falsifikovanom dokumentu “Program reformi BiH” koji je iz kabineta “Struke” podmetnut ionako urušenom parlamentu; Nakon što su usvojeni zaključci o falsifikatu, kojim je “pokriveno” Dodikovo prihvatanje ANP-a i put BiH u NATO, od parlamenta je ostao tek pokoji kamen.

3.
Kad smo već u tim davnim pretkorona vremenima nije naodmet podsjetiti na divljački potez ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača koji je ošamario narodnog poslanika Draška Stanivukovića, tokom rasprave o falsifikatu; Lukačev šamar bio je jasan signal potčinjenim pripadnicima stranačke milicije da mogu da šibaju koga hoće, kako hoće i kad hoće; Prebijanje maloljetnika, prijetnje davljenjem u rječici Suturliji kod Banjaluke, do udaranja glavom o pod nesretnog stanovnika karantina u Milićima samo su dio “bezbjednosnog” opusa kojim se štiti razularena nesposobna bagra na vlasti.

4.
U protekla dva mjeseca vanredne situacije i vanrednog stanja (proglašeno 28.03.) dominirala je kolektivna nekredibilnost vladajućeg Krda imunog na bilo šta normalno, prirodno, ljudsko; Vlasnik Infekcije demonstrirao je nadmoć nad potčinjenim, institucije su bile, kao i u predkorona vremenu, nevidljive iz prostog razloga što i ne postoje.

5.
Nekompetentna ergela neznalica pokušala je sve razorne posljedice zaraze da prebaci na leđa stanovništva, ali im to nije pošlo za rukom. 

Sada se suočavaju sa pritiskom tog istog stanovništva koje zahtijeva rješavanje ogromnog broja problema, pokretanje privrednih aktivnosti, kredibilne ekonomske mjere, ali od toga nema ništa iz dva razloga: Neznalice ne mogu bilo šta inteligentno osmisliti, kamoli kvalitetne projekte, a druga, veoma bitna činjenica, jeste da, trenutno, nema novca ni za šta; Čak ni za gorivo Lukačevih pretorijanaca koji su se protiv virusa borili zastrašivanjem stanovništva, paradirajući sa dugim cijevima i prstom na obaraču.

6.
“Istjerivači virusa” našli su se, dva mjeseca nakon početka pandemije, u ogromnim problemima - virus udara duže nego što su procijenili, nezadovoljstvo je sve veće, anarhija sve više uzima maha, klizi se nezadrživo prema haosu, para nema, posla nema, firme, firmice, STR-ovi su mrtve straže društva koje nepovratno odumire.

7. 
Zato se popušta sa drakonskim mjerama, iako korona i dalje kosi, a infekcija ne jenjava.

8. 
Najava ukidanja vanrednog stanja je i najava ukidanja pandemije političkom odlukom; Dobitak je da stanovništvo neće i dalje biti zatočeno u svojim domovima, ali logorska demokratija će tek da uzme maha. Kao i logorske metode spram neposlušnih.

9. 
Infekcija mržnje čiji su prenosioci pripadnici palanačke vladajuće kaste, listom poltroni, ulizice, otrovni ljudski talog… beskrupulozni, bezobzirni, brutalni, nemilosrdni… ponovo galopira! 

Te gnusobe su već počele masovni toksični udar na sve i svakog ko misli drugačije; Varvarstvo tek slijedi.

10.
Nenarodni Režim smatra da je neophodno širenjem mržnje, prijetnjama, progonima, prikriti da vanredno stanje nije dalo nikakve rezultate, da su posljedice višedecenijskog varvarskog napada na sistem društvenih vrijednosti, derogiranje institucija, njihova privatizacija, insistiranje na podobnim poltronima, progon sposobnih…, dramatične, nepopravljive i tek će uzeti danak. 

Mnogi su iz četiri zida, u kojima su bili zatočeni gotovo dva mjeseca, iskoračili u potpunu neizvjesnost, nemaštinu, nemogućnost da obezbijede i minimum uslova za preživljavanje.

11.
Uz to, virus je, što sam već ranije konstatovao, potpuno ogolio sve slabosti društva, precizno ocrtao njegove razvaline, pokazao da se godinama vlada neistinama, manipulacijama, lažima i da su vladajuće feudalne kaste urušile sistem partokratijom, kleptokratijom, klijentelizmom i brutalnom trijažom stručnih kadrova koji su zbrisani, a na njihova mjesta zasađeni nesposobni, nekompetentni poltroni.

12.
Kakistokratija, vladavina najgorih, je na ogromnim iskušenjima suočena sa prekarijatom, koji je, nakon udara virusa, dodatno dobio na masovnosti!

Prekarijat, zajedno sa prevelikim brojem nezaposlenih, egzistencijalno ugroženih, iako neorganizovan, ogromna je snaga čije kanalisanje bi moglo oduvati podmuklu, pokvarenu oligarhiju kao slamku.

Oligarhija je toga svjesna i nanovo pokušava podvalama, lažima, manipulacijama da se održi; Ukoliko im to ne pođe za rukom, što je sasvim realno, na sva pitanja, sve zahtjeve, odgovoriće silom, jer samo im je to još ostalo.

13.
Strah nesposobnog, nekompetentnog, podmuklog i pokvarenog vladajućeg Krda je sve veći, uprkos činjenici da opozicija, sem nekoliko mladih izdanaka, ne pokazuje da shvata situaciju; Još manje pokazuje bilo kakvu želju da izađu iz samoizolacije u kojoj su se sasušili.

14.
Od takve opozicije malo ko šta i očekuje; Promjena će doći iz redova Režima kada oni koji ga održavaju definitivno shvate da su im preskupi Dodikovi prazni skupovi; Ti unutarrežimski frontovi su već otvoreni, a njihovo razvijanje direktno je povezano sa novcem - njegovom već hroničnom nestašicom; Ukoliko Dodik ne nađe pare, riječ je o stotinama miliona KM, ne postoji ta sila koja će očuvati njegovu Životinjsku farmu.

15.
Nova realnost je surova, nemilosrdna i nepredvidiva; Krik koji nema ko da čuje; Najstrašnije, nažalost, tek slijedi!