недеља, 31. мај 2020.

Dodik čini sve da imenuje Kostreševića za direktora Policije; Tužilac-kriminalac Vrećo i dalje odbija da naloži hapšenje Rađena, saučesnika u ubistvu Davida Dragičevića; Rađen bi narednih dana ponovo trebao biti saslušan u UKP RS po nalogu načelnika Kovrlije


Piše: Slobodan Vasković

1.
Siniša Kostrešević trebao bi biti novi direktor Policije RS.

Kostrešević je izbor Milorada Dodika i trenutno obavlja funkciju savjetnika Dragana Lukača, što znači da je potpuno sklonjen od mogućnosti bilo kakvog odlučivanja.

Siniša Kostrešević
2.
Kostrešević je 25.01. 2019. smijenjen sa pozicije načelnika Uprave krim policije (UKP RS); Tada je Lukač “počistio” gotovo sve načelnike policijskih uprava, a sve to učinio je kako bi uklonio Kostreševića. Uklonio je tada i Darka Ilića, sa mjesta načelnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala.

3.
Ilić je duboko upetljan u ubistvo Davida Dragičevića, njegovo zataškavanje i opstrukciju istrage oko tog teškog zločina koja traje već 26 mjeseci.

Darko Ilić
4.
Smjenom Kostreševića, Lukač je poništio bilo kakav uticaj Milorada Dodika na MUP RS.

5.
Prije toga, Lukač je potpuno nezakonito razvlastio aktuelnog direktora Policije Darka Ćuluma, beskičmenjaka bez ostatka, pretvarajući ga u najobičniji fikus, bez ikakvih stvarnih ovlaštenja.

6.
Ćulum se nije bunio zbog toga, iako je, po zakonu, direktor Policije snažnija funkcija od Ministra unutrašnjih poslova. Ćulum je beskičmenjak, osoba bez ikakvog karaktera, neznalica i ulizica i nadao se da će ga Lukač uspjeti imenovati na mjesto direktora SIPA, ali, kako stvari stoje, to je palo u vodu. 

Beskičmenjak Darko Ćulum
7.
Ćulum bi uskoro trebalo da ide u penziju, iako bi bilo mnogo logičnije da bude procesuiran zbog brojnih nedjela koja je počinio, među kojima je i opstrukcija istrage zločina teškog ubistva Davida Dragičevića.

8.
Lukač je, smjenom Kostreševića, htio da ga izbaci iz kombinatorike za poziciju direktora Policije RS, pa je polovinom januara ove godine raspisan konkurs za direktora Policije, jer u tom trenutku Kostrešević nije ispunjavao uslove za tu poziciju.

9.
Da bi neko postao direktor Policije mora imati čin Glavnog inspektora i to pet godina. Kostrešević nije, sve do prije nekoliko dana, ispunjavao te uslove.

10.
Dodik je opstruisao izbor novog direktora Policije sve dok Kostrešević nije ispunio uslove, tako da je raspisani konkurs poništen 16.03. ove godine, a očekuje se raspisivanje novog ovih dana, na koji će se, sada sa ispunjenim uslovima, prijaviti i Kostrešević.

Dragan Lukač
11.
Dodikov plan je da, imenovanjem Kostreševića, nadležnosti koje je Lukač oduzeo direktoru Policije sada oduzme Lukaču i tako ga marginalizuje u MUP RS.

12.
Dodik se boji Lukača i poznato mu je da je i njega ilegalno prisluškivao, a ne samo pripadnike opozicije i sve one koje Režim svrstava u svoje neprijatelje.

Lukač ima pozamašnu arhivu Dodikovih razgovora i njegovih najbližih saradnika.

13.
Dodik je javno priznao da Lukač ilegalno i nezakonito prisluškuje pripadnike opozicije i da mu donosi te snimke, preciznije stenograme nezakonito presretnutih i snimljenih razgovora opozicije, što je kriminal bez presedana. Dodik je to javno rekao na sjednici takozvanog parlamenta RS, održanoj 20. maja ove godine; Čak je i citirao neke dijelove ilegalno prisluškivanih razgovora.

14.
Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić prije nekoliko dana izjavila je da će Dodik biti saslušan zbog tvrdnji o ilegalnom prisluškivanju, ali nije precizirala kada.

Gordana Tadić
15.
Uprkos ubjeđenju da je imenovanje Kostreševića gotova stvar, Lukač se neće predati bez borbe, tako da će bitka sa Dodikom za novog direktora Policije biti veoma neizvjesna. I biće je vrlo zanimljivo pratiti, pošto Lukač neće olako dozvoliti da izgubi veliki uticaj koji sada ima potpunom kontrolom policije, svih njenih segmenata, ali i snažnim vezama sa podzemljem, jer je MUP RS pretvorio u falangu koja nije u službi građana, već kriminogenih struktura.

16.
Kostrešević je vodio istragu oko ubistva Davida Dragičevića, ali je podlegao zahtjevima vrha Režima da ne riješi taj slučaj. U jednom trenutku se činilo da ima najozbiljnije namjere da pohvata ubice i dio onih koji su učestvovali u zataškavanju zločina, ali je odustao od toga, iako mu je odlično poznato ko je sve učestvovao u ubistvu Davida Dragičevića, a ko u zataškavanju, kao što mu je poznato da je u zločin i prikrivanje duboko involviran jedan broj pripadnika policije. 

David Dragičević (otet 18.03.2018., mučen i ubijen; Njegovo tijelo pronađeno je 24.03.2018.)
Postupajući na navedeni način, Kostrešević je demonstrirao da je prije i iznad svega aparatčik, slijepi Dodikov poslušnik, a policajac je samo formalno.

17.
Lukač i Kostrešević se ne podnose i međusobna mržnja je dominantna i konstantna u njihovim odnosima.

18.
Ubistvo Davida Dragičevića još uvijek nije riješeno, a Darko Kovrlija, aktuelni načelnik UKP MUP RS, pokušava da oživi istragu, za šta nema podršku vrha MUP RS.

Prema mojim informacijama, potvrđenim iz nekoliko nezavisnih izvora, Kovrlija je konstatovao brojne nelogičnosti i neistine u izjavama Đorđa Rađena, jednog od saučesnika u ovom zločinu; Rađen je, tokom marta 2018, u vrijeme kada se Dragičević vodio kao nestala osoba (18.03.-24.03.), iako nije pripadnik MUP RS, izuzimao snimke video nadzora iz ulice Velibora Janjetovića Janje u kojoj je navodno Dragičević, prije nego je ubijen, opljačkao njegovu kuću, za šta je, kasnije, dokazano da je riječ o monstruoznim lažima. 

Đorđe Rađen
19.
Te snimke on je predao, preko inspektora Bojana Karanovića i Siniše Kojdića, takođe saučesnika u zločinu, Darku Iliću, tadašnjem načelniku Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala.

20.
Kovrlija je prethodnih mjeseci u nekoliko navrata zahtijevao od postupajućeg tužioca Dalibora Vreće da izda nalog za hapšenje Rađena, ali je Vrećo to, uprkos jasnim dokazima koji su mu predočeni, svaki put odbijao.

Darko Kovrlija
Rađen bi, po nalogu UKP, trebalo narednih dana ponovo da bude saslušan u vezi sa likvidacijom Davida Dragičevića.

21.
Vrećo je glavna poluga preko koje se opstruiše istraga ubistva Dragičevića; Dok je Kostrešević vodio istragu, nezvanično je tvrdio da će uhapsiti i Vreću, ali bila je to samo lažna priča.

22.
Protiv Vreće se vodi disciplinski postupak pred Disciplinskom komisijom VSTS zbog toga što je, u bukvalnom smislu, lažirao optuženog Dragana Naerca u Sudu u Gradišci, dovodeći umjesto njega NN lice. Naerac se, u vrijeme suđenja, nalazio u ekstradicionom pritvoru u zatvoru u Versaju u Francuskoj. Nakon lažiranog suđenja u Gradišci pušten je iz francuskog zatvora.

Dalibor Vrećo
23.
Iako postoje svi dokazi protiv Vreće i još dvojice sudija Osnovnog suda u Gradišci, Veljka Krejića i Branimira Maletića, o kriminalu u slučaju Naerac, Disciplinska komisija radi presporo, jer je to naredio Milan Tegeltija, predsjednik VSTS, koji štiti Vreću i jedna je, uz Miodraga Bajića, zamjenika republičkog tužioca, od najvažnijih poluga za sprečavanje rješavanja ubistva Davida Dragičevića.

Milan Tegeltija
24.
Darko Ilić je demonizovao žrtvu ubistva na pres konferenciji MUP RS, 26.03.2018., kada je slagao da je David Dragičević opljačkao Rađenovu kuću. Kasnije je dokazano da ne postoje nikakvi Dragičevićevi biološki tragovi u kući Rađenovih, kao i na predmetima iz nje. 

Na tom presu se pojavio i patolog Željko Karan, koji je, takođe, učestvovao u prikrivanju zločina i zločinaca. 

zločinački pres MUP RDS; 26.03.2018.
Nezapamćeno je u svijetu da se na pres konferenciji policije pojavi i patolog.

25.
Lukač je 15.05. 2018. godine, na sjednici takozvanog parlamenta, slagao da je David koristio LSD, ali su ga demantovali toksikološki nalazi sa beogradske VMA i iz Instituta u Beču; Lukač se nikada nije izvinio zbog laži koje je tada iznio, a do danas policija po njegovom nalogu progoni članove grupe “Pravda za Davida”, koji i dalje traže istinu o ubistvu dvadesetjednogodišnjeg studenta. 26.
Sve one koji se bore za istinu, Lukač je stavio izvan zakona, a Dodik nije ni pokušao da ga spriječi u tome, kao ni Željka Cvijanović, Dodikova marioneta na poziciji predsjednika RS. 

Dodik, Cvijanović i Lukač
Štaviše, oboje podržavaju te progone i stavljanje nevinih građana izvan zakona. Bar se po tom pitanju Dodik i Lukač odlično slažu, dok se u brojnim drugim “ne razumiju”. 

27.
David Dragičević otet je u noći 18.03. 2018. godine.

Davor Dragičević
Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je da su njegovog sina likvidirali pojedini pripadnici MUP RS, 23.03.2018. godine, u periodu od 22-23 časa. Nakon toga njegovo tijelo je bačeno u kanalizaciju Crkvena, koja se uliva u Vrbas.
“Zadnji put je mučen između 20 časova i 21 čas i 30 minuta, 23.03.2018. godine”, rekao je Dragičević.

Tijelo Davida Dragičevića nađeno je u kanalizaciji Crkvena 24.03. 2018. godine. (nastaviće se)