петак, 22. мај 2020.

Nepodnošljiva lakoća neznanja Zore Vidović i Gorana Maričića: 65.959 radnika još uvijek čeka da im Vlada RS isplati obećanu aprilsku platu; Narednih 55 dana su "ključni"


Piše: Slobodan Vasković

Nastavlja se agonija radnika, što su zbog mjera protiv pandemije morali prestati raditi u aprilu, a Vlada RS obećala da će im isplatiti platu za april, kao i sve obaveze.

Tih radnika je preko 70.000 i za njih je potrebno isplatiti ukupno 60.200.000 KM.

Već sam objavio da je, zaključno sa 18.05., Vlada RS ispatila, od pomenute svote, svega 380.000 KM, a ključni razlog je nesposobnosti Zore Vidović, ministarke finansija i direktora Poreske uprave RS Gorana Maričića.

Zora Vidović
Isplaćuje se minimalac koji iznosi 860 KM (neto plata plus obaveze prema budžetu), što znači da su Vidovićeva i Maričić uspjeli da do 18.05. postignu svjetski rekord u neproduktivnosti, jer su isplatili plate za svega 441 radnika (380.000 KM:860 KM = 441,8).

Nakon što sam objavio ove skandalozne podatke o neznanju i nesposobnosti Vidovićeve i Maričića uslijedilo je značajno poboljšanje isplata, ali i dalje nedovoljno brzo.

Vidovićeva i Maričić uspjeli su da tokom 19.,20., i 21. maja isplaćuju prosječno plate i obaveze za 1.200 radnika dnevno. 


Goran Maričić
To znači da je za 3.600 radnika isplaćeno 3.096.000 KM minimalnih plata, zajedno sa obavezama.

Minimalce je, zaključno sa 21.05., dobil 4.041 radnik, što znači da njih 65.959 još uvijek čeka crkavicu od koje moraju da prežive.

Ovim tempom ispata  svi radnici će aprilsku platu, koju im je obećala Vlada RS, na čijem čelu je formalno Radovan Vrtni Patuljak Višković, dobiti u narednih 55 dana, odnoso krajem jula mjeseca.


Vrtni Patuljak
Ranije sam objavio da su Vidovićeva, Maričić i njihovi podređeni u tolikoj mjeri iskomplikovali sistem prijava za isplate, samim tim i način isplate, zbog čega se taj proces, (koji je trebao da se završi u jednom danu, kada bi funkcionisao preskupi softver Poreske uprave, plaćen preko 20 miliona KM), razvukao na, kako sada stvari stoje, tri mjeseca.

Da bi se uopšte povećao broj isplata, iz svakog ministarstva zaduženo je dva do tri uposlenika koji pružaju pomoć Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi u obradi podataka, ispunjavanju obrazaca, za isplatu obećanog novca, iako u obje te institucije radi više od hiljadu zaposlenih. Samo u PU RS zaposleno je 900 radnika.

Očito je da od softverskih radova nema ništa, te da se i dalje "ide pješke", kao što je očito da ovi podaci pokazuju kakve neznalice, nespobnjakovići i nekompetentne ličnosti rade odgovorne poslove; Ali, nisu oni postavljeni na ta mjesta zbog znanja, već zbog činjenice da su poltroni i ulizice. 


Vukelić, Dodik i Nobilo
Maričić se, na primjer, uopšte ne brine za svoju fotelju u Poreskoj upravi, jer je on dio dvoprega Veljka Vukelića, kuma Milorada Dodika, koji ga je i postavio na tu poziciju. Drugi Vukelićev alat je Milimir Govedarica, javni pravobranilac RS.

Zora Vidović je iz ergele poslušnika moralne nakaze Milorada Dodika koji se davi u gnoju sopstvene pokvarenosti, izopačenosti i toksičnosti. 

Otjerani radnici FIS-a nemaju kome da se obrate
Niko od pomenutih ni ne pomišlja da zaštiti druge brojne radnike koji sju otjerani sa posla, a ne nalaze se među pomenutih 70.000; Među njima su i sada već bivši uposlenici FIS-a (trgovina na teritoriji RS), koji su bukvalno izbačeni na ulicu sa otpremninom od nevjerovatno ponižavajućih 300 KM.

Takvih radnika je na desetine, a niko ne želi da ih sasluša, niti da brine o njima; posebno niko ne želi da im pomogne, iako su mnogi od njih egzistencijalno ugroženi.

To je samo jedan detalj u moru sličnih gdje su beskrupulozni vlasnici firmi pandemiju iskoristili tako što su radnike, stalno zaposlene i po deceniju, dvije, najurili sa posla.