петак, 1. мај 2020.

Prevarant Dragan Vučetić koji je oštetio budžet RS za 1,1 milion KM bio je "ključna veza" Vlade RS za nabavku pokretne bolnice


Dragan Vučetić
Piše: Slobodan Vasković

Vlast RS “bunkerisala” je sve informacije oko nabavke pokretne bolnice; Još uvijek nisu saopštili, a kako stvari stoje i nemaju namjeru, od koje firme/koga je bolnica kupljena u Njemačkoj i koja je njena stvarna cijena.

Prema informacijama, potvrđenim iz nekoliko izvora, iza nabavke pokretne bolnice stoji Dragan Vučetić, prevarant koji je oštetio budžet RS za 1,1 milion KM.

On je, kako tvrde moji izvori, bio “ključna osoba u Njemačkoj preko koje je došlo do nabavke bolnice”. 

Zapanjujuće je da Vlada RS ponovo sarađuje sa Vučetićem koji je već pet godina u bjekstvu od institucija ovog entiteta, kako ne bi bio procesuiran zbog krađe 1,1 milion KM iz banjalučke firme “Nikola Tesla”. 

Nakon informacija da je Vučetić upetljan u cijeli netransparentni posao nabavke pokretne bolnice mnogo je jasnije zbog čega vlast krije informacije.

Za Vučetićem je, svojevremeno, raspisana potjernica, a vlasti Njemačke, čiji je državljanin, odbile su da ga izruče.

UKP MUP-a RS podnijela je u junu 2015, izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS protiv Vučetića zbog osnova sumnje da je kao v. d. direktora Javnog preduzeća “Nikola Tesla” zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao štetu od 1.104.878 KM.

Zoran Tegeltija, tadašnji ministar finansija (aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara BiH), čvrsto je stao iza imenovanja Vučetića na direktorsku poziciju, uprkos dokazima da je riječ o prevarantu koji je iza sebe već imao nekoliko propalih firmi.

Nakon što je opljačkao firmu “Nikola Tesla” Vučetić je pobjegao u Njemačku.

Dragan Vučetić je bio i savjetnik Milorada Dodika, dok je obavljao funkciju predsjednika RS.

Montiranje pokretne bolnice (Foto N1)

Ranije sam objavio da je, kako tvrde moji, stvarna cijena pokretne bolnice 3,6 miliona evra, a ne 3,6 miliona KM, kako je to najavio premijer Radovan Višković.

Do sada je za pokretnu bolnicu, prema dostupnim informacijama, isplaćeno 4,28 miliona KM, plus 379.431 KM za avionski prevoz.

“Fond zdravstvenog osiguranja RS, u skladu sa odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije, finansiraće transport (tri avionska leta) pokretne bolnice u iznosu od 379.431 KM”, odgovoreno je BNTV iz ove zdravstvene institucije koja nije učestvovala u postupku nabavke pokretne bolnice.

Taj posao obavljen je preko Instituta za javno zdravstvo RS.  

Avionski transport je višestruko preplaćen i, bez dileme, je u njegovu cijenu ukalkulisana i nelegalna dobit onih koji stoje iza ovog nezakonitog posla.

Moji izvori dalje tvrde da firma “Balkan global” iz Bijeljine, čiji je vlasnik Slaven Ristić, samo “pokriva” posao u kojem je Vučetić, iako kriminalac i dokazani prevarant, angažovan od vlasti RS za “posao” sa pokretnom bolnicom koja nikome nije potrebna. Da je bolnica potpuno nepotreban trošak potvrdili su i najviši funkcioneri RS koji su u nekoliko navrata istakli da ona neće biti upotrijeljena tokom pandemije.

Ristić, koji je vlasnik i TRZ “Bratunac” izjavio je, 03.04., na aerodromu Mahovljani, prilkom dočeka prvog aviona sa dijelovima pokretne bolnice, da je njegova firma zaslužna za isporuku pokretne bolnice RS. 

Montiranje pokretne bolnice počelo je 29.04. na autodromu Zalužani kod Banjaluke, a cilj je da se pripadnici Civilne zaštite RS uvježbaju u tom poslu.

Krivična protiv Vučetića
U izvještaju MUP-a iz 2015. godine, Vučetić se tereti da je čineći krivična djela od 9. oktobra 2012. do 24. marta 2014. godine omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi firmi “Nikola Tesla GMBH” Keln od 500.175 KM, koju je otvorio preko preduzeća „Nikola Tesla“ Banjaluka.

Vučetić je protivpravnu imovinsku korist stekao tako što je po projektu “Elektromobil” izvršio isporuku robe i usluga preduzeću “Nikola Tesla GMBH” Keln, a istovremeno preduzeće “Nikola Tesla” Banjaluka opteretio izdajući mjenice u njihovo ime i na njihov teret kao garanciju da će preduzeće iz Kelna ispuniti preuzete obaveze.

Na taj način uzrokovao je štetu banjalučkom preduzeću, a firmi „Nikola Tesla“ Keln omogućio imovinsku korist od 500.000 KM.

Dragan Vučetić je bio odgovorno lice i u firmi „Nikola Tesla“ u Banjaluci i u “Nikola Tesla GMBH” u Kelnu, a iz dopune izvještaja je vidljivo da je vršio nezakonite transakcije između tih preduzeća i svoje privatne firme „prof. Vučetić GMBH“ u Njemačkoj. 

Vučetić se još 2010. godine odrekao državljanstva BiH i uzeo njemačko državljanstvo, a dvije godine nakon toga Vlada RS ga je postavila za direktora preduzeća „Nikola Tesla“.(Capital.ba)