субота, 23. мај 2020.

Međunarodna zločinačka strujna La Banda: “Miljacka” u izvedbi Ljubomira Mrde umjetničkog imena Polutka za mjesečni honorar od 102.953 KM i tako narednih pedeset godina


Piše: Slobodan Vasković

1.
Ljubomir Mrda, bivši direktor “Elektrodistribucije” Pale, kriminalac je međunarodnih razmjera, jer prljave poslove obavlja na relaciji Prag - Istočno Sarajevo - Ljubljana - Beč.

2.
Funkciju direktora “Elektrodistribucije” iskoristio je za enomrno bogaćenje, a već sam pisao o nekoliko njegovih firmi koje se bave proizvodnjom mesa “Paniflex” i “Pani”, od kojih je prva ugašena i ostala dužna dobavljačima i budžetu cca 3,3 miliona KM. 

3.
Uz sve to, Mrda posjeduje i farmu svinja “MP-farm” sa 5.000 tovnih trokrižanaca, koja godinama zagađuje rijeku Praču, ali mu niko ništa ne može, uprkos žalbama lokalnog stanovništva. Na toj farmi, Mrda posjeduje i solarnu elektranu “M farm”, za koju su mu odobreni podsticaji, ali o tome u jednom od nastavaka o ovom velikom lupežu i kriminalcu.

4.
Ključni dio Mrdinog ogromnog bogatstva je hidroelektrana “Miljacka” (kod Sarajeva) koju je izgradio beskrupulozno rabeći radnike “Elektrodistribucije” Pale. 

"Miljacka" tokom gradnje
5.
Mrda, zvani Polutka, (zato što svinjskim polutkama plaća sanitarne inspektore da mu ne zatvore solarne trokrižance), stvarni je vlasnik firme GREEN ENERGY  d.o.o. iz Pala.

6.
U sudskom registru piše da je osnivač firma "BXP Czech" a.s. iz Praga u vlasništvu Milutina Perića, dok je Nikolina Perić, članica Milutinove porodice, navodno predsjednik uprave. Međutim, to je čista forma i laž kako bi se Mrda zaštitio.

Perić je bivši suvlasnik HE “Bistrica” iz Foče, koja postoji u papirima i služi za milionsko pranje novca.

7.
Da podsjetim, “Bistrica” je projekat preko kojeg su opljačkane desetine miliona maraka “poslovima” sa firmom “Kaldera” čiji je vlasnik Milenko Čičić, jedan od tajkuna Milorada Dodika.

Vlasnici HE “Bistrica” (koja nikada nije izgrađena) sada su “Elektroprivreda RS” (ERS) i “Hidroelektrane na Drini” (HED),  a na ovom poslu RS je oštećena za 14,2 miliona KM.

“ERS” i “HED” za “Bistricu” su platili 21 milion KM, 12.11.2019. godine, dok je 
“Kaldera” 2008. godine “HE Bistricu” kupila za 6,8 miliona KM, tako da je “ERS” na ovom poslu izgubila 14,2 miliona KM. Pljačka bez presedana.

8.
Vratimo se Mrdi i njegovoj firmi “GREEN ENERGY”  d.o.o. iz Pala, čiji je navodni osnivač  “BXP Czech a.s.” iz Praga, fantomska firma koja nema kapitala, poslovnog prostora, telefona…

9.
Perić, vlasnik ničega, odnosno samo papira i pečata fantomske firme i izvrsne volje za milionske prevare, omogućio je Mrdi da, pod plaštom njegove fantomske firme, izgradi  privatnu hidroelektranu “Miljacka”, snage 2,5 MW i godišnje proizvodnje 9.310.000 kWh.


10.
Godišnji prihod Mrdine “Miljacke” iznosi 1.235.437 KM, što je cifra koja se dobije kada se pomnoži godišnja proizvodnja od 9.310.000kWh x 0,1327 KM, koliko je naknada za struju dobijenu iz obnovljivih izvora. 

11.
Kako je Mrda koncesiju dobio na period od 50 godina, to znači da će on i njegovi nasljednici ukupno zaraditi 61.771.850 KM.

12.
Mjesečno je to 102.953 KM, što je, valjda, Mrdi dovoljno da nekako skrpi kraj s krajem svaki mjesec. Teško mu je, nema šta, pa uzima naknade i u Ministarstvu trgovine u Savjetu ministara BiH za "savjetničke" usluge!!!

13.
Da bi zaradio minimalac od 102.953 KM mjesečno, Mrda je u izgradnju “Miljacke” uložio 5.950.000 KM.


Perić, vlasnik papirnate firme “BXP Czech" a.s. iz Praga u izgradnju hidrocentrale nije uložio niti jednu jedinu marku.

"Miljacka" u izgradnji
14.
Ljubo Polutka je uložio svoj novac i „pozajmnice“ domaćih i stranih firmi, odnosno prljave pare, a svi resursi “Elektrodistribucije” Pale maksimalno su iskorišteni za gradnju njegove privatne HE.

15.
I entitetski birokratski resursi bili su Mrdi na raspolaganju, jer iza ovog međunarodnog kriminalca stoji lično Milorad Dodik.

16.
Upravo je zato bilo moguće da Mrda prođe bez ikakvih problema, iako je u toku gradnje hidroelektrana Miljacka izgrađena suprotno izdatoj građevinskoj dozvoli, a tehnički prijem i upotrebna dozvola izdati su u suprotnosti sa članom 140 Zakona o uređenju prostora i građenja RS.


17.
Malo se dokumentacija falsifikovala, što je Režimski standard - netačnu i falsikovanu dokumentaciju uradila je firma „UNIS“ d.o.o. iz Istočnog Sarajeva te “prevarila” Ministarstvo za prostorno uređenje RS koje je izdalo upotrebnu dozvolu.

18.
O čemu se radi: Glavni projekat nije ispoštovan i urađeni objekti se razlikuju i po tipu i po gabaritima i po položaju.


19.
Najporaznija je činjenica da je brana na vodozahvatu viša pet metara od projektovane.


Akumulaciono jezero plavi privatne parcele na kojima nisu riješeni imovinski odnosi, uzvodno uz rijeku Miljacku u dužini od 500 metara.


20.
Međutim, Mrda je Dodikov favorit i ako je potrebno može da poplavi sve, samo da bi zaradio milione.

21.
Pokazuju to i sledeće činjenice za koje postoji, kao i sve dosad navedeno, adekvatna dokumentacija koja potvrđuje teške kriminalne radnje. I svjedoči o postojanju međunarodne organizovane zločinačke grupe.

22.
Najporaznija činjenica je da Regulatorna komisija za energetiku RS utvrdila NACRT Dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije u MH „MILJACKA“ pod brojem 01-142-04—1/86/20 sa netačnim podacima!

23.
Regulatornoj Komisiji je poznato da kota gornje vode nije 620 m.n.m., već 625 m.n.m. čime je brana, pored konstruktivnih razika, viša za pet metara, a time se povećava plavljenje za pet metara visine.


24.
Regulatorna Komisija je u posjedu projekta izvedenog stanja koji potvrđuje navedene činjenice.


25.
Regulatornoj  Komisiji su poznati protokoli o ugrađenoj opremi urađeni od firme “KOLEKTOR” iz Slovenije, o kojoj sam već pisao. Da podsjetim, Mrda i “Kolektor” pokušavaju da na osnovu nepostojećeg ugovora otmu od ERS 17,7 miliona evra, što je dodatni dokaz o razornom djelovanju međunarodne organizovane zločionačke grupe. Tužilaštvo BiH i dalje ne reaguje na sve ove otvorene pljačke.

26.
“Kolektor” je izgradio opremu za “Miljacku”.


27.
Ti protokoli potvrđuju stvarno stanje na terenu, a to je suprotno NACRTU  Dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije  u MH „MILJACKA“ pod brojem 01-142-04—1/86/20.


28.
Ne treba većih dokaza od dosad navedenih da je entitet u službi kriminalca Ljubomira Polutke Mrde, odnosno međunarodne kriminalne grupe kojoj pripada i koja djeluje na osovini Prag-Istočno Sarajevo-Ljubljana-Beč. (nastaviće se)