четвртак, 28. мај 2020.

Fond zdravstva RS firmi “Medietik”, braće Babić, od kojih je jedan muž Dodikove savjetnice Ane Trišić Babić, dodijelio pet ugovora u vrijednosti od 2,75 miliona KM za samo mjesec dana; Da li su Babići, sluge Ranka Škrbića, ostvarili milionski ekstraprofit na nabavci medicinskih aparata, moralo bi da utvrdi Tužilaštvo BiH


Piše: Slobodan Vasković

1.
Firma “Medietik” dobila je od Fonda zdravstvenog osiguranja RS pet ugovora o nabavci medicinske opreme, ukupne vrijednosti 2.750.000 KM, bez PDV-a.

(Nabavke FZO RS/Izvor: Impuls portal)

2.
“Medietik” do.o. iz Banjaluke ove ugovore dobio je i realizovao u periodu od početka aprila pa do 21. maja ove godine, sve i jedan u vrijeme pandemije korona virusa. 

3.
Firma “Medietik” d.o.o. iz Banjaluke u vlasništvu je Željka Babića, koji je i njen direktor. Željko Babić je muž Ane Trišić-Babić, savjetnice Milorada Dodika.


Međutim, “Medietik” je u stvarnom vlasništvu Vlade i Željka Babića, koji su braća, a prvi je pod punom kontrolom Ranka Škrbića, nekadašnjeg ministra zdravlja i grobara zdravstva Republike Srpske.

4.
“Medietik”  već devet godina ima monopol na sve nabavke za Kliniku za očne bolesti UKC RS Banjaluka i u drugim Bolnicama širom RS. Ta firma se nije bavila nabavkom medicinskih aparata iz drugih oblasti do napada virusa. Uslijedio je zaokret.

5.
Tokom pandemije, Škrbić, koji i dalje gospodari zdravstvenim sektorom, očekivano je Babiće izabrao za brze profiterske poslove.

6.
Korona je omogućila Babićima da za samo mjesec dana od Dejana Kusturića, direktora Fonda zdravstva RS, još jednog sluge Milorada Dodika i Ranka Škrbića, dobije poslove vrijedne 2.750.000 KM.


7.
“Medietik” je, prema mojim izvorima iz zdravstvenih institucija, u aprilu dobio nabavku aparata za ozonoterapiju, oksigenoterapiju, aerosol-terapiju, vještačko disanje i ostali terapeutski aparati za disanje; I to pet setova, sve po cijeni od 93.661 KM.

Babići su ove aparate nabavili od firme DRAGON CONNEXION COMPANY SHAN TUNG STREET, MONGKOK iz Hong Konga.

8.
U aprilu je uslijedio još jedan ugovor, ali značajno veći od prvog. Nabavljeni su aparati za umjetno disanje i ostali terapeutski aparati za disanje /RESPIRATOR PA 7008; Nabavljeno je tri komada po ukupnoj cijeni od 102.494 KM.

Roba, koja po komadu košta 34.164,6 KM (bez PDV-a) dobavljena je iz Dubaija, od firme JBERGUE CONSULT GROUP LTD ASPECT TOWER OFFICE 1101 DUBAI (Ujedinjeni Arapski Emirati).

9.
U maju je prava dobitna kombinacija za Babiće - Dobijaju bingo - nabavku aparata za ozonoterapiju, oksigenoterapiju, aerosol-terapiju, umjetno disanje i ostali aparati za umjetno disanje, u vrijednosti od 1.572.000 KM.

Ovi aparati nabavljeni su, takođe, od firme DRAGON CONNEXION COMPANY SHAN TUNG STREET, MONGKOK iz Hong Konga.

10.
Od iste firme, u maju, stiže još jedna isporuka aparata za ozonoterapiju, oksigenoterapiju, aerosol-terapiju, umjetno disanje i ostali aparati za umjetno disanje u vrijednosti od 380.582 KM.

Ukupno je nabavljeno dvadeset komada ovih aparata, a za njih je plaćeno 1.572.000KM + 380.582 KM=1.952.582 KM, odnosno 97.629 KM po aparatu.

Meietik (Izvor:Imupls portal)
11.
Ako se ima u vidu da je prva nabavka od firme iz Hong Konga iznosila 93.661 KM za pet setova, te da je jedan aparat koštao 18.732 KM, logično je pitanje kako je cijena istog aparata, za samo dvadesetak dana, uvećana čak 5,2 puta i iznosi 97.269 KM?!

12.
Na ovu očitu nelogičnost, a iz specifikacije jasno da je riječ o jednom te istom proizvodu, odgovor bi moralo dati Tužilaštvo BiH. I to pod hitno, jer je na dvadeset aparata cijena skočila, prema podacima koji su u mom posjedu, za nevjerovatnih 1.570.000 KM!!! 

13.
Babići, vlasnici “Medietika”, u maju su, tokom vanrednog stanja, još jednom skoknuli do Ujedinjenih Arapskih Emirata, opet do Dubaija i nabavili osam aparata za umjetno disanje i ostali terapeutski aparati za disanje /ICU VENTILATORI-RESPIRATORI PA700B po cijeni od 274.451 KM od firme JBERGUE CONSULT GROUP LTD ASPECT TOWER OFFICE 1101! 

Po komadu je to 34.306 KM (bez PDV-a), što je približno cijeni aprilske nabavke, kada je za jedan ovaj aparat plaćeno 34.164 KM (bez PDV-a)

14.
Poslujući pod Škrbićevim kormilom, Babići su u proteklih devet godina stekli višemilionsko bogatstvo, brojne, preskupe, nekretnine; Zauzvrat, Vlado Babić je, svojevremeno, srušio Gradski odbor SDS-a Banjaluka, prije toga i SDS, dok je bio njegov generalni sekretar u vrijeme kada se na čelu stranke nalazio Mladen Bosić.

Vlado Babić, dok je bio u SDS-u
15.
Nagrada su milionski poslovi, a Vlado Babić je sada, po zadatku, smješten u banjalučki DNS.

16.
Koliko uzlet je imala firma “Medietik” najbolje svjedoči podatak da su 2011. godinu zavrišli sa deset maraka dobiti, da bi već godinu kasnije, kada je Škrbić uzeo pod svoje skute Babića, ta dobit porasla na 44.961 KM.


Nakon toga dobit se eksponencijalno uvećavala, a Babići i Trišićeva su danas bogati kao krezovi. (nastaviće se)