среда, 20. мај 2020.

Pokušaj ubistva Vasiljevića: Tužilaštvo predložilo objedinjavanje postupka protiv Juroševića i ostalih sedam članova njegove zločinačke grupe koji su pokušali likvidaciju; Jurošević se izjasnio da nije kriv

Jurošević organizator pokušaja ubistva Vasiljevića
i učesnik u tom zločinu

Piše: Slobodan Vasković

U Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu održano je 18.05.2020. godine ročište radi izjašnjenja o krivnji optuženog Slaviše Juroševića zvanog beli, koji se tereti da je sa još sedam lica, 02.06.2019., pokušao da likvidira Slobodana Vasiljevića u Šekovićima.

Jurošević, koji se nalazi u pritvoru, se izjasnio da nije kriv.

Na teret mu se stavlja krivično djelo Ubistvo iz člana 124. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske (KZ RS) u vezi sa članom 22. KZ RS (pokušaj), a sve u vezi sa članom 37. KZ RS.

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu predložilo je spajanje krivičnog postupka Juroševiću i njegovoj sedmočlanoj bandi, protiv koje je ranije podignuta optužnica za pokušaj likvidacije Vasiljevića.

Vrhovni sud je poništio to Rješenje i vratio na ponovno odlučivanje, da bi takozvana sudjska trojka ponovila kriminalni akt - ponovo su donijeli odluku da se ubica brani sa slobode.


Okružni sud Istočno Sarajevo produžio je, 25.03., pritvor Slaviši Juroševiću optuženom za pokušaj likvidacije Slobodana Vasiljevića.

Prema Rješenju Suda, pritvor Juroševiću može trajati do izricanja prvostepene presude, a produžen je kako bi se spriječila mogućnost bjekstva.


Slobodan Vasiljević
Jurošević je optužen da je, sa još sedam lica, htio ubiti Vasiljevića 02.06.209. godine, u dvorištu parohijskog doma u Šekovićima.

Jurošević ke organizovao grupu za likvidaciju Vasiljevića i, zajedno sa njima, učestvovao u pokušaju ubistva.

Učinio je to zajedno sa Miljanom Milićem, Stefanom Radovanovićem, Stevanom Garićem, Nebojšom Petkovićem, Milutinom Kandićem, Goranom Čalmićem i Nebojšom Ozimkovićem, protiv kojih je, takođe, podignuta optužnica.

Milić je, kako se navodi u optužnici, prvi udario Vasiljevića metalnom šipkom.

Kada je pao, nastavili su da ga tuku - Milić metalnom šipkom i nogama, a Radovanović nogama.

U tome su im se pridružili Jurošević, Garić, Petković, Kandić i Čalmić.

Napadače su u izvršenju likvidacije spriječila tri lica, koji su izašli iz parohijskog doma i krenuli prema njima. Kada su ih napadači ugledali, Jurošević i ostali su otrčali prema parku, potom prema lokalnoj banci. 

Optužnica protiv Juroševića potvrđena je 21.03., dok je protiv ostalih podignuta ranije.

Jurošević je nakon zločina pobjegao u Srbiju, a potom sa porodicom otišao na odmor u Grčku, da bi ga granična policija te zemlje lišila slobode na osnovu međunarodne potjernice. U decembru prošle godine izručen je BiH, ali ga je Vijeće Okružnog suda Istočno Sarajevo, u kojem su bile takozvane sudije Zinaida Husić, Ranka Mršić i Veselinka Ivanović, 21.02.2020. pustilo da se brani sa slobode, premda su u Rješenju potvrdile da postoje svi dokazi o njegovoj umiješanosti i da on laže kada negira zločin.

Na kraju je Vrhovni sud preinačio Rješenje Okružnog suda i 21.02. donio odluku da se Jurošević vrati u pritvor, odakle nije ni trebalo da bude pušten.


Vasiljević je nakon napada duže od mjesec bio u komi zbog teških povreda koje je zadobio prilikom pokušaja da ga likvidiraju.