недеља, 10. мај 2020.

Institucije štite teške zločine Bude Stankovića, vlasnika RUGIP-a; Veljko Vukelić je vlasnik Pravobranilaštva RS; Nešić je kešmašina Dodika


piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik potpuno je poništio politiku, pretvarajući je u brutalnu otimačinu.

Kako bi unaprijedio i ubrzao pljačkaške akcije, napravio je određene kadrovske promjene tako što je stare kleptokrate zamijenio mlađim, beskrupuloznijim.

2.
Umjesto Marka Pavića (DNS) proizveo je notornog kriminalca Nenada Nešića; Petra Đokića (SP) trebalo bi da promijeni gangster Goran Selak, osobe niske inteligencije, ali visokih pljačkaških dometa; Ostalo je još da zamijeni i starog prevejanog lisca Nedeljka Čubrilovića nasilnikom Slobodanom Bobijem Stanarevićem.

3.
Zajednički imenitelj Nešića, Selaka i Stanarevića je da su, odreda, saradnici/članovi zločinačkih organizacija.

4.
Sva trojica su duboko involvirani u teške kriminalne akte, ali što više pljačkaju, što to otvorenije i beskrupuloznije rade, sve brže napreduju na hijerarhijskoj ljestvici; I Dodik se na njih maksimalnoi oslanja, što svjedoči da u svim njihovim prljavim poslovima on ima značajan udio; S tim što se Dodik ne može naći kao direktan akter nijednog kriminalnog akta, ali je inspirator svih.

6.
Njegovi kumovi Budo Stanković i Veljko Vukelić su poluge preko kojih upravlja sa navedenim trojcem; Stanković je zadužen za Stanarevića i Selaka, dok je Vukelić u najtješnjoj koordinaciji sa Selakom i Nešićem.

Nasilnik Budo Stanković
7.
Stanković je poodavno ispričana priča - svi sve znaju o njegovim kriminalnim malverzacijama sa gradskim građevinskim zemljištem, javna je tajna da je on privatizovao Republičku upravu za imovinskopravne poslove RS, ali pravosuđe i policija ništa ne preduzimaju, jer Stanković je nedodirljiv.

Štaviše, kriju nasilne zločine nad pojedincima iza kojih stoji Stanković, a među tim nedjelima je i najmanje jedan pokušaj ubistva. Upravo sada je na djelu zataškavanje jednog od nasilnih zločina Stankovića, ali o tome uskoro više detalja.

Vukelić, Dodik i Nobilo
8.
Slična situacija je i sa Vukelićem, koji osim Nešića i Selaka kontroliše i Milimira Govedaricu, republičkog pravobranioca. Kada Govedarica počne sa opstrukcijama rješavanja predmeta koji se tiču zemljišta ili druge imovine RS, zainteresovani kupac treba da posjeti Inđiju, gdje stoluje Vukelić.

Milimir Govedarica
Nakon posjete i ugovorene cijene, predmet se brzopotezno rješava. I o ovim brojnim prljavim poslovima se sve zna, postoje bezbrojni dokazi, dokumenti o Govedaričinim nezakonitim djelima, ali niko ništa ne preduzima, jer su narečeni nedodirljivi; I jer su dio te banditske družine i najviši pravosudni funkcioneri poput Milana Tegeltije, predsjednika VSTS, Miodraga Bajića, šefa Posebnog odjeljenja i mnogi drugi, posebno policijski funkcioneri.

9.
Kriminalne radnje u zdravstvenom sektoru osmišljava i kontroliše treći Dodikov kum - Ranko Škrbić, a svako ko mu se zamjeri teško strada; Iza svih pljački u zdravstvu stoji Škrbić, bilo da je riječ o izgradnji objekata, nabavci lijekova, druge medicinske opreme. Škrbić je kreator i izgradnje garaže u UKC RS koja će koštati 35 miliona KM, što je naprosto nevjerovatna cifra, ali niko ništa ne preduzima kako bi se spriječila najnovija pljačka. 

Škrbić je grobar zdravstva RS koje je, zbog njegove pljačkaške ere, koja traje petnaest godina, u gubitku milijardu i sto miliona maraka.

Ranko škrbić, grobar zdravstva RS
10.
Drskost navedenih bandita je bezgranična i uspjeli su sistem da potpuno podrede sebi i kriminalnim poslovima koje rade; Za to vrijeme stanovništvo je u ropskom položaju, teško izmanipulisano lažnim patriotskim spinovima, koji služe kako bi se prikrilo stvarno stanje stvari; A stvarno stanje kaže da je na djelu nikad veća i bjesomučnija pljačka.

11.
Navešću samo jedan primjer koji je pokazna vježba djelovanja bandita koji su uzurpirali sve institucije, budžetski novac, investicije i podredili ga ličnom bogaćenju nevjerovatnih razmjera.

12.
Portal Capital.ba objavio je da Olimpijski centar Jahorina planira da se zaduži za nevjerovatnih 99 miliona KM, za nastavak investicionog ciklusa na Jahorini.

Dio tog novca trebalo bi da bude upotrijebljen za gradnju gondole Trnovo koja bi povezala vikend naselja Trnovo sa podsektorom Poljice u konceptu jedinstvenog sistema skijališta. 
„Polazne stanice su pozicionirane na način da iste obezbjeđuju pristup skijašima sa drugih ski staza i žičara i gondola u jedinstvenom sistemu skijališta sa omogućenim preskijavanjem od jedne do druge žičare“, navode u OC „Jahorina“.
Okvirna dužina ove gondole je 685 metara sa zaštitnim zonama od po 20 metara sa svake strane. 
Dodaju da kapacitet gondole obavezno mora biti izbalansiran i usklađen sa smeštajnim kapacitetima i kapacitetom ski staza, odnosno da se moraju obavezno uračunati i planirani vikend izletnici. 
„Cilj je da se omogući efikasan transport, kao i udobnost korisnika. Ovaj projekat podrazumjeva: izgradnju gondole, ski lifta, pokretne trake, izgradnju ski staze, signalizacije, osnježavanje ski staze, osvjetljenje ski staze i Ski Data“, naveli su u OC „Jahorina“. (Capital.ba)

13.
Cijena realizacije projekta vezanog za Trnovo, prema grubim procjenama, iznosiće najmanje dvadeset miliona maraka. 

Gondola bi polazila iz takozvanih “Obućina bara”, dijela Trnova. 

Lučić, Glavaš, Nešić
14.
I sada dolazimo do suštine: Upravo u tom dijelu direktor JP “Putevi RS" Nešić, Mladen Lučić, odbornik DNS-a u opštini Istočna Ilidža i narodni poslanik te stranke Aleksandar Glavaš, kupili su preko svoje firme “Legend” deset dunuma zemlje, upravo u dijelu "Obućina bara", na kojima planiraju graditi apartmane; izgradiće najmanje 5.000 m2 stambenog prostora. 

Cijena m2 kada se izgradi gondola i ski staza iznosiće minimalno 1.500 evra, a realno je da se kreće do 2.000 evra po m2.

Nešićevo zemljište u Trnovu
15.
Ako uzmemo minimalnu cijenu od 1.500 evra po m2, odnosno cca 3.000 KM po m2, na prodaji apartmana Nešić i njegova banditska družina zaradiće 15 miliona KM. To je čista zarada, jer oni neće uložiti niti jedan svoj cent, pošto će novac za izgradnju oteti od putarskih firmi i preko namješenih tendera u JP "Putevi RS".

Tako je zaokružena finansijska konstrukcija, a u podjeli dobiti naći će se i Dodik i Vukelić i još nekolicina visokih funkcionera zločinačkog sistema.

16.
Riječ je o državnom kriminalu, jer se pljačka planira unaprijed; Tako je opština Trnovo prije nekoliko mjeseci po direktivi promijenila regulacioni plan i u dijelu “Obućina bare”, gdje je Nešić kupio deset dunuma zemlje (u vlasništvu su firme “Legend”), predvidjela izgradnju apartmana.

Nešić je prije toga već kupio to zemljište, o čemu sam ranije izvijestio. Što znači da je znao da slijedi investicija u gondolu i stazu; Nije on nikakav vizionar, već je sve prvo dogovoreno, pa se krenulo u realizaciju.

Nešićevo zemljište u Trnovu
17.
Nakon što je taj dio završen, slijedi “investicioni ciklus” i najava gradnje gondole i ski staze tačno do mjesta na kojima će biti izgrađeni Nešićevi apartmani.

Sve je precizno osmišljeno - gondola i ski staza će se izgraditi iz kreditnih sredstava, koja će vraćati RS; Nešić će pljačkanjem budžeta JP “Putevi RS" doći do novca za izgradnju apartmana i na kraju, nakon uspješne prodaje, kreatori cijelog projekta biće bogatiji za petnaest miliona KM, a da nisu uložili ni centa svog novca.

18.
To je tek Prva faza, jer u drugoj fazi izgradnje apartmana namjeravaju izgraditi još 5.000 m2, odnosno inkasirati dodatnih 15 miliona KM. Sveukupno 30 miliona KM.

Firma “Legend” je kriminalna alatka Nešića, Lučića i Glavaša, a dio njene dobiti ide i Vukeliću.

19.
Iako je protiv Nešića u MUP RS napisana krivična prijava zbog iznude još u januaru 2019. godine, ona nikada nije poslana u Tužilaštvo; I da je poslana ne bi se ništa uradilo, kao što ništa nije učinjeno po krivičnoj prijavi za prinudu koju je protiv Nešića podnijela PU Istočno Sarajevo tamošnjem Tužilaštvu, još u oktobru 2018. godine; Riječ je o otimačini cca 55.000 KM, ali Tužilaštvo nije prstom mrdnulo, jer ne smiju od Milana Tegeltije.

Tegeltija je, kao i nekoliko visokih funkcionera MUP RS, na Nešićevom platnom spisku; kada bi se provela kvalitetna istraga oko Nešićevog poslovanja i naglog bogaćenja u protekle četiri godine, u kojima je na nezakonit načins stekao desetine miliona KM, izvan svake razumne sumnje, otkrile bi se njegove čvrste veze sa regionalnim narko-kartelima.

Međutim, niko takvu istragu neće provesti.


20.
Koliko je Nešić bitan Dodiku kao kešmašina svjedoči i podatak da mu je dozvolio da za finansijskog direktora u JP “Putevi RS” postavi Mlađena Božovića, punca svog brata, dok je za Ministra za ljudska prava i izbjeglice predložio Miloša Lučića, brata svog kuma Mladena Lučića.

Nešićev sensei Vukelić može biti prezadovoljan - stvorio je još jedno čudovište.

21.
Razmjere Nešićevog kriminalnog djelovanja najbolje ilustruje podatak da do dolaska na poziciju direktora JP “Putevi RS” nije imao “ni za kiflu”,  a njegove firme su bile dužne cca 1,2 miliona KM: To su firme “Dar Company”, koja Poreskoj upravi RS duguje 337.743,25 KM, „N trade“, čiji je dug PU RS - 20.138,41 KM, dok je „Dar Company“ dužna Upravi za indirektno oporezivanje 890.279,77 KM.

Nikada ove obaveze nisu plaćene, a poreska utaja ga je preporučila Vukeliću i Dodiku za favorita koji je spreman na svako zlo kako bi se dokopao novca.

Nešićevo bogatsvo, nakon četiri godine provedene na čelu “Puteva”, procjenjuje se na preko 25 miliona KM! (nastaviće se)