недеља, 24. мај 2020.

Nova afera: UKC RS iz Banjaluke kupuje zaštitne maske od sarajevske firme “Protekta”, koja se bavi trgovinom telekomunikacijske i elektroničke opreme na veliko; Da li Režim preko “Protekte” prodaje maske sam sebi?!


Piše: Slobodan Vasković

Firma “Protekta” d.o.o Sarajevo, ulica Safeta Zajke 115 c, opština Novi grad, prodaje zaštitne maske UKC RS  iz Banjaluke koje se dijele radnicima te ustanove.

Maske su preskupe: UKC RS jednu masku plaća “Protekti” šokantnih jedanaest KM i to na veliko. U određenim banjalučkim trgovinama iste maske u maloprodaji koštaju, takođe, jedanaest KM. Nema dileme da je na djelu prevara milionskih razmjera!


Prva vrlo čudna stvar u ovom slučaju jeste da se firma “Protekta” bavi trgovinom na veliko telekomunikacijskim i elektroničnim dijelovima i opremom, pa je nejasno kako se našla u trgovini maskama i poslovnim odnosima sa UKC RS.Druga još nejasnija stvar je zašto se uopšte od “Protekte” kupuju maske za radnike UKC RS, kada je Vlado Đajić, direktor te ustanove, na pres konfefrenciji 03.05., izjavio da zdravstvena ustanova koju vodi ima na raspolaganju pola miliona maski, milion rukavica, pet hiljada odijela i da na tome mogu da im “pozavide mnogi u regionu”?!Nije realno da se za 21 dan potrošilo svih posla miliona maski, bez obzira na "zavist iz regiona", pa da se od firme koja se bavi prodajom telekomunikacione i elektronične opreme na veliko, moralo na veliko kupiti i zaštitne maske, proizvedene u Kini?!

Sada bi istražni organi morali da provjere da li kojim pukim slučajem Režim, koji je maske dobio kao humanitarnu pomoć za borbu protiv Covid 19, te iste maske prodaje sam sebi preko firme “Protekta” i na taj način teško zloupotrebljava i humanitarnu pomoć i još uvijek dramatičnu zdravstvenu situaciju na kojoj enormno zarađuju?!

Još je mnogo pitanja na koja bi se hitno morali naći odgovori nakon otkrića da firma za trgovinu na veliko telekomunikacionom i elektroničnom opremom prodaje UKCRS maske; Posebno je interesantno kako se uspjelo potrošiti onih pola milliona maski ("na kojim svi zavide") za svega 21 dan, ako se zna da su u vrhu UKC RS bili vrlo štedljivi i dijelili su po masku na zaposlenog, ali svakih sedam dana.


Prema računici, nakon Đajićeve izjave od 03.05., a imajući u vidu da je u UKC RS zaposleno oko 2,.200 radnika, dođe se do toga da je radnicima UKC RS u periodu od 03.05.-24.05. dijeljeno 11,36 maski dnevno, što nikako nije realno.

Zato je realno da je na djelu velika prevara koju bi, konačno, Tužilaštvo BiH moralo istražiti, kao i prljavu kriminalnu otimačinu sa šatorom koji s elažno predstavlja kao bolnica.

Ili je RS od Tužilaštva BiH proglašena kriminal-fri zonom u kojoj se otvoreno pljačka bez ikakve maske, čarape, fantomke...?! Zvuči preteško, ali, nažalost, upravo je takva situacija na djelu!!!