субота, 2. мај 2020.

Virus u UKC RS: Rukovodstvo krije stvarno stanje; Šeranić tvrdi da je sve pod kontrolom


Piše: S.V.

UKC RS novi je klaster, uprkos drugačijim tvrdnjama koje dolaze iz te zdravstvene ustanove, kao i demantiju Ministra zdravlja Alena Šeranića koji navodi da je “sve pod kontrolom”.

“Na Klinikama za pulmologiju, abdominalnu hirurgiju i kardiologiju otkriveno je da je zaražen jedan broj ljekara, medicinskih sestara i pacijenata, dok su na Klinikama za onkologiju i neurologiju među zaraženim samo pacijenti”, tvrde moji izvori.

Oni dalje navode da su netačne tvrdnje kako nema zaraženih u Covid bolnici.

“Nije tačno da nema zaraženih u Covid bolnici; Najmanje jedan ljekar je obolio od korona virusa”, potvrđeno mi je iz nekoliko različitih izvora.

Moji sagovornici tvrde da, u ovom trenutku, dvoje zaraženih ljekara “imaju težu kliničku sliku”.

Nisu mogli da preciziraju ukupan broj zaraženih na svim Klinikama UKC RS u Banjaluci, ističići da se to krije.

“Rukovodstvo UKC RS krije podatke o ukupnom broju zaraženih. Javnost se obavještava ‘na kašičicu’. Podređenima se svakodnevno prijeti, a nedostaju maske i rukavice. Istina je da se zdravstvenim radnicima daje jedna maska za sedam dana, a da se rukavice dijele na komad, što je ponižavajuće. Viziri su, takođe, gotovo nedostupni - jedan na deset medicinskih radnika. Pacijentima se maske ne dijele, ako imaju svoju onda je i koriste”, tvrde moji sagovornici.

Oni ističu da je za teško stanje u UKC RS najodgovornije rukovodstvo te ustanove koje “nije doraslo zadatku i nemaju dovoljno znanja da se nose sa pandemijom”.


Ministar zdravlja Alen Šeranića stao je u zaštitu rukovodstva UKC RS, demantujući navode da se u toj ustanovi ne postupa u skladu sa protokolima.

Komentarišući izmještanje pacijenata, on je rekao da se to čini radi njihove zaštite.

“To radimo da zaštitimo pacijente. Zato ih i izmještamo. Nakon toga dezinfikuje se prostor i vraćaju se u svoje sobe”, rekao je Šeranić, dodajući da je riječ o redovnoj proceduri.

Istakao je da je javnost blagovremeno obavještena o podacima i broju oboljelih, te da ih nadležne institucije svaki dan iznose.

On je rekao da je neprihvatljivo da se, nakon svega šta je učinjeno po pitanju borbe protiv virusa korona, sada sve dovodi pod sumnju.

Govoreći o opremi Šeranić je rekao da je “odgovornost na direktorima da pravilno rasporede tu opremu i koriste je”.

Prema njegovim riječima, u UKC ima 3.000 zaposlenih, te dodao da je to sasvim dovoljno ljudi za zbrinjavanje i brigu o pacijentima.

On je rekao da se i u zemljama okruženja dešavalo da virus uđe u bolnice.

Šeranić tvrdi da je sve pod kontrolom, a izrazio je zabrinutost zbog povećanog broja zaraženih.