недеља, 17. мај 2020.

Iz Dodikove Mesare: Mrdini trorasni križanci na solarni pogon

Dodik I Mrda Polutka
Piše: Slobodan Vasković

1.
Ljubomir Mrda, savjetnik Staše Košarca, ministra trgovine u Savjetu ministara BiH, kojeg je gurnuo pod led organizovanjem snimanja umišljenog fićfirića na već čuvenom korona-derneku u Sarajevu, što se desio u vrijeme najdrastičnijih mjera u borbi protiv Covid 19 (04.05.), za razliku od svog šefa nije u dvonedeljnom karantinu.

Mrda je to učinio sa velikim razlogom, čim je žrtvovao zajednički biznis sa Košarcem; Fićfirić prodaje sumnjivu rakiju pod imenom “Moja rakija”, a Mrda sumnjive mezetluke koje proizvodi njegova kriminalna firma “Pani”, pa im je ministarskosavjetnička namjera bila da u zajedničkim institucijama udruže snage - zajedno prodaju rakiju i meze.

Budući da je Mrda baš “zamezio” Košarca i to u Covid 19 - vrijeme dok se potonji zalivao rakijom - 42 na korona-partiju, veliko je pitanje da li će se nastaviti njihova alkoholičarskomezetlijska saradnja.



2.
Košarac je kažnjen kućnim pritvorom i, kako je najavljeno, zabranom kandidovanja u dva naredna izborna ciklusa, jer su snimci isplivali u javnost o čemu sam pisao u tekstu “Korona film - Dernek u Sarajevu: Košarac u ulozi i Glupana i Tupana; Produkciju potpisuje Nešić”.

3.
Mrda, iako član SNSD-a, nije kažnjen kao i Košarac, jer je sa Nenadom Nešićem vrhunski potopio Košarca koji je umislio da je ipak nešto više od olovnog vojnika Milorada Dodika; Kazna je pokazala da Košarac, praktično, nije ništa sem marioneta preko koje njegov vlasnik ostvaruje lične interese.

4.
Mrdu Dodik nije kaznio ni iz emotivnih razloga - ima veliku empatiju prema Mesarima, što je opštepoznata činjenica ako se zna njegova istorija prijateljstva i kumovanja sa Budom Stankovićem, poznatim kao Hanibal Lektor, koji je stručnjak za mljevenje ljudskog mesa. I to sa kostima.


Mesari su vrlo imuplsivni: Dodik je, pisao sam o tome, u aprilu 2017. u restoranu "Kej" ošamario Budu Stankovića, jer je ovaj vikao na njega zbog hapšenja kriminalca Mirka Stojčinovića; Stojčinović je bio Stankovićeva poluga za otimanje gradskog građevinskog zemljišta. 

Dodik je tako snažno ošamario Stanković da je Kum pao kao pokošen. Kada je to vidio, Stankovićev blizak srodnik pokušao je da nasrne na Dodika, ali je reagovalo njegovo obezbjeđenje i pretuklo ga.

Stanković se, nakon nokauta, primirio, pa je uskoro došlo do pomirenja; Mesnica ponovo radi punom parom.

5.
Za razliku od Bude Kanibala, Mrda je dugi niz godina uspijevao da ostane u sjenci, ali i da zloupotrijebi pozicije na koje ga je stranka postavila i zaradi milionske svote. Sve nauštrb budžeta RS i budžeta “Elektrodistribucije” Pale, čiji je dugogodišnji direktor bio.

6.
Sa te pozicije ga je otjerao Luka Petrović, jer je Mrda jedno vrijeme figurisao kao njegov mogući nasljednik; Petrović, koji je “Elektroprivredu RS” potpuno razorio, ne trpi konkurenciju i Mrda je završio kod Košarca, ali nije prestao da se bavi mesarskim poslovima.


7.
Mrda ima brojne firme i, što je interesantno, najveći broj njih se nalazi na istoj adresi - Jahorinski potok bb, Pale.

Nije to nelogično, jer kada, olakšavajući budžet RS, “zaradi” dovoljan broj miliona, preko neke od tih firmi, on ih samo gurne u potok, a na istoj adresi niče nova pljačkaonica.



8.
Mrda Mesar, zvani Polutka, posjeduje i firmu “MP -Farm”, čija je formalna vlasnica njegova sestra Milica Pandurević.



Nije teško pogoditi da je i “MP-Farm” registrovana na adresi Jahorinski potok bb; Na istoj adresi bila je registrovana i  njegova firma “Paniflex”, čiji je osnivač Mrdina supruga Borka.

9.
“Paniflex” je ostao dužan tri miliona maraka, što entitetskom budžetu, što dobavljačima.

Uz to, ojadio je “Banku Srpske”, koja više ne postoji, za dodatnih 300.000 KM; To je kredit koji je podigao i koji nikada nije vratio niti će vratiti.

Kada je sa “Paniflexom” zaradio milione, oštećujući budžet, dobavljače i Banku Srpske, Mrda je firmu gurnuo u potok, likvidirao je “utapanjem”, a na istoj adresi osnovao “Pani” i nesmetano nastavio proizvodnju i nove prevare.

10.
Prije toga je svu imovinu “Paniflex-a” prenio na “Pani”, koji je takođe registrovan u Jahorinskom potoku bb, tako da su povjerioci u Jahorinskom potoku našli “duplo golo” da se naplate. Naravno, niko od nadležnih organa nije ni pokušao da istraži Mrdine potočne malverzacije, a on je nastavio sa uvozom mesa koje je starije čak i od njega, dok jedan dio za proizvodnju vuče iz firme “MP-farm”, koja je farma svinja.

11.
Mrda Polutka je farmu svinja smjestio u mjestu Podgrab, kod Pala, a njegovi mesnati ljubimci su najveći zagađivači u tom dijelu RS; Polutka je u potpunosti zagadio rijeku Praču; Lokalno stanovništvo se buni, ali uzalud, jer Mrda Mesar je ljubimac najuspješnijeg mesara među političarima i najboljeg političara među mesarima Milorada Dodika.


Upravo zbog toga nadležne inspekcije, uprkos višegodišnjem kontinuiranom zagađivanju rijeke, Mrdi svake godine produžuju ekološku dozvolu. Zauzvrat, on ih nagradi sa polutkom, pa ga zbog toga i zovu Ljubo Polutka.

12.
Na farmi je 5.000 svinja, a Mrda, stručnjak za korona-partije, struju, trgovinu i energiju, pokazao se i kao ekspert za ukrštanje svinja. Umjesto rasnog tovnog materijala, Mrda proizvodi trorasni; Ukrštanjem čiste rase jorkšir, landras i pjetren, Mrda proizvodi trorasne križance. 



13.
Na farmi svinja, Mrda je izgradio i solarnu energanu, za koju iz budžeta vuče značajne finansijske poticaje; Njegovi trorasni križanci su specifikum, jer su i solarni.

Mrda je, objektivno, drugopozivac u SNSD-u, a oteo je milione; Jasno je koliko su uzeli četverorasni jurišnici sekte.

14.
Već sam pisao da Mrda stoji iza firme BECG d.o.o. koja pruža usluge metode Lean Six Sigma u firmi koju je donedavno vodio, potom Hidroelektranama na Drini i Vrbasu, “Elektrokrajini”, “ElektroBijeljini”, MP AD Trebinje i za te usluge do sada je inkasirao preko sedam miliona KM. (svi dokumenti su u mom posjedu).

Lean koji znači eliminisanje rasipanja u ovom slučaju bio je u funkciji enormnog rasipanja.

Kvaka je u tome da od tih usluga Elektroprivreda RS nema ništa, sem velikih izdataka, a milionske svote su tako oprane i prebačene u Beograd.

Slučaj istražuje SIPA, ali je teško i povjerovati da će on biti procesuiran, jer je Mrda duboko ukorijenjen u Dodikov kleptokratski sistem i ima odlične veze sa njegovim vrhom.

15.
Ono što je bitno dodati je činjenica da je sve ugovore Mrdina firma sklopila bez provedenog postupka o javnim nabavkama.

Suvlasnik “BECG” je Filip Jović, Mrdin zet, a direktor Vladimir Minić. (nastaviće se)