среда, 23. јануар 2019.

GLAVNA DRŽAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ NAJAVILA: Protiv korupcije ćemo se boriti preko K (VIDEO)

Novoimenovana glavna tužiteljica Tužilaštva BiH najavila uvođenje oznake u predmete koja je uvedena prije 3 godine. Tegeltija izbjegao novinare, a Lokmić-Misirača se samoizuzela. Tadićeva zaposlila kćerku članice VSTV-a koja je podržala njen izbor.


piše: Avdo Avdić (Žurnal. info)

Predsjednik Milan Tegeltija imao je „ranije preuzetih obaveza“, pa se nije mogao pojaviti pred novinarima. Njegova, uvijek „samoizuzeta“ od glasanja, prva potpredsjednica Jadranka Lokmić Misirača medijima se obratila onda kada su novinari bili u drugoj prostoriji. I tako je teret saopćavanja pao na pleća Ružice Jukić „koja izdati ne zna“. 
„Gordana Tadić je jedna časna žena“, kazat će slavodobitno druga potpredsjednica VSTV-a, netom nakon što je devet članova Vijeća odlučilo da Tadićevu imenuje za glavnu državnu tužiteljicu.

Časna Gordana Tadić, koji čas ranije, šetnjom kroz sporedne hodnike uspjela je izbjeći kamere. Prije toga se, u „veličanstvenom“ govoru pred VSTV-om pohvalila da je „smirila tužioce“ koji su bili „zaplašeni i u stresnom stanju“, da je izgradila zgradu, s uredno dobijenom građevinskom dozvolom, da je sarađivala sa „mlađim tužiocima“, „tužiocima srednje životne dobi“, te sa „starijim tužiocima“. A onda je prešla na suštinu. 

Pošto želi poboljšati rezultate u borbi protiv korupcije, Tadićeva se dosjetila genijalnog rješenja - uvest će oznaku „K“ , kao simbol za korupciju u sve predmete, uključujući i terorizam, te će tako poboljšati rezultate. 
„Ja sam to stavila kao mjeru. Predložit ću da se u svim tužiteljstvima u kojima imaju odjeli organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, dodaje oznaka „K“ na prethodne oznake, jer u svim djelima obično ima koruptivnih elemenata. Mi smo u prošloj godini imali 96 optužnica u ovom odjelu i da je se tako vodila evidencija dobili bismo sasvim drugačiju sliku, jer u svim djelima organizovanog kriminala, privrednog kriminala i finansiranja terorizma ima oblika koruptivnih elemenata“, obrazložila je svoj fascinantni plan borbe protiv korupcije Gordana Tadić.

Da išta čita, od danas i formalno glavna tužiteljica Tadić bi znala da već postoje predmeti sa oznakom „KTK“ u okviru kojih se istražuju predmeti korupcije. A da su članovi VSTV-a čitali ono što su usvajali, znali bi da Gordana Tadić priča – gluposti.

U Službenom glasniku BiH, broj 4/16, u Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je objavilo Pravilnik o sistemu za upravljanje predmetima u tužilaštvima koji je usvojen na sjednici održanoj 22. 12. 2015. godine. Članom 70 tog Pravilnika uređene su „vrste predmeta“. U tabeli broj 3 navedena je oznaka KTK kojom se označava „konkretno krivično djelo i počinilac – djela korupcije“. 

Djela terorizma, koja bi Gordana Tadić označavala sa „K“, a koja, po njoj, imaju obilježja korupcije, odlukom VSTV-a označavaju se kao „KTT“. Nikakve, dakle, veze nemaju sa korupcijom. Ali ko mari za to. Gordana Tadić je „popravila međuljudske odnose“. I imala je fascinantan nastup, reći će članica VSTV-a Berina Alihodžić.

„Posebno što je rekla da radi u timskom radu“, objasnit će Alihodžićeva.
Ona se, inače, odlično razumije u timski rad. Njen brat Edin Muratbegović je državni tužilac, kojem je formalno nadređena Gordana Tadić. Njena sestra Edina Danilović sutkinja je Vrhovnog suda FBiH. Kćerka njene sestre Bojana Miralem je sutkinja Općinskog suda u Sarajevu. A ona je tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, članica VSTV-a, te prijateljica Jadranke Lokmić Misirača, koja se, opet, izuzela od glasanja. Berina Alihodžić se nije izuzela, iako joj bliži srodnik radi u instituciji čijeg rukovodioca bira.

„Ne mora se izuzeti“, objasnit će Ružica Jukić.

Nije se morala izuzeti ni članica Vijeća Željka Radević. To što joj je Gordana Tadić u Tužilaštvu BiH zaposlila kćerku Marinu nije sukob interesa. I tako je skupljeno devet glasova za. Dovoljno da Gordana Tadić bude glavna tužiteljica, i sasvim dovoljno da Milan Tegeltija i Ružica Jukić izvijeste stranačke šefove u Banja Luci i Mostaru da je „sve u redu“. I da slijedi borba protiv korupcije preko „K“.