субота, 11. новембар 2017.

Risto Marić, po nalogu vrha SNSD-a, poklonio “Farmlandu" 810 hiljada KM

piše: Slobodan Vasković

Risto Marić, generalni direktor JP “Šume RS”, trebalo je poodavno da završi u zatvoru, zbog brojnih krivičnih djela koja je počinio; Paradoks je da ga upravo ta krivična djela drže i dalje na slobodi, ali i u fotelji čelnika JP “Šume RS”.

Marić je ucijenjen od vrha Režima, primarno Luke Petrovića, genseka SNSD-a, da bespogovorno izvrašava sve kriminalne naloge, što je uslov njegov opstanka izvan rešetaka.

Tako je Marić oprostio dug od 810.641,45 KM firmi “Farmland”, čiji je vlasnik Dragan Vasiljević; “Farmland” jeste propao, ali način na koji su odgovorni iz JP “Šume” postupili je nesvakidašnji kriminalni akt; Toliko ogoljen da jedino svjedoči o apsolutnoj bezočnosti funkcionera koji upravljaju Republikom Srpskom, potpunom nedostatku bilo kakve odgovornosti, ali i straha od kazni.

Vasiljević je zloupotrebama sa "Farmlandom" stekao milione, zgradu u Majamiju, a angažovan je i kao finansijski savjetnik Milorada Dodika.

Očito je da se mnogi iz Režima smatraju nedodirljivim; Među njima i Marić.

JP “Šume RS” su  26.09.2014. godine podnijele tužbu protiv “Farmlanda”, “Svinjogojske farme” i “Fabrike stočne hrane” (sve u stečaju) potražujući 810.641,45 KM.

Glavna rasprava pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci održana je 23.10.2016. godine, ali se niko u ime tužioca, JP “Šume RS”, nije pojavio pred sudijom.

Tuženi, “Farmland”&co, zatražili su da Sud presudi u njihovu korist i odbije tužbu, što je i učinjeno.

“U predmetu broj 57 0 Ps 110951 14 Ps tužba se smatra povučenom”, navedeno je u Rješenju Suda.

U obrazloženju presude istaknuto je da glavnoj raspravi “nije pristupio uredno obaviješteni tužilac, niti je opravdao svoj izostanak”.

Kako jednostavna kriminalna akcija, uperena direktno protiv JP “Šume RS” od rukovodstva JP “Šume RS”, preciznije Riste Marića.

Na pomenuti način, ovo Javno preduzeće oštećeno je za cca 810 hiljada KM, plus još tridesetak hiljada KM sudskih troškova, koje moraju da plate. Ukupna šteta je cca 840 hiljada maraka.

Međutim, Marić ne treba da brine - iza njega stoje Dodik, Petar Đokić i Luka Petrović, tako da i dalje može nesmetano, nemilosrdno, brutalno i kriminalno rušiti JP “Šume RS”.