среда, 22. новембар 2017.

Kraj Rata

piše: Slobodan Vasković

1.
Ratko Mladić osuđen je, očekivano, na doživotnu zatvorsku kaznu.

Svaka drugačija presuda bila bi iznenađujuća za sve. 

Sve za šta je osuđen Mladić već je ranije presuđeno.

2.
Da li je Mladić dobio zasluženu kaznu? Jeste. I to je manje bitno od činjenice da Srbi kao narod nisu niti kriminalizovani, niti na bilo koji način, kolektivno, presudom Mladiću označeni genocidnim.

Činjenica je i da Srbi presudu/presude tek trebaju razumjeti, ali je i činjenica da to sa aktuelnom političkom elitom neće ići tako brzo. Ali će se desiti.

3. 
Da li su žrtve, njihove porodice, zadovoljene? Trebalo bi da jesu presudom; Nikako ne bi trebalo odnosom vlasti na svim nivoima prema njima i njihovim problemima. 

Malo ko od elita, zaista, žrtve doživljava žrtvama, gotovo svi ih tretiraju kao Oruđe za upotrebu protiv “Onih Drugih”. Svako svoje žrtve.

Tako je bilo i nakon ranijih presuda, tako je i nakon one izrečene Mladiću.

4.
Statistika presuda Haškog tribunala, njena disperzija, preračun, ne znači ništa, sem pokušaja pravljenja “Haškog Metka” za nove sukobe; Ta Statistika je poražavajuća najviše po one što je maksimalno zloupotrebljavaju - svjedočanstvo je njihovog nerada na dokazivanju počinjenih zločina nad narodom koji predstavljaju. Srpskim.

5.
Pucanje “Statistikom” je manipulisanje, skrivanje sopstvenih grešaka, neprihvatanje realnosti zbog ličnih interesa političke kaste, dodatno guranje Naroda u pakao izolacionizma, koji je sve snažniji i dublji.

6.
Pucanje “Likovanjem”, koje je, takođe, veoma prisutno, u istoj je ravni; Haški tribunal nije Fudbalski meč, niti su Narodi navijači!

Takav pristup je omalovažavanje žrtava, samim tim i presuda Tribunala.

7.
BiH neće pući zbog presude Mladiću, niti će ona doprinijeti daljem razilaženju Bošnjaka i Srba - zato što je takva presuda očekivana, i od Bošnjaka i od Srba.

8.
Presuda Mladiću, ujedno, je i kraj Haškog sukobljavanja dva Naroda; odlazak “Statistike”, kao i “Likovanja” u Istoriju, okretanje svakodnevnim problemima, jednih drugima, koliko već večeras, sutra, prekosutra…

Presuda koja je očekivana, maksimalno, može proizvesti nekoliko dana malo "vrelijeg" političkog prepucavanja, koje je ionako sveprisutno. I ništa više od toga.

9.
Međutim, jedna druga presuda - Hrvatskoj Šestorki - mogla bi da donese mnogo više stvarne glavobolje i teških političkih previranja u BiH, od one izrečene Mladiću.

10.
Na nekadašnji Dan Republike - 29.11. trebalo bi da se u Tribunalu objavi pravosnažna presuda Jadranku Prliću i ostalim, a bude li ona nepovoljna po Hrvatsku, kao i prvostepena (“udruženi zločinački poduhvat”), BiH će zaista da se zatrese po svim svojim labavim šavovima.

11.
Ako i bude te krize, ona, što je i najbitnije, neće izaći iz političkih okvira.


Rat u BiH se završava 29. novembra 2017. godine.