понедељак, 13. новембар 2017.

Dodik bio pod “posebnim istražnim radnjama nadzora i tehničkog snimanja komunikacija” u predmetu “Pavlović banka”, zbog optužbi za pranje novca (Dokument)

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik bio je na posebnim istražnim mjerama, koje podrazumijevaju i “nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija… u periodu od 11.02. do 13.05.2016. godine”.

Navedeno je to u dokumentu Suda BiH, datiranom 06.11.2017. godine.

Učinjeno je to, kako se navodi, “iz razloga nesrazmjernih teškoća u prikupljanju dokaza, odnosno nemogućnosti pribavljanja dokaza na drugi način”.

“Sud BiH je naredbe o provođenju posebnih istražnih radnji izdao na obrazložen zahtjev Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova za sumnju da su počinjena krivična djela pranja novca iz člana 209 stav 3 KZ BiH i zloupotreba položaja i ovlasti iz člana 347 stav 4 KZ RS. Tužilaštvo je zatražilo od ovog Suda da nakon preduzimanja radnji iz člana 116 KZP BiH, zbog opasnosti od otkrivanja ciljeva istrage, ovaj Sud do daljeg ne poduzima radnje obavještavanja lica do okončanja istrage o navedenom predmetu”, navodi se u dokumentu.

Još se kaže da je dana 16.10.2017. Tužilaštvo BiH obavijestilo Sud BiH da nema zapreka za obavještavanje Dodika, “nakon čega je Sud pristupio obavještavanju saglasno odredbi člana 119 stav 3 ZKP BiH, te s tim u vezi dalje Vas obavještavamo da imate pravo od Suda zatražiti ispitivanje zakonitosti naredbe i načina na koji je provedena mjera u roku od osam dana od prijema ove obavijesti”.

Jasno je da je Dodik prisluškivan u predmetu “Pavlović banka” i da je o tome obaviješten, u skladu sa zakonom.

U slučaju “Pavlović banka”, koji se vodi u Tužilaštvu BiH, prvoosumnjičeni je Milorad Dodik, a potom Slobodan Pavlović, vlasnik “Pavlović banke”. 

Oni se terete za pranje 1,5 miliona KM.

Dodik je bio osumnjičen da je zajedno sa Slobodanom Pavlovićem i nizom uposlenika te banke učestvovao u pranju novca u iznosu od 1,5 miliona konvertibilnih maraka.

Istraga u ovom slučaju počela je 11. februara 2016. godine, kada je uhapšen Slobodan Pavlović, da bi već dva dana kasnije Tužilaštvo BiH i zvanično osumnjičilo Dodika da je 16. maja 2007. godine učestvovao u pranju 1,5 miliona maraka, iskorištenih za kupovinu vile na Dedinju u Beogradu. 

Paradoks je da su uhapšeni i da su u pritvoru bili Slobodan Pavlović i drugi, koje je Tužilaštvo sumnjičilo da su predstavljali Dodikov servis za pranje novca, a da je lider SNSD-a saslušan u Tužilaštu BiH tek 30.12.2016. godine.