субота, 04. новембар 2017.

Metuzalemu 700.000 KM za grobarske hobi posliće

piše: Slobodan Vasković

Stevo Mirjanić, Metuzalem, aktuelni ministar poljoprivrede Republike Srpske, jedini, stvarni gospodar poljoprivrednog sektora Republike Srpske, ujedno je i najveći grobar poljoprivrede “boljeg” entiteta u BiH.

Kad slučaj hoće da “radi”: Slučajno sam naletio na Centar za agrarni i ruralni razvoj, tražeći na netu informacije o najnovijim “uspjesima” u sektoru poljoprivrede.

Među osnivačima tog Centra, od 2010. godine, je i Metuzalem, koji je tada obavljao funkciju savjetnika Milorada Dodika za poljoprivredu.

Poznato je da je drug Stevo, kao i drug Metuzalem, postao ministar poljoprivrede u martu 2013. godine, ali Centar i dalje radi i to u prostorijama u Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića 177, lokal 19., što pokazuje i fotografija. Ne dade mi crv mira, pa sam nastavio po netu oko poljoprivrde i spoznao da na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci postoji Institut za ekonomiku poljoprivrede u kojem je, gle čuda, Metuzalem - Glavna Faca; Potvrdili su mi to izvori s fakulteta, iako se kao direktor vodi mr Željko Vaško. 

Metuzalem je donedavno bio na toj funkciji, iako je bio ministar, ali su ga mediji raskrinkali pa je, Starina, teškog srca, morao da se povuče iz fotelje. Među nastavnim osobljem Instituta su, gle čuda, skoro svi osnivači Centra za agrarni i ruralni razvoj koji, da dodam, nema telefon, već samo mejl adresu; Moderan pristup, vrlo, ako neko želi da ih kontaktira. Što znači, prema navodima mojih izvora, da se poslovi Instituta za ekonomiku poljoprivrede “transferišu“ u Centar za agrarni i ruralni razvoj.

Transfer je ovdje ključna riječ.

Ima toga još. U okviru Instituta za ekonomiku poljoprivrede je i Savjetodavni centar za ruralni razvoj, osnovan 2011. godine, na koji su upisani studenti Master studija. Direktor je Gordana Rokvić, savjetnik ministra poljoprivrede, gopodina i Europljanina i Intelektualca Metuzalema.

Lako je (raz)otkriti da su osnivači Centra za agrarni i ruralni razvoj učestvovali u brojnim projektima i objavili brojne strateške dokumente zahvaljujući kojima je Republika Srpska agrarni lider u regionu i čiji su podsticaji toliko veliki da vrlo malo zaostajemo za podsticajima zemalja članica Evropske unije. 

Među tim dokumentima su Razvojna strategija RS do 2015, Strategija razvoja poljoprivrede Republike Srpske do 2015. godine, Strateški plan ruralnog razvoja Republike Srpske 2010-15, Strategija razvoja savjetodavnih aktivnosti u poljoprivredi, programi ruralnog razvoja za opštine Nevesinje, Šekovići, Ribnik, Srbac, Akcionog plana za unapređenje položaja ženau poljoprivredi, Program razvoja poljoprivrednog zadrugarstva do 2016. godine… 

Koliko je para isplaćeno Metuzalemu za doprinos razvoju agrarnog sektora u RS, tačnije Neprocjenjivom Doprinosu? Gruba procjena je oko 700.000 KM u posljednjih desetak godina.Znači, Ministarstvo poljoprivrede, Centar za ruralni razvoj, Institut za ekonomiku poljoprivrede i Savjetodavni centar za ruralni razvoj, četiri su agrarna subjekta u kojima glavnu riječ vode Metuzalem i njegovi saradnici.

Koliko zaključujem iz informacija sa terena, Metuzalemu je dobro, a ostalima, kako bude. 

Šta reći o farmerima koji mu, nakon svega, podilaze ne bi li dobili koju marku iz budžeta?! Ništa.

Koliko su dobri u podilaženju, svjedoči i Metuzalemova “značajna” pomoć od ukupno 40 KM/ha za prevazilaženje posljedica ovogodišnje suše, čemu se smiju svi iole ozbiljniji proizvođači. Narodne pare bačene su u vjetar, a potrošene su u kafani ili na nekom drugom mjestu; Možda u inostranstvu, na primjer u Majamiju, dokle je dogurao” Farmland” iz Nove Topole; Odnosno njegov vlasnik Dragan vasiljević, dok je Farmland završio na deponiji. Kojoj, to i nije toliko bitno; jedino je važno d aje Metuzalemu sve potaman, dok agrar i farmeri RS nestaju!