недеља, 26. новембар 2017.

Kasiranje; Zadnji let za Kaunas; Stevanović na korak od Masovnog Ubice

piše: Slobodan Vasković

1.
Kasiranje je vrlo popularan mehanizam u visokim “političkoposlovnim” krugovima u Republici Srpskoj.

Krugovi označavaju funkcionere koji pljačkaju budžet.

2.
Kasiranje podrazumijeva da Veće Ribe jedu Male Ribe, preciznije, otmu im novac koji su Male Ribe otele, a, zauzvrat, Male Ribe ne idu u zatvor, niti na Sudove.

3.
Kasiranje je, defakto, zamjena za pravosudne procese: Velike Ribe “presude” Malim Ribama koliko su im dužni isplatiti od opljačkanog i ukoliko Male Ribe ne zaborave obaveze - pravosudnog procesa nema; Samo Kasiranje.

4.
Primjera radi, Nenad Nešić, direktor JP “Putevi RS” upravo se nalazi između ta dva procesa - Pravosudnog i Kasiranja. Još nije u Vrhu velikih Riba odlučeno kojem će tretmanu Nešić biti podvrgnut.

5.
Nešić, prije konačne odluke, treba biti proglašen za Menadžera godine Božije 2017., jer je, od jula prošle godine, prihodovao mjesečno između 700 i 750 hiljada KM. On lično, a ne JP “Putevi RS”.

6.
Nešić ima dobar procenat - deset posto od svake isplate, projekta, nabavke…

Ne odbija čak ni PDV onima koje pogađa desetkom; Ionako on, u ranijem životu “bizmismena”, PDV nikada nije ni plaćao, pa mu nije jasno što ga plaćaju drugi.

Stoga je potpuno u pravu što ni PDV “ne prašta”.

7.
Sve o Nešićevim “poslovima” zna MUP RS; Nešić je već “spakovan”, ali i dalje je direktor JP “Putevi RS”; jer nije donesena odluka - Proces ili Kasiranje!

8.
Ukoliko Nešić ne završi u zatvoru do aprila, desilo se Kasiranje. Tiho, ispod radara.

Praktično to znači da će Nešić biti puki siromah, jer će mu sve oteto oteti. 

Kasirci su neumoljivi.

9.
Nešić, prema procjenama, ima najmanje pet miliona keša; Nešto je ulagao u brojne automobile i lične “projekte”; Njegova desna ruka, Mladen Lučić ima 2,5 miliona KM, dok je Aleksandar Glavaš na pola od toga. 

Ukoliko ni oni do aprila ne završe iza rešetaka, a “spakovani su”, znači da su prošli težak Proces Kasiranja!

10.
Učestvuju li Institucije RS u Kasiranju? Taman posla, Institucije samo zažmure.

11.
Iako je Nešić u vrlo teškoj poziciji, on je vrlo pristojan; Nikada ne zove i ne prijeti. Podržavam da ga proglase za Menadžera Godine.

12.
Za razliku od Nešića, gambina u nastajanju, Zoran Stevanović je Stari Gangster. Pripada zločinačkoj organizaciji “Kanibali” koja je po svim nivoima pojela RS.

Očekivalo bi se od prevejanog kriminalca njegovog kova da se ne hvata telefona i ne prijeti djeci, unučadima, porodicama… Da ne bude baš toliki jad, ništarija i, naravno, miš.

13.
Očito je Gangster preplašen zbog činjenice da bi mogao završiti iza rešetaka. U Srbiji. Ili da bi ga Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord” i njegov poslovnopolitički prijatelj mogao Kasirati.

Jer, Pavlović je, na pokušaju da otme “Aluminu”, pao cca 30 miliona KM. I Stevanović mu je dužan bar pola.

14.
Pavlović, stari trgovac kafom i svim što ide uz kafu, nije Vlada RS koja daje bespovratne grantove. Iako Pavlović ponekad sjedi u Vladi RS - sa ministrom Zoranom Tegeltijom. I donosi odluke o privrednim kretanjima; Zato MUP RS i ne može da ga nađe i privede u nekom od brojnih procesa.

15.
Budući da nije dobrotvor, ni humanitarac, i da ima sve moguće probleme u Crnoj Gori, Pavlović očekuje da mu Zvornički Gradonačelnik i Regionalni Gangster isplati dugove. Nije da nema od čega - Maznulo se na “Slikanju” RS ravno 25 miliona KM. “Krajinapremjer” i ostale firme, trice i kučine, preko kojih se to odigralo, kao i načine, uskoro ću detaljno opisati.

I sve to znaju MUP RS, sva Tužilaštva, ali i Velike Ribe.

16. 
Ili još prije toga - preko “Enikon gradnje” je iz RS izneseno 6 miliona evra keša. A iza “Enikona” je Stevanović; Pisao sam već o tome. A i sve ptice o tome pjevaju.

17.
Pa loznički “Steding” koji je pod istragom MUP-a Srbije zbog pranja para; “Vitinka” i ostale vode. Plus još četrdesetak firmi. 

Ali tu je problem: Kako dati ono što si oteo, a izmaklo ti se novo otimanje?!

18.
Stevanović se teško uspinjao - švercom preko Drine, skelom i čamcem; Švercom preko ostalih rijeka i uzduž njih: A onda je taj riječni talenat otkrio Glavni Skaut za Bitange i Barabe. Nezaboravni Mile.

19.
I dao mu avion. Za Kaunas. Bio je to, pokazalo se, Zadnji Let!

Gdje su Stevanović i Pavlović baš pali. I toliko finansijski tresnuli o tlo da od bolova ječe, riču. I prijete. Potpisniku ovih redova, njegovoj djeci i unučadima, koja tek treba da stignu.

Jer se potpisnik usudio opisati dio njihovih kriminalnih radnji, projekata, otimačina… I nastaviće da piše o tome.

20.
Stevanović se, zbog svega rečenog, vrlo uspješno kandidovao za Masovnog Ubicu. Biće zaista interesantno vidjeti da li će i na tom planu uspjeti.  

21.
Ima sve predispozicije - Ostavljen je od Skauta, dužan je Pavloviću, progonjen je od MUP-a Srbije; MUP RS i Tužilaštva su ga već “spakovali”, ali čekaju, Goci je uporan, Rubeži prijete ulogom zaštićenih svjedoka…

Šta da u tako teškoj psihopolitičkoposlovnoj situaciji uradi nekadašnji riječni razbojnik sem uhvati se kalašnjikova…


I redom!