понедељак, 20. новембар 2017.

MUP Srbije intenzivirao istragu protiv Zorana Stevanovića, gradonačelnika Zvornika

piše: Slobodan Vasković

Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika, u poslednjih mjesec i po dana više puta je privođen u Policijsku upravu Šabac, odjeljenje za privredni kriminal, gdje je saslušavan na okolnosti utaje poreza, pranja novca i zloupotrebe ovlašćenja u privredi.

Privođen je zbog sumnje da je sve navedene radnje izvršio na teritoriji Srbije, kao vlasnik i direktor firme “Steding” d.o.o. Loznica. 

“Steding” je investitor stambeno-poslovnog objekta od preko 5.000m2, u ulici Gospodara Vučića br. 123, Vračar, Beograd, čija je procijenjena vrijednost preko 8 miliona evra. 

Logično je pitanje otkud ovdašnjem lokalnom političaru osam miliona evra, još logičnije zašto taj novac nije uložio u Zvornik, grad koji vodi?!
Zato što je Zvornik “baza” iz koje se novac vadi i pere u Srbiji!

Interesantno je da Stevanovića firma, koja sa jedne strane ulaže osam miliona u izgradnju stambeno-poslovnog objekta u Beogradu, prema dokumentima katastrofalno posluje. 

Iz finansijskih izvještaja, objavljenim od Agencije za privredne registre Republike Srbije, “Steding” ima kapital od samo 350 evra (?!), a gubitak u poslovanju za 2015. godinu u iznosu od 170.000 evra!!!

Finansijsko stanje nije ništa bolje ni u 2016. godini, kada je gubitak “Sedinga” iznosio oko 150.000 evra!!!

Bitno je naglasiti da je “Steding” u 2015. godini imao obrtna sredstva od 800.000 evra, koja proizilaze iz evidentnih zajmova vlasnika u iznosu od 900.000 evra; U 2016. godini obrtna sredstva iznose oko 1,7 miliona evra, koji proizilaze iz evidentnih zajmova vlasnika u iznosu od 1,4 miliona evra; Ostatak su dugovi iz poslovanja i dugovi za PDV. 
Fokus krivične istrage organa gonjenja Srbije su upravo iznosi od 900.000 evra i 1,4 miliona evra koje Stevanović nije mogao ubaciti u firmu na zakonit način imajući u vidu ograničenja koja se odnose na sprečavanja pranja novca (banke provjeravaju svaku uplatu preko 15 hiljada evra). 

Nadležno Tužilaštvo istražuje na koji način je Stevanović unio 2,3 miliona evra u firmu, kao i porijeklo ovih sredstava. 
Što se, pak, tiče poslovnog gubitka “Stedinga”, on je posljedica malverzacija firme sa prodajom stanova, kako bi se izbjeglo plaćanje poreza Republici Srbiji: Nema logike da je prevejani Stevanović neracionalan i da prodaje stanove (po m2) jeftinije nego što je cijena izgradnje; Upravo to izaziva gubitak, te je jasno da preko “Stedinga” vara Republiku Srbiju.

Prema mojim izvorima, istraga protiv Stevanovića je obimna i nastavlja se i dalje, jer postoje brojna saznanja i dokumenti da je u svojoj karijeri "građevinskog investitora" radio slične prevare. 

Stevanović je interesantan tužilaštvima i policijskim organima Srbije i zbog njegovog otvorenog ataka na tu državu, zbog činjenice da zvanični Beograd ulaže pet miliona evra u Republiku Srpsku, a značajan dio tog novca u Zvornik, gdje je Stevanović gradonačelnik. 

Dok Srbija ulaže u Zvornik, Stevanović ulaže u sopstveni džep na račun budžeta Srbije.

Stevanović stoji iza Gordana Pavlovića, vlasnika firme “Pavgord”, i zajedno sa njim pokušava da, brojnim prevarama, neakonitostima i malverzacijama, otme i zvorničku “Aluminu”. 

"Srbija gas" je jedan od povjerilaca "Alumine" i potražuje šest miliona KM, a Stevanović i u tom dijelu čini sve da nanese štetu Srbiji. (nastaviće se)