уторак, 14. новембар 2017.

Aktivna saradnja Ministarstva finansija i Sonje Rubež, jedne od najznačajnijih karika Ganga koji je opljačkao “Birač” i Klana koji pokušava oteti “Aluminu”

piše: Slobodan Vasković

1.
Dimenzije otimačine Litvanskih bandita, predvođenih Vladimirom Romanovim, i njegovih ovdašnjih pomagača su gigantske. 

2.
Šteta počinjena FG “Birač” (“Alumina”) je ogromna i uveliko prelazi milijardu maraka, koliko je prije četiri godine naveo Zoran Tegeltija, ministar finansija i tada i sada.

3.
Listom su i Litvanski i Domaći Otimači na slobodi, a tek po koji je optužen za krađu gvožđa od par stotina hiljada maraka.

4.
Glava tog Kartela je skrivena u Rusiji i LItvaniviji, a Tijelo u Republici Srpskoj; Ovdašnji dio Ganga i dalje radi za organizovani kriminalni Klan, što pokušava uspostaviti kontinuitet pljačke “Alumine”.

5.
Najznačajniji logističari Klana, kao i ranije Kartela Vladimira Romanova, jesu zvornički par “pravnih asova” - Sonja Rubež (alijas Vasilije jasović), nekadašnja šefica pravne službe u FG “Birač” i njen muž Nenad Rubež, advokat zadužen za malverzacije.

6.
Već sam objavio je Sonja Rubež umiješana u finansijsko sakaćenje  “Alumine” preko firme “Viewside Markets” (registrovana na Djevičanskim ostrvima), u visini od cca 25 miliona KM; Zatim preko litvanskog KTF-a, gdje je šteta 4 miliona evra; Ukio banke - krađa 155 miliona KM; Pljačku kredita IRB-a datog “Energoliniji” u visni od cca 15 miliona KM; Kriminalno iznošenja udjela u “Alumini” i “Mehanici”…

7.
Nije tu kraj bahatim kriminalnim transakcijama Rubežove! 

8.
Analizom dokumentacije, koja je u mom posjedu, došao sam do zaključka da Sonja Rubež nije bila samo izvršilac litvanskih bandita, već da je, u cijelom nizu slučajeva, bila lično organizator i egzekutor pljačkanja “Alumine”. 

9.
Visok stepen njene drskosti potvrđuje činjenica da je, u velikom broju “transakcija”, upravo ona lično, imenom i prezimenom, upisivala kriminalne zaloge na imovini “Alumine” u korist “Ukio banke”. 
10.
O motivima ovih radnji, gdje je značajna imovina “Alumine” opterećena kriminalnim radnjama Sonje Rubež, trebalo bi da se izjasne institucije sistema, koje godinama ćvrsto zatvaraju oči na njeno učešće u nezakonitim poslovima što su, zamalo, uništili zvorničku regiju. 

11.
Uz to bi trebalo izvršiti popis njene imovine i oduzeti je kako bi se bar djelić štete nadoknadio! 



12.
Na ovom mjestu dolazimo do paradoksa: Umjesto da se Tužilaštva bave Robežovom i Rubežima, Sonja Rubež se i dalje bavi i “Aluminom” i FG “Birač”. 

13.
U sistemu kriminalnog Klana, koji stoji iza Gordana Pavlovića (vlasnika firme “Pavgord”, preko koje se pokušava oteti “Alumina”) i njegovog političkog zaštitnika Zorana Stevanovića, gradonačelnika Zvornika, Rubežova ima niz uloga; Jedna od njih je i aktivno učešće u Odboru povjerilaca FG “Birač”, gdje nastupa u ulozi povjerioca iz reda zaposlenih. 

14.
Groteskna je situacija u kojoj Sonja Rubež danas zastupa one koje je opljačkala kao dio Litvanskog Ganga.

15.
Nejasno je i zašto opljačkani radnici i dalje ćute i trpe tu situaciju!

16.
Za bolje razumijevanje ove rijetko viđene situacije važno je znati da je na čelu Odbora povjerilaca FG “Birač” predstavnik Ministarstva finansija RS, koje je, takođe, među oštećenim povjeriocima i to za 13 miliona KM. 

17.
Kakav apsurd: Sa jedne strane ministar Tegeltija tvrdi da je iz FG “Birač” opljačkano milijardu maraka; Istovremeno, upravo njegov predstavnik u Odboru povjerilaca aktivno sarađuje sa Rubežovom, koja je aktivno učestvovala u pljački baš tih milijardu maraka!!!

Licemjerstvo!

18.
Pitanje glasi: Da li je ministar finansija Tegeltija promijenio mišljenje, pa odustao od tvrdnji da je oteta milijarda KM?! 

Ako to nije slučaj, poprilično nezgodno pitanje za Tegeltiju je zašto sada aktivno podržava rad Sonje Rubež, iako je odlično upoznat sa njenim kriminalnim radovima, tokom pljačke milijardu maraka, kao i sa učešćem u tekućim aktivnostima/pokušajima kriminalnog otimanja “Alumine” preko firme “Pavgord”?!    


19.
Kako god, nesporno je da je model funkcionisanja države koketiranje sa kriminalcima, koje ide do otvorene saradnje! (nastaviće se)