субота, 25. новембар 2017.

DOK SE SPORNI ZAKLJUČCI NE STAVE VAN SNAGE: Ambasada SAD-a uskraćuje finansijsku pomoć VSTV-u

Međunarodnoj zajednici sporan je zaključak kojim je zatraženo od zakonodavne i izvršne vlasti da se izmjenama Zakona o VSTV-u uvede mogućnost razrješenja sudija i tužilaca bez provođenja disciplinskog postupka



piše: Avdo Avdić (zurnal.info)

Ambasada SAD-a u BiH otkazala je finansiranje godišnje konferencije o reformi pravosuđa, koja je početkom decembra trebala biti održana u Banja Luci, saznaje Žurnal. 

Razog ovakve odluke su nedavni zaključci  VSTV-a, doneseni na prijedlog Centra za istraživanje ratnih zločina RS, prema kojima bi sudije i tužioce mogli biti razriješeni bez provođenja disciplinskog postupka. 

„S obzirom na našu ozbiljnu zabrinutost u vezi sa zaključcima VSTV-a, Sjedinjene Američke Države su odlučile da odlože svoju odluku po pitanju finansiranja godišnje konferencije o reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije“, navedeno je u pismu koje su u petak, na adresu predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, uputili ambasadori SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, te prvi zamjenik Visokog predstavnika za BiH.

U pismu, koje je u posjedu Žurnala, navedeno je da su Sjedinjene Američke Države posljednje tri godine podržavale ove konferenciju, ali  sada smatraju da, bez izmjene spornih zaključaka, „nije prilično da budu partneri na ovoj konferenciji“.

„Podržavamo stavove koje je u svom pismu od 14. novembra iznijela direktorica za Zapadni Balkan pri Evropskoj komisiji. Ambasador Wigemark sastao se sa VSTV-om 23. novembra kako bi ponovio taj stav. Direktorica Calavera je naglasila da zaključci od 26. oktobra nisu u skladu sa osnovnim fundamentalnim pravima i standardima nezavisnosti pravosuđa. Mi se slažemo sa tim stavom i primjećujemo da bi se zaključci mogli koristiti za ometanje rada sudija i tužilaca, tako što bih ih izložili političkom pritisku“, pišu u svom dopisu ambasadori  Maureen E. Cormack, Edward Ferguson, Christiane Hohman i Dennis W Hearne. 

Podsjećamo, krajem oktobra, na inicijativu Centra za istraživanje ratnih zločina, VSTV je usvojilo pet zaključaka prema kojima bi se trebala provjeravati ratna prošlost sudija i tužilaca. 

Od pet usvojenih zaključaka najsporniji je peti, kojim je zatraženo od zakonodavne i izvršne vlasti da se izmjenama Zakona o VSTV-u  uvede mogućnost razrješenja sudija i tužilaca bez provođenja disciplinskog  postupka. 

Uslijedile su, potom, brojne reakcije iz pravosuđa i Međunarodne zajednice. Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je, kako saznaje Žurnal, nekoliko puta upozoren da će sa institucijom na čijem je čelu biti prekinuta saradnja, ali on je odbio prijedloge da izmijeni sporne zaključke. 


Nakon brojnih upozorenja, Ambasada SAD-a je prva povukla konkretan potez donoseći odluku da obustavi finansiranje konferencije o reformi pravosuđa koju je 5. decembra u Banja Luci trebao organizovati VSTV.