петак, 24. новембар 2017.

Dubl “Drina” za pljačke, prevare i pranje para

piše: Slobodan Vasković

MUP Srbije nastavio je opsežnu istragu protiv Zorana Stevanović, vlasnika firme “Steding” iz Loznice i gradonačelnika Zvornika.

Stevanović je više puta privođen u Policijsku upravu Šabac, zbog sumnje da je izvršio niz malverzacija, među kojima je i pranje novca.

To je tek početak velike akcije organa gonjenja Srbije protiv Stevanovića, jer se istraga širi na njegove brojne “biznise” širom te države.

Stevanović je vlasnik/suvlasnik nekoliko desetina firmi (vjerovatno ni sam ne zna koliko), međusobno povezanih, koje mu služe za izvlačenje novca, pranje para i brojne druge finansijske malverzacije. 

Najbliži poslovno-politički saradnik Stevanovića, poslednjih godina, je Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord”; Dvojac je, početkom godine oteo "Drinatrans", a pokušali su, nakon toga, da otmu i “Aluminu” nizom malverzacija, korištenjem kriminalnih zaloga i funkcionisanjem u okviru Klana, kojem pripada i bračni par advokata Rubež, Sonja i Nenad, koji su jedna od ključnih karika u pljački FG “Birač”, teškoj preko milijardu KM.

U jednom trenutku se činilo da će Stevanović i Pavlović uspjeti da otmu “Aluminu”, jer su, preko kontrolisanih korumpiranih sudija, kriminalnim aktom blokirali tu firmu na iznos od 155 miliona KM, iako nije postojao nikakav osnov za to.

Istrage MUP-a RS
Došlo je do deblokade te firme, a MUP RS otpočeo je istragu i protiv Stevanovića i Pavlovića, zbog niza drugih poslova u kojima su učestvovali i teško oštetili budžet RS.

Posebna stavka u cijeloj ovoj priči je “snimanje RS”, u kom je učestvovala firma “Krajinapremjer”, iza koje stoji i Stevanović, a “počišćeno” je 25 miliona KM.

Interesantno je da se MUP RS ne bavi detaljnije tim poslovima, iako su tu stvari potpuno jasne - riječ je o nevjerovatno drskom kriminalnom aktu.

Posebno je interesantan “poslovni” profil Gordana Pavlovića, kao i njegov minuli kriminalni rad. 

Kroz razvojni put fočanskog tajkuna moguće je uočiti sve pukotine tranzicije, ali i trenutno stanje svijesti Režima koji vodi RS.
Pavlović je karijeru počeo kao sitni prevarant: krivotvorio je brojeva na motorima vozila; Njegov uspon počinje kada ga “otkriva” Momčilo Mandić i preko njega privatizuje firmu “Srbinjeputevi”.

Krivične bez epiloga
Protiv te firme i samog Pavlovića MUP RS je jula 2016. godine podnio krivičnu prijavu u kojoj ga, zajedno sa saučesnicima, tereti za nanošenje štete u visini od cca 4,4 miliona KM “na taj način što su na osnovu falsifikovane dokumentacije cjelokupnu imovinu privrednih društava ‘Panos’ a.d. Višegrad i ‘Višegrad-promet’ a.d. Višegrad prenijeli kupoprodajnim ugovorima na privredno društvo ‘Srbinjeputevi’ d.o.o. Foča po cijenama ispod njihove tržišne vrijednosti u ukupnom iznosu od 1.450.000,00 KM, a potom istu imovinu odmah dalje prodali opštini Višegrad po cijeni od 5.734.473,00 KM. Tim su privrednom društvu ‘Srbinjeputevi’ d.o.o. Foča pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 4.284.473,00 KM za koji iznos su oštetili ostale akcionare i privredna društva „Panos“ a.d. Višegrad i ‘Višegrad-promet’ a.d. Višegrad, a Poresku upravu Republike Srpske za iznos od 120.763,18 KM”.

Nije to jedina istraga protiv Pavlovića, koja nikada nije dobila sudski epilog, već ih je sijaset.

Bio je pod sumnjom da je švercovao akciznu robu, kafu i gorivo. Njegova odgovornost za ovaj kriminal nije dokazana, ali su najmanje dvojica radnika “Pavgorda”, zbog šverca, bili u zatvoru.

Dobit od četiri miliona švercom kafe
Sam Pavlović je na švercu kafe, i svega onoga što ide “u kafi”, 2004. godine zaradio četiri miliona KM. Riječ je o neto dobiti iz tog šverca i od tog novca počinje njegova vrtoglava “karijera” biznismena, u kojoj on napušta svog mentora Mandića, iako nikada zauvijek.

Uprava za indirektno oporezivanje 2006. godine podnijela je Tužilaštvu BiH izvještaj u kojem je navedeno da su Gordan Pavlović i drugo lice, organizovali grupu za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, čime su oštetili budžet BiH za blizu 1,1 milion KM. I ništa.

Lista prevara i kontroverzi Gordana Pavlovića je ogromna, pa se nerijetko, u brojnim medijima i drugim izvorima, pominje i prevara malih akcionara u društvu “Tehnokom”; Pavlović je otimanjem ove firme “stekao imovinu vrijednu preko 1,5 miliona KM i to prostor Gradske kafane, prostor bivšeg Službenog Glasnika, četiri poslovna prostora u naselju Gornje polje, poslovni prostor direkcije Tehnokom, i to sve sa 1% akcija u društvu”. 

Sistem otimačine je bio vrlo jednostavan: firma “Pavgord” je  “Tehnokomu” posuđivala novac, koji nisu imali odakle da vrate, nakon čega bi uslijedilo izvršenje nad vrijednim nekretninama; Sve to za male pare.

Pripalo mu je 19 poslovnih prostora i 28 garaža.

Krivične, krivične
Okružno tužilaštvo u Trebinju je pokrenulo krivični postupak protiv Pavlovića, te protiv sudija Osnovnog suda u Foči i Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu. 

Dalje, CJB Istočno Sarajevo je Tužilaštvu u Trebinju podnio izvještaj protiv Gordana Pavlovića i preduzeća „Pavgord“ i „Lovćen“ za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, čime je firma „Vučevo“ iz Foče ojađena za više od pet miliona KM. 

Lista krivičnih djela Pavlovića je bez kraja… odnosno sve što je u životu radio je izvan zakona. 

Međutim, važno je istaći da je Pavlović shvatio ključnu stvar: za prekucavanje motora se u Republici Srpskoj ide u zatvor, ali za krupni kriminal, koji podrazumijeva ogromne štete po RS, postaje se ugledan i poslovan u toj istoj RS.

Fascinantna dobit
Pavlović nije odležao ni milisekunde zatvora, a poseban kuriozitet je podatak da je samo u 2016. godini “bizmismen”, preko firme “Pavgord”, prihodovao oko 28 miliona KM, o čega je prikazao skoro 22 miliona KM dobiti. 

Ovolika dobit je fascinantna i nevjerovatna i zaslužuje temeljnu finansijsku istragu, jer takvu zaradu, toliki procenat dobiti, nemaju ni Narko-karteli. 

“Pavgord” je, izvan svake razumne sumnje, mašina za pranje para sa regionalnih crnih, narko i drugih sivih tražišta, čvrsto povezan sa podzemljem Srbije i Crne Gore, ali i sa Režimom u Republici Srpskoj, koji ne dozvoljava da Pavlović snosi odgovornost za učinjeno.

U Republici Srpskoj je sve moguće, pa tako i da se država kroz privatizaciju opljačka za desetine miliona KM, da isti gangsteri, samo preko jedne firme, godišnje operu preko 20 miliona KM, da otmu sve što okom vide, da, nakon svega, sjede u Vladi RS i pregovaraju oko vitalnih državnih firmi sa premijerkom i ministrima, da ih primaju u Palati predsjednika… I nikom ništa!

Pavlović i Stevanović su na slobodi, vrli su pripadnici našeg društva, primjer su mladim ljudima… (nastaviće se)