понедељак, 17. јануар 2022.

Zoran Tegeltija ima sve više problema sa nesanicom; Kada uspije da zaspi, u snovima mu se javljaju javni tužioci i zatvorska ćelija

 

Piše: Slobodan Vasković


1. 

Hapšenjem Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, napravljen je prvi, dugo isčekivani, korak ka ozdravljenju teško oboljelog društva. Do tog hapšenja je vladalo opšte uvjerenje da su režimski funkcioneri nedodirljivi i da su zaštićeni od krivičnog gonjenja.


2. 

Ipak, bacanje naivnog Zeljkovića u tamnicu je među funkcionerima SNSD-a doživljeno kao nešto što se ne tiče te stranke - zato što je on član Ujedinjene Srpske. Međutim, ubrzo je uslijedilo hladno otrežnjenje i za članove Crvene Sekte, u vidu podizanja optužnice protiv Aleksandra Džombića.

3.

Džombić nije bilo ko. On je ne tako davno bio premijer Republike Srpske. Podizanje optužnice protiv njega mnogi visoki funkcioneri Crvene Sekte su shvatili kao znak da je „đavo odnio šalu“ i da treba da počnu da misle o svojoj koži. Za razliku od njihovog šefa Milorada Dodika, oni nemaju osiguranu „sigurnu kuću“ u prostranim zelenim ruskim tajgama.


 

4.

Bolje upućeni tvrde da je nakon podizanja optužnice protiv Džombića posebno nervozan Zoran Tegeltija, visoki funkcioner Crvene Sekte. Razloga je mnogo, a glavni je taj što je on do guše bio uključen u poslove oko pljačke preduzeća „Birač“ i „Alumina“, zbog kojih je „pao“ Džombić.

 


5.

Naslovna slika teksta najbolje oslikava košmare koje trenutno proživljava Zoran Tegeltija. Na njoj se vidi vidno zabrinuti Tegeltija, kako tumara ulicom. Tik iza njegovih leđa, nalazi se zgrada (narandžasta boja) u kojoj je smješteno Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.


6.

Upravo su tužioci smješteni u toj zgradi uhapsili Zeljkovića i podigli optužnicu protiv Džombića. Kako stvari stoje, sljedeći koji bi se mogao naći na „ledu“ je upravo Tegeltija.

 

7.

Ovdje je bitno reći da Tegeltija nije zabrinut samo zbog sebe. Njega podjednako brine i to što bi se na optuženičkoj klupi mogli pojaviti i drugi članovi njegove uže porodice. 


Milan i Mario Keserović

8.

Tu, prije svega, mislim na Milana Keserovića, koji je oženio Tegeltijinu ćerku Jelenu. Milan Keserović je u tandemu sa Mariom Keserovićem, njegovim rođenim bratom, opljačkao preduzeće RAOP iz Istočnog Sarajeva.9.

Pored Zorana Tegeltije i njegovog zeta, zatvorskim rešetkama je sve bliže i Tegeltijina supruga Dušanka. Ona godinama vrši funkciju pomoćnika ministra u Ministarstvu za trgovinu i turizam Republike Srpske. 


Dušanka Tegeltija i Suzana Gašić

Na čelu tog ministarstva se formalno nalazi Suzana Gašić. Međutim, ona ima samo ulogu ikebane, a stvarni vladar u tom ministarstvu je Dušanka Tegeltija.


10.

Dragica Kovač, prethodna Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske, podnijela je ostavku na tu funkciju u septembru 2019. godine. Više izvora iz tog ministarstva mi je potvrdilo da je Kovačeva odbila da postupa po nezakonitim uputama Dušanke Tegeltije, zbog čega je ona bukvalno natjerana da sama odstupi. (nastaviće se)