петак, 14. јануар 2022.

Dok naivni Branislav Zeljković trune u pritvorskoj jedinici, njegova supruga Mirela Kajkut Zeljković nazdravlja sa stranačkim kolegama


Piše: Slobodan Vasković


1. 

Više izvora mi je potvrdilo da je Branislav Zeljković do prije 7-8 godina bio skroman i pristojan mladić. Stvari su se promijenile kada je on upoznao Mirelu Kajkut, sadašnju suprugu. 


2.

Pod uticajem supruge, Zeljković napušta SDS, čiji je član do tada bio, i ulazi u stranku Ujedinjena Srpska, na čijem čelu se nalazi Nenad Stevandić.


3.

Ubrzo nakon ulaska u Crveni Kombi počinje nagli uspon u profesionalnoj karijeri mladog Zeljkovića. On je prvo postavljen na funkciju izvršnog direktora za ugovaranje zdravstvenih usluga i javne nabavke u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Sa te funkcije je smijenjen u februaru 2019. godine, zbog afere „pelene“. 


4.

Već tada je bilo jasno da se skromni mladić pretvorio u pohlepnu bitangu koja ne preza ni od čega. Podrazumijeva se da je Zeljković i u to vrijeme većinu otetog javnog novca predavao Nenadu Stevandiću.

 

5.

Umjesto da bude uhapšen zbog pomenute afere, Zeljković je u aprilu 2019. godine imenovan za direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Odmah po dolasku na tu funkciju Zeljković nastavlja sa otimanjem novca građana, prevashodno kroz namještene tendere.

 

6.

Dolaskom pandemije virusa Covid 19 nastupa prilika da Zeljković do krajnjih granica pokaže svoje kriminalne talente. On je za to, naravno, imao vrhunskog učitelja, u vidu Stevandića.


7. 

Ovdje je bitno reći da je u sve poslove Zeljkovića bila uključena i njegova supruga Mirela. Šta više, moji izvori iz Crvenog Kombija tvrde da su ona i Stevandić osmislili plan pljačke građana, dok je naivni Zeljković samo puki „izvođač radova“.


8. 

Zeljković se već nekoliko mjeseci nalazi u pritvoru. On se, između ostalog, tereti za krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja. Kako je on to krivično djelo počinio u vezi sa javnim nabavkama, to mu prijeti kazna zatvora u rasponu od 3 do 15 godina.


9.

S obzirom na dokaze koje je prikupilo tužilaštvo, biće iznenađenje ako se Zeljković izvuče sa kaznom zatvora manjom od 10 godina.


10. 

Dok naivni Zeljković trune u pritvorskoj jedinici, njegova supruga Mirela uživa na stranačkim skupovima Crvenog Kombija. Kako i ne bi kada su ona i Stevandić, kao organizatori pljačke građana u toku pandemije virusa Covid 19, na slobodi, dok naivni „izvođač radova“ vrijeme provodi u pritvorskoj jedinici.  (nastaviće se)