недеља, 2. јануар 2022.

Dodik&Lukač: Zadnja Bitka


Piše: Slobodan Vasković


1.

Pokušaj Milorada Dodika da se stavi na čelo borbe protiv NarkoKartela je cinizam godine za nama, jer je upravo Lider Sekte politički zaštitnik Najvećeg i Najjačeg Kartela u BiH - ogranka Kavačkog Klana koji vode Dejan Ilić-Tigar, Siniša Mijatović, Zoran Stevanović (Zvornik), Ljuban Ećim (Beograd), Siniša Kostrešević i Igor Dodik (Banjaluka), plus perači novca Nenad Nešić i Aleksandar Mičić, zvani Aco Makedonac.


2.

Dodikove najave o tome da će mnogo toga “izaći na vijdelo” za nekoliko mjeseci, što, kako je intonirao, njemu ide u prilog, potezi su Starog Blefera koji u svakoj igri, pa i kada je apsolutno izgubljena za njega, pokušava naći izlaz i spasiti se.


3.

Tako i ovaj put Dodik pokušava providnim blefiranjem ubijediti publikum kako je baš on taj koji je za borbu protiv narkotika iako je za vrijeme njegove vladavine iznikao ogromni Kartel, naslonjen na Kavački klan u Crnoj Gori, njihovu monstruoznu ispostavu u Beogradu - koljački Gang Veljka Belivuka i Kriminalni Koncern Slaviše Kokeze.


4.

Dodik nikada ne bi postao politički Godzila da nije i u najtežim situacijama po njega pokušavao da se sačuva i nerijetko je uspijevao u tome. Rekao bih i prečesto, zahvaljujući dijelom sopstvenim vještinama, ali dijelom i tadašnjoj nedoraslosti političkih protivnika.


5.

Okolnosti su se promijenile, ali, iako vidno umoran i potrošen, Godzila nije. 


6.

Prepoznatljivi “rad nogu” i lako predvidivi potezi ukazuju da Dodik namjerava da se bori do kraja, a kada izgubi - avionom za Rusiju. Za razliku od svih ostalih, koji mu još uvijek slijepo vjeruju i zbog teških kriminalnih djela i zločina koje su počinili moraju ostati uz njega, Dodik ima rezervni položaj. Oni ne.


7.

To je jedina, ali suštinska, prednost koju Dodik ima u odnosu na ostale članovima Sekte, dok je u defanzivi spram političkih protivnika.


8.

Zahvaljujući obezbijeđenom rezervnom položaju, Dodik pokušava poboljšati sopstveni položaj unutar BiH i RS služeći se oprobanim receptima, listom manipulacijama, lažima, objedama, teškim uvredama, podmuklim i prljavim udarcima…


9.

Njegovo jezivo, maliciozno, licemjerno i lažno stavljanje na “čelo borbe protiv narkoklanova” (ili bar na poziciju portparola onih koji će ih satrati), nema za cilj spasavanje Narko”Generala” Siniše Kostreševića koji je postavljen na poziciju direktora Policije na insistiranje njegovog sina Igora Dodika.


10.

Stariji Dodik je svjestan da Narko”Generalu” nema spasa, ali, zato, pokušava da sačuva sina, jer kada bude uhapšen Kostrešević, male su šanse da nakon njega na red ne dođe Igor Dodik.


11.

Upravo zbog tog Dodik “medi” pred narodom, šaljući “migove” Draganu Lukaču, ministru unutrašnjih poslova, sa kojim je sukobljen već predugo. 


12.

Ne želi Dodik sa Lukačem iskreni mir, čak ni primirje, što je maksimum do kojeg možda može doći (i koji bi Lukača odvukao u provaliju, a Dodika u Rusiju), već pokušava, zajedno sa već otpisanim Narko”Generalom”, Lukača dekapitovati.


Pritom računa na zajedničke Sektaške veze i činjenicu da je Lukač krajnje neomiljen van Sektaškog Krda.


13.

Lukač je, u političkom smislu, za Dodika prelak zalogaj, ali kako vlada oružanom silom, Godzila se ne usuđuje krenuti na njega otvoreno i smijeniti ga, plašeći se pobune.


Uostalom, Lukač mu je otvoreno rekao da može u Vladi RS promijeniti koga hoće, ali ne i njega.


14.

Ukoliko bi Dodik uspio u svojoj namjeri da zajedno sprži i Narko”Generala” i Lukača dobio bi na vremenu, jer bi, hipotetički, novi ministar unutrašnjih poslova mogao značajno da uspori hapšenje Kumova NarkoKartela, Kavčana iz RS.


15.

Dodik bi, u trenutnoj situaciji, bio zadovoljan i da uspori hapšenje Narko”Generala” i Zvorničkog Trilinga Kumova, jer bi i tako dobio na vremenu, a ukoliko bi mu Lukač izišao u susret, bilo bi to samoubistvo s predumišljajem.


16.

Dodik je u strašnom problemu, jer i hapšenje bilo kog od Zvorničkih Kumova ponovo Igora Dodika dovodi u situaciju teškog pada (veza "Prointer"), a jedini način da sve spasi je da ubijedi Lukača da razvuče na što duže vrijeme hapšenja i dozvoli izlazak na izbore što većem broju pripadnika Kartela iz političkih voda. Kojih je ogroman broj.


17.

Zvornički Kumovi su u “niskom startu” - spremaju se za bjekstvo. Ne mogu daleko, ali ako pobjegnu i to je usporavanje procesa rasturanja Kartela i procesuiranja ubilačkih NarkoKumova.


U “niskom startu” su i brojni drugi pripadnici Kavčana u RS.


18.

Svako bjekstvo, svaki minut odugovlačenja procesa hapšenja i zatvaranja beskrupuloznih, brutalnih trovača djece i mladih ide u prilog Dodiku, a Lukačevu poziciju čini sve slabijom i stavlja ga pod lupu teških sumnji.


Dodik je povukao svoj potez, u dva intervjua, stavljajući se lažno na čelo borbe protiv “narkoklanova”, iako je on glavni politički zaštitnik Kavčana, umanjujući Lukačev značaj u svemu tome. 


19.

Lukač je sada na redu - od tog poteza ne zavise samo Dodik&Kavčani, već i njegova pozicija-da li će otvoriti priliku Dodiku da ga sprži?! Što Dodik nikako ne bi propustio. (nastaviće se)