понедељак, 24. јануар 2022.

Stevandićev vozač Jašarević uhapšen dok je “Crveni kombi” bio u katastru: Ne zna se da li je razlog hapšenja pranje para preko “Ujedinjene Srpske” ili kriminalne radnje sa nekom od firmi preko koje je izvlačen novac iz Instituta za javno zdravstvo, na čijem čelu je bio Zeljković

Piše: Slobodan Vasković


Milan Jašarević, vozač Nenada Stevandića, uhapšen je nakon što je šefa kriminalne organizacije “Ujedinjena Srpska” dovezao u zgradu u kojoj se nalazi katastar u Banjaluci.


Jašarević je uhapšen nakon što je Stevandić napustio vozilo i otišao u zgradu.


Na licu mjesta pretresen je automobil, a nakon toga i Jašarevićev stan. I dalje traju pretresi objekata koji mu pripadaju.


Nalog je izdalo Posebno odjeljenje RJT, na čijem čelu je Specijalni tužilac Miodrag Bajić, a odobrio je Okružni sud Banjaluka.


Jašarevića su uhapsili pripadnici Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala.


Ne zna se tačan razlog hapšenja Jašarevića, koji je već hapšen 15.09. 2021. godine, jer je po nalogu Stevandićaodvezao u Beograd Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo, koji je pokušao izbjeći hapšenje.


Zeljković se isto veče morao vratiti u RS, jer u Srbiji nije mogao ostati, pa je uhapšen na graničnom prelazu Gradiška; Zajedno sa njim priveden je i Jašarević, koji je tada priznao da ga je odvezao po Stevandićevom nalogu.


Zeljković je još uvijek u pritvoru, zbog malverzacija sa novcem Instituta tokom pandemije, kada je preko niza firmi, opljačkao milione, zajedno sa Stevandićem.


Tada su uhapšeni i Dragan Dubravac (direktor Promedik), Saša Marković (Travel4Fun), kao i Slavko Bojić (direktor ProControl), koji je, za razliku od prve dvojice, još uvijek u pritvoru.


Od tada se vodi istraga i protiv kriminalne organizacije “Ujedinjena Srpska”, zbog sumnje da su preko te nazovipartije prali novac Stevandić i drugi visoki funkcioneri.


Marković je priznao da je Zeljkoviću novac od pljački donosio u prostorije US, a da je, primopredaji, svaki put bio prisutan i Stevandić, koji bi došao, pozdravio se i otišao u svoju kancelariju.


Da li se uhapšeni Jašarević dovodi u vezu sa pranjem novca preko stranke ili, pak, sa nekim od drugih brojnih nedjela koja su počinjena preko instituta, za sada se ne zna.