среда, 19. јануар 2022.

Bosiljka Predragović, dosadašnja direktorica RUGIP-a, smijenjena sa te funkcije, jer je odbila da potpisuje nezakonite odluke; Nakon hapšenja Branislava Zeljkovića i podizanja optužnice protiv Aleksandra Džombića sve veći broj direktora koje je imenovala Crvena Sekta odbija poslušnost


Piše: Slobodan Vasković 


1.

Na sjednici održanoj 18.01.2022. godine, Vlada Republike Srpske je smijenila Bosiljku Predragović sa funkcije v.d. direktora RUGIP-a. Na njeno mjesto je imenovan Dragan Stanković, koji je u proteklim godinama vršio dužnost pomoćnika direktora u toj upravi.

 

2.

Dragan Stanković je sin Budimira Stankovića Bude, Dodikovog kuma. Ovdje treba reći da Budo nije samo Dodikov kum. On je istovremeno i njegov najodaniji saradnik. Za razliku od Mileta Radišića Klena, čije kumstvo sa Dodikom se zasniva isključivo na interesnom principu, Budu sa Dodikom veže dugogodišnje prijateljstvo, koje datira još iz školskih klupa.


3. 

Kako Dodik godinama vlada po principima feudalizma, to ne treba da čudi što je on najvažnije resurse Republike Srpske podijelio svojim kumovima. Pomenutog Budu je u toj „raspodjeli karata“ zapao RUGIP.

 

4.

Radi se o vrlo važnoj upravi, zaduženoj za vođenje zemljišnoknjižnih evidencija. Budo je godinama neformalni vladar te uprave, a smjenjena Predragovićeva nije bila ništa drugo do puki izvršilac njegovih naredbi. O kriminalu koji se odvija u toj upravi sam pisao mnogo puta.

 


5.

Smjena Milana Potkovanog Tegeltije sa funkcije predsjednika VSTS-a označila je početak procesa „ozdravljenja“ pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Potkovani je vrlo vješto kontrolisao sudije i tužioce, a to je činio preko Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a. To je u praksi značilo da ukoliko neko od sudija i tužilaca ne bi htio da postupa po njegovim nalozima, Potkovani bi tom sudiji ili tužiocu „namjestio“ disciplinski postupak.

 

6.

Nakon što je Potkovani završio na pravosudnoj deponiji, sudije i tužioci su se dobrim dijelom oslobodili straha, pa je dio njih počeo da radi svoj posao. Jedan od njih je Miodrag Bajić, specijalni tužilac koji se nalazi na čelu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog tužilaštva Republike Srpske.7. 

Bajić, za sada, najviše od svih tužilaca pokazuje da je spreman da se obračuna sa kriminalom Crvene Sekte i ostalih režimskih stranaka. Upravo su tužioci kojima on rukovodi utamničili Branislava Zeljkovića i podigli optužnicu protiv Aleksandra Džombića, koja je i potvrđena, 17.01.2022.

 

8.

Za funkcionere Crvene Sekte je posebno iznenađenje bilo podizanje optužnice protiv Džombića. Od tada među njima vlada prava panika, jer je postalo očigledno da Dodik više ne kontroliše tužioce.

 

9.

Više izvora iz RUGIP-a mi je potvrdilo da je Bosiljka Predragović nakon podizanja optužnice protiv Džombića u nekoliko navrata odbila da potpiše nezakonite odluke. Ona je to učinila, jer je postala svjesna da će prije ili kasnije tužioci „posjetiti“ prostorije RUGIP-a i prevashodno njoj postaviti pitanja u vezi sa kriminalom koji se odvija u prostorijama te uprave.

 

10.

Odbijanje Predragovićeve da potpiše nezakonite odluke je samo jedan od dokaza da su funkcioneri Crvene Sekte počeli da razmišljaju o svojoj koži i da više ne haju za naloge Dodika. To i ne treba da čudi, jer će se upravo oni naći na najžešćem udaru organa krivičnog gonjenja nakon što Dodik sa porodicom pobjegne iz Bosne i Hercegovine. (nastaviće se)