четвртак, 6. јануар 2022.

Posljednji Tango Crvene Sekte: Od „slavljenika“ koje je okupio Dodik najviše šansi za ostanak na slobodi imaju Dodik i harmonikaš; Poziv na „slavlje“ nisu dobili Milan Potkovani Tegeltija i njegova supruga Tijana "Ajfon"

 

Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Obnavljanje postojećih i uvođenje novih američkih sankcija određenim fizičkim i pravnim licima u Bosni i Hercegovini obilježilo je 05.01.2022. godine. Obnavljanje sankcija Miloradu Dodiku nije novina, a on se sa njima u proteklim godinama nekako i nosio. 


2.

Međutim, uvođenje sankcija Alternativnoj televiziji je nešto što je prenerazilo ionako duboko istraumiranog Dodika. Za razliku od bilmeza kojima je okružen, Dodik vrlo dobro zna da je to početak puta sa kojeg nema povratka.


3. 

Kako bi umirio najbliže saradnike, Dodik je organizovao „proslavu“. Ako se pažljivo pogleda fotografija lažnih slavljenika, može se primjetiti da su na istoj vidno zamišljeni samo Dodik i Nebojša Radmanović. To i ne treba da čudi, jer su od okupljenih „slavljenika“ jedino njih dvojica dovoljno inteligentni da realno sagledaju posljedice odluke SAD.

4. 

Dodik je zabrinut, jer postoji mogućnost da bude uhapšen po nalogu nekog od tužilaštava u BiH prije nego što započne proces povlačenja u „sigurnu kuću“ na Sjeveroistoku. 


vidno zabrinuti Dodik

Što se tiče Radmanovića, on je zabrinut jer je svjestan da je Dodiku stalo samo do sebe i članova najuže porodice. Radmanović vrlo dobro zna da je Dodik spreman da sve „slavljenike“ isporuči na „giljotinu“, a da pritom i ne trepne.


veoma zabrinuti Radmanović

5.

Ostale „slavljenike“ ne treba previše komentarisati. Dovoljno je samo pogledati nasmiješena lica Denisa Šulića, Vlade Crte Đajića i Snježane Novaković Bursać, da vam bude jasno da oni nisu u stanju da u svojim praznim glavama naprave ni projekciju budućnosti za narednih pet dana, a kamoli za narednih pet godina. 


Oni, očigledno, nisu svjesni da će, u ne tako dalekoj budućnosti, biti suočeni sa dugogodišnjim zatvorskim kaznama.

 

6.

Dodik je proteklih mjeseci intenzivno radio na obezbjeđivanju „sigurne kuće“ na Sjeveroistoku. Njegov plan je da u ugodnom ambijentu, trošeći ranije isnesen novac, dočeka duboku starost, okružen članovima najuže porodice. Na žalost, taj scenario smatram vrlo izvjesnim.

 

7.

Ukoliko Dodiku bude dosadno u prostranim zelenim tajgama, on će moći da prekrati vrijeme pišući pisma ostalim „slavljenicima“. Doduše, njima vjerovatno neće biti do slavlja, jer će u to vrijeme biti smješteni u „udobne“ zatvorske ćelije.


"Slavljenik" kojem nije do slavlja

8.

Među „slavljenicima“ je bio prisutan i Zoran Tegeltija. Iako je on morao da dođe po službenoj dužnosti, vjerujem da bi on u ovim trenucima više uživao u kavezu sa tri mrka medvjeda, nego u nazdravljanju sa Dodikom. 


Razlog je jednostavan - upravo je Zoran Tegeltija svoj potpis stavio na najveći broj odluka, ugovora i drugih akata, koji su već sada postali predmet interesovanja raznih tužilaštava. 


Braća Keserović nazdravljaju uništenju RAOP-a

Zoran Tegeltija na umu ima i druge probleme. On je više nego svjestan da zbog pljačke RAOP-a zatvor neće mimoići braću Keserović, od kojih je jedan njegov zet.


9.

Na „proslavu“ nije pozvan Aleksandar Džombić, bivši premijer Republike Srpske. A da; On trenutno ima svojih problema, a ti problemi bi vrlo brzo mogli da prerastu i u probleme Zorana Tegeltije. Doduše, uvijek postoji mogućnost da Džombić do suđenja ponovo „slučajno“ padne niz stepenice.

"Slučajni" pad niz stepenice 

10.

Interesantno je to da Dodik nije na „proslavu“ pozvao Milana Potkovanog Tegeltiju i njegovu suprugu Tijanu "Ajfon", iako su oni direktno zahvaćeni američkim sankcijama. To i ne treba da čudi, jer je Potkovani u očima Dodika postao ništa drugo do nepotreban teret. 

Tijana "Ajfon" i Potkovani

Potkovani je doskora bio najmoćniji čovjek pravosuđa BiH, a danas je obični harmonikaš amater, kojeg niko normalan više ne zove ni na dječije rođendane.


Harmonikaš kojeg niko ne zove

11.

Nakon objavljivanja američkih sankcija, Potkovanom nije bilo "najjasnije" zašto je njima obuhvaćen. Radi se, naravno, o licemjerstvu, jer je Potkovani više nego svjestan svoje kriminalne prošlosti. Spisak njegovih kriminalnih radnji je poprilično dug. 


12.

Ovom prilikom ću izdvojiti uzimanje novca od kandidata za sudijske i tužilačke funkcije (tarifa od 20.000 do 40.000 KM), s tim da ću imena tih „vrsnih“ sudija i tužilaca objaviti u posebnom tekstu.

zelenaš Smiljanić

13. 

Potkovani je bio vrlo aktivan i u trgovini uticajem, a kao primjer ću navesti krivični postupak protiv banjalučkog zelenaša Branislava Smiljanića Ćele. Potkovani je preko Obrena Bužanina, sudije Vrhovnog suda Republike Srpske, sredio smanjivanje kazne sa prvobitnih 14 godina na 9 godina zatvora.

Smanjena kazna zelenašu Ćeli

14.

Moram priznati da me je oduvijek fascinirao Dodikov makijavelizam. Njegova spremnost da najbliže saradnike, nakon što ih maksimalno iskoristi, odbaci kao stare krpe, može poslužiti kao podloga za pisanje nekog novog, savremenog, „Vladara“.