уторак, 24. април 2018.

Tužilaštvo: Radimo danonoćno; Organizovanje skupa pred Tužilaštvom, prozivanje i vrijeđanje je kontraproduktivno



Broj:IT-121/18 Banja Luka, dana 24.04.2018. MEDIJIMA I JAVNOSTI 

Poštovani, Povodom sve učestalijih pritisaka i kritika na rad Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka vezano za istražne radnje koje se u ovom tužilaštvu provode u vezi sa smrti Davida Dragičevića iz Banjaluke, a radi objektivnog informisanja javnosti i zaštite istrage i ljudi, koji danonoćno rade na ovom predmetu, obavještavamo javnost o sljedećem:
1.Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka od strane MUP-a Republike Srpske je dana 29.03.2018.godine, dostavljen izvještaj o smrti Davida Dragičevića iz Banja Luke. Tužilaštvo intenzivno nastavlja rad na ovom predmetu tako da, zaključno sa današnjim danom, nije protekao niti jedan dan, a da u ovom predmetu nije preduzeta neka istražna radnja. Radu na ovom predmetu Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je posvećeno u cijelosti, tako da osim postupajućeg tužioca koji je neposredno zadužen sa predmetom u radu učestvuje tim tužilaca.



2.Radi kontrole rada i nadzora u ovom predmetu uključeno je i Republičko javno tužilaštvo RS, koje ostvaruje uvid i neposredno učešće u izvođenju svake pojedinačne istražne radnje. Ovim želimo osigurati da u navedenom predmetu nema, niti smije biti bilo šta prikriveno, te da je svaka istražna radnja preduzeta na zakonit način.

3.Od momenta kada je tužilaštvo zaprimilo predmet od MUP-a RS pa do danas, preduzet je veliki broj istražnih radnji i to: saslušan je i poligrafski ispitan veliki broj svjedoka, obavljeni su uviđaji i obdukcije,pribavljeni i pregledani snimci brojnih nadzornih kamera u gradu, izvršena ili su u toku brojna vještačenja … 



4. U nastavku predstoji saslušanje još svjedoka za koje se vjeruje da imaju saznanja o zbivanjima kritične noći i kretanju Davida Dragičevića, kao i pribavljanje i drugih dokaza. Ja kao Glavni okružni javni tužilac koristim ovu priliku da zamolim, prije svega porodicu Davida Dragičevića, s kojom sam do sada imao više susreta kao i sa njihovim punomoćnicima i korektnu saradnju, ali i javnost Republike Srpske, da shvate i prihvate : -da tužilaštvo svim svojim raspoloživim kapacitetima, radi i provodi istražne radnje u ovom predmetu, riješeno da dođe do rezultata o smrti Davida Dragičevića, -da je istraga tajni dio krivičnog postupka tokom koga se ne mogu saopštavati detalji i otkrivati dokazi, jer bi to za tu istragu bilo pogubno, -da na svaki javni nastup, miting, radio ili televizijsku emisiju tužilaštvo ne može odgovarati, jer se u njima traže detalji, koji naprosto moraju ostati u koricama predmeta, sve do konačnog njegovog okončanja, -da postupajući tužilac Dalibor Vrećo kao čovjek i profesionalac, na ovom predmetu radi predano, te da mu se još nije dogodio dan u kome nije ništa uradio u ovom predmetu, a da ga na „zub javnosti“, bez ikakvog osnova i povoda za to, stavljaju i porodica Davida Dragičevići i neki mediji Republike Srpske. 

Prosto je nevjerovatno da se javnoj kritici izlaže, neko ko danonoćno i predano radi na predmetu i to ne sam, nego sa drugim tužiocima i pod nadzorom Glavnog okružnog javnog tužioca i Republičkog javnog tužilaštva RS. Stvara se medijska slika u kojoj, ni policija, pa ni tužilaštvo ne žele da otkriju krivca za smrt Davida Dragičevića, što naprosto nije tačno. 

Sve što se radi, a urađeno je puno do sada, usmjereno je upravo u tom pravcu i niko od nas ne bi bio sretniji da cijela istina izađe na svjetlo dana. Mi smo, između ostalog i ljudi i roditelji, pa rezultat priželjkujemo ne samo kao profesionalci. Odlukom Ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, rad na ovom predmetu, sa tužilaštvom, će nastaviti Uprava kriminalističke policije RS, umjesto Uprave za teški i organizovani kriminal koja je radila do sada. Javnost mora i treba da zna da ovo nije neka nova istraga, nego ona ista istraga koju provodi Okružno javno tužilaštvo Banjaluka sa novim pomoćnikom Upravom kriminalističke policije RS. Prema tome, organizovanje javnog skupa pred zgradom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, prozivanje i vrijeđanje onih koji rade na predmetu, su kontraproduktivne mjere i pritisak koji je neprimjeren i može samo istrazi naškoditi. 

Još jednom molim građane, da imaju povjerenja u svoje institucije te strpljenja, jer će tužilaštvo, nakon što provede sve planirane radnje i provjere u ovoj istrazi donijeti konačnu odluku i o njoj svakako obavijestiti javnost. 


S poštovanjem, GLAVNI OKRUŽNI JAVNI TUŽILAC Želimir Lepir