четвртак, 5. април 2018.

Lokalna “samouprava”: Hoće li Debeli pojesti Zvornik?!

piše: Slobodan Vasković

1.
Stanje društvene svijesti i državnog uređenja Republike Srpske idealno oslikava situacija koja se već nekoliko godina dešava oko zvorničke “Alumine” - koje vlastodršci ignorišu nijemo posmatraju, svjesno, jer sudjeluju u bezakonju. 

2.
Lokalni bos, feudalac, nasilnik, glavni diler svega i svačega, na nesreću zvorničana istovremeno i gradonačelnik, diktira tempo rada lokalne izvršne vlasti, kontroliše lokalnu zakonodavnu strukturu, gdje mu ponizno podilazi i pozicija i opozicija, a u najvećoj mjeri Ta Individua određuje i sudijske norme broja, kao i načina rješavanja određenih predmeta. 

3.
Ne postoji ideal u nezavisnosti grana vlasti, ali bi mu se trebalo težiti.

Međutim, u Zvorniku ovaj ideal ima potpuno drugačiju logiku: Svedena je na jedinstvo vlasti i kriminala, nasilja i progona, lažnog formalizma postojanja institucija i opšteg bezakonja - Svedena je, komotnije rečeno, u jedinstvu svega i svačega u jednoj Zoranu Stevanoviću. 

4.
Stevanović je objedinio, kroz svoj lični interes, mali biznis i javni sektor, tendere, prodaju gradske imovine svojim firmama, iznošenje miliona evra u Srbiju, pravosuđe, dilanje deviza, Gocije, sudije, tužioce, ministre, prijetnje, ucjene, napade, godine robije…

5.
Međutim, u svim ovim sektorima, izrazito se ističe rad zvorničkog suda, čiji je predsjednik, bolje reći vlasnik, Stevanović. 

S tim u vezi, opravdano se postavlja pitanje da li je zvornički sud ubjedljivo najkorumpiranija institucija u državi ili da li su pojedine sudije u ovom sudu najbahatije i najosionije; Sve pod plaštom zaštite Pokrovitelja? 

U svakom slučaju jedno je tačno: Ova institucija je duboko ispolitizovana i potpuno privatizovana od dvije osobe: Predsjednice suda Slavice Tadić i zvorničkog alfa-mužjaka Stevanovića. 

6.
Ova koruptivna relacija je dovela do toga da se pravosudni sistem u RS potpuno raspada, a ogleda se u monstruoznim rješenjima, ovom dvojcu podređene sudije Jelene Todorović donijetih protiv zvorničke “Alumine” i “Birača”; Sve u korist kriminalnog Klana, nominalno predstavljenog u fočanskoj firmi “Pavgord”, čiji je vlasnik Gordan Pavlović. 

7.
Monstruozno je ipak blag termin za odluke ovih lica, jer njihovo najnovije Rješenje o izvršenju protiv FG “Birač” potvrđuje i naglašava sve što sam o ovim licima pisao u proteklih godinu dana.

Kriminalni Klan se dosjetio da pored nezakonitog procesa blokade “Alumine”, paralelno vodi izvršni postupak i protiv “FG Birač”, (U čijem vlasništvu je “Alumina”): Razlog je pokušaj “Pavgorda” da otme “Aluminu”.

Način preuzimanja fabrike je opštepoznat: Pavgord je “otkupio” kriminalna potraživanja Klana Romanov prema FG “Birač”, Sudovi su dokazali da su te zaloge nezakonite, ali koga briga: Zoran Stevanović Debeli čini sve da, zajedno sa Pavlovićem, otme “Aluminu” na osnovu tog krimilanog potraživanja (koje navodno iznosi cca 122 miliona KM).

8.
Poražavajuće je to što su korumpirane sudije, Pravosudno krilo kriminalnog Klana, ignorisale činjenice da se ne može voditi izvršni postupak protiv firme u stečaju, a “FG Birač” je u stečaju; Da u pravnim procesima protiv firme u stečaju postupa sud koji vodi stečaj, a to je ovdje Okružni privredni sud Bijeljina, te da je to potraživanje nepostojeće; Nepostojećim je potraživanje proglašeno pravosnažnom presudom Okružnog privrednog suda u Bijeljini 24.04.2017. godine, koja je potvrđena presudom Višeg privrednog suda u Banja Luci 24.11.2017. godine!!!

U gradaciji gluposti koju je kriminalni Klan preduzeo, donošenje ovakvog rješenja protiv Birača se ne može gradirati, odnosno glupost je ovdje beskonačna. 

9.
Ova glupost daleko nadilazi sve njihove ranije gluposti, ali je takođe odličan i javnosti prijemčiv dokaz o stepenu kriminala koji vlada u Zvorniku.

10.
I Namjeri Zorana Stevanovića Debelog da u potpunosti pojede taj Grad, otimajući sve njegove resurse, stavljajući ih u svoj novčanik, samim tim i sudbine svih njegovih stanovnika, pretvarajući ih u beskućnike i bezemljaše.

11.
Donošenje navedenog Rješenja može da znači dvije stvari, koje bi se mogle podvesti pod Ili/Ili  situaciju: Ili je Klan očajan, pa preduzima očajničke mjere; Ili je toliko osion i silan pa preduzima najbahate mjere. 

12.
U svakom slučaju, jedno je sigurno: Država je dopustila da pravosuđe pod svoje stave i uništavaju Zoran Stevanović, Gordan Pavlović, razni Rubeži i Slavica Tadić. 

Sudija Jelena Todorović je nebitna, ona je potrošena roba, krpa, ucijenjena, pregažena i, kao takva, kolateral kriminalnog klana. 

Ponašanja kriminalnog klana je slika i prilika Matrica djelovanja vlasti Republike Srpske i njenih institucija i daje jasnu sliku šta nam se Režim nudi u budućnosti. 

13.
Svaki dan bivstvovanja na slobodi ovih kriminalaca je izgubljen dan za Republiku Srpsku i svakog pojedinca; U svakom sudu je neka “Jelena Todorović”, koja izvršava naloge Mafije; Ako se žalite na takav rad, moraćete da se obratite nekoj “Slavici Tadić”, koja potvrđuje naloge Mafije.

14.
Za “razvoj” lokalne samouprave zaduženi su gangsteri poput Zorana Stevanovića Debelog. Koji jedu opštine i gradove; Bahati, nezasiti, nasilni Neljudi! Spremni ubijati i djecu, samo da bi zaštitili opljačkano, omogućili dalje otimanje i uništili sve što očima vide. (nastaviće se)