петак, 13. април 2018.

Dio Policije u službi Egzekutora

piše: Slobodan Vasković


Najviši nivo policijskih funkcionera (ministar unutrašnjih poslova, direktor Policije, načelnik Uprave za organizovani kriminal) koji su pokušali zataškati ubistvo Davida Dragičevića svjedoči da je, samom tom činjenicom, dio MUP-a RS, njegov Vrh, saučesnik u Likvidaciji Davida Dragičevića.

Zašto?

Zato što su (pojedini) pripadnici policije, izvan svake razumne sumnje, involvirani u Ubistvo Davida Dragičevića na jedan od sledećih načina:

-Učestvovali su direktno u Ubistvu i njegovom prikrivanju: Tako što su Oteli, Prebili gotovo do smrti, potom udavili Davida Dragičevića i njegovo tijelo bacili u rijeku Crkvena u periodu od 18.03. - 24.03. ove godine; Pri tom su vrijeme dok je trajala potraga za njim iskoristili za namještanje dokaza, kako bi se režirana scena “istražila”;  

-Učestvovali su u Prikrivanju Ubistva tako što su, nakon što je Davida prebila Grupa NN lica, pretučenog odvezli sa mjesta premlaćivanja, držali ga živog, zatim mrtvog, u periodu od 18.03.-24.03., da bi njegovo tijelo bacili u rijeku Crkvena; Pri tom su vrijeme dok je trajala potraga za njim iskoristili za namještanje dokaza, kako bi se režirana scena “istražila”;

-Zato što su Režirali “mjesto zločina” kako bi mogli tvrditi da je smrt zadesna ili suicid, a sve u cilju prikrivanja stvarnih Ubica, koje su poznate pripadnicima policije i koje oni štite iz razloga koji mogu biti u dijapazonu od “zajedničke saradnje” do “člana poznate porodice”.

-Konferencija za novinare na kojoj Darko Ilić kriminalizuje Davida i, istovremeno, proglašava njegovu smrt zadesnom, ide u prilog tome da su pripadnici policije (pojedinci) učestvovali ili u likvidaciji ili u njenom prikrivanju.

Bilo je logično da pres održi Uprava policije Banjaluka, ali nije. 

Bilo je logično da istragu ubistva vodi Uprava policije Banjaluke, ali ne vodi.

-Šta je u toj istrazi imao da traži načelnik Uprave za organizovani kriminal, ako je David Dragičević, kako je upravo Ilić ustvrdio, imao tek jednu zabilježenu tuču? 

Ilić u toj istrazi nije imao šta da traži, sem u slučaju da je Lično zainteresovan za nju iz Razloga, koji nemaju nikakve veze sa službenim policijskim poslovima. Zbog toga bi se, između ostalog, trebalo istražiti kakve veze Ilić ima sa Ć.F. i vlasnicima kuće na Laušu.    

-Ilićeve tvrdnje o “zadesnoj smrti” je na samom presu demantovao patolog Željko Karan, ali su ih, naknadno, potvrdili Dragan Lukač i Darko Ćulum!!!

Ustvrdili su da “nema elemenata krivičnog djela”, iako istraga nije bila ni završena. Preciznije, nije ni počela; Bar ne kako treba! Ali jeste Režirana Istraga bila uveliko u toku!!!

-MUP RS duboko kompromituje i zahtjev Dragana Lukača Želimiru Lepiru da se slučaj “smrti Davida” proglasi samoubistvom; To je dodatna potvrda učešća policije, a ne samo zataškavanja zlodjela nekih NN lica. 

-Lepir je odbio Lukačev zahtjev, primarno, jer nije želio svu odgovornost preuzeti na Tužilaštvo koje vodi, posebno ne odijum javnosti.

-Ćutanje MUP-a RS nakon svih događaja svjedoči da oni znaju odgovore, ne žele da ih daju, jer nastavljaju da rade na zataškavanju. To potvrđuje činjenica da istragu i dalje vodi Ilić.

-Na ovaj način MUP RS, njegovi vodeći ljudi, se, trenutno, skrivaju iza Okružnog tužilaštva, vjerujući da će protok vremena “pojesti” bunt porodice Dragičević i javnosti, oni ostati netaknuti na svojim pozicijama, a Ubice na slobodi.

Nejako Tužilaštvo još nije zvanično okarakterisalo smrt Davida kao Ubistvo 
-Nezvanične informacije iz Okružnog tužilaštva svjedoče da oni slučaj tretiraju kao Ubistvo, ali zvanično to nisu saopštili. 

Uputio sam im pitanje da precizno odgovore “da li se istraga o smrti Davida Dragičevića vodi kao istraga o ubistvu ili ima drugačiju kvalifikaciju”?

Dobio sam odgovor da Tim tužilaca vodi istragu… (vidi sliku), ali karakterizacije slučaja nije bilo u odgovoru Tužilaštva!!!



-Takav odgovor ne uliva povjerenje da Tužilaštvo, najblaže rečeno, ima dovoljno snage da cijeli slučaj iznese do kraja. 

Volio bih da je drugačije, ali činjenica da još uvijek nisu Zvanično Okvalifikovali Slučaj svjedoči o nedovoljnoj spremnosti da se uhvate u koštac sa svim aspektima; Posebno da se sukobe sa Vrhom MUP-a RS, jer bi zvanična karakterizacija istrage da je do smrti Davida Dragičevića došlo Ubistvom po automatizmu srušila Vrh MUP-a RS.  

-Nezvanično, Tužioci su bili u ulici Velimira Janjetovića Janje, iza Kuće i konstatovali (na licu mjesta) da David nikako tu nije mogao upasti u Crkvenu. Čak ni u najnesretnijem sticaju okolnosti, već da je mogao samo Biti Bačen u vodu.

-Nezvanično, iz tog Tužilaštva stižu informacije da je u ulici Velibora Janjetovića Janje, 18.03., oko četiri časa ujutro, “bilo vikanja, tuče, pljuska vode”?!

-To vrijeme se, gotovo, pa idealno, poklapa sa Vremenom Smrti koje je saopštio Željko Karan (18.03. u 4 časa ujutro)?!!! Nikako sa Vremenom Smrti koje je saopštio doktor Ivica Milosavljević (Vrijeme smrti između 20.03. i 22.03.).

Ako bi se Karanov nalaz (toliko sumnjivo preprecizan u određivanju sata i datuma Vremena smrti i toliko nesumnjivo neprecizan u svim drugim elementima) uzeo kao relevantan - onda sve Djeluje “lako rješivo”, ali se ne rješava! 

Zašto? Zato što treba obrazložiti kako se David našao u to vrijeme iza te Kuće; Kako su ga našli Oni koji su ga fizički demolirali, pa potom bacili u rijeku, gdje se on udavio, kada je ta ulica poprilično zavučena?! 

Posebno je to teško/NEMOGUĆE obrazložiti u situaciji kada se sa sigurnošću zna da David nije izišao iz Kuće u toj ulici u 03 časa i 42 minuta, 18.03.o.g., kako je to tvrdio Ilić! 

Izišlo je Drugo Lice, koje je, tu nema dileme, ili Saučesnik u prikrivanju Ubistva  ili Saučesnik u Ubistvu!!!

Vrećo
-Sve navedene nezvanične informacije iz Tužilaštva više djeluju kao priprema za “Smještanje Ubistva” nekom ko će biti određen za “Žrtvenog Jarca”, nego kao Temeljna Istraga! Budući da navedene informacije nisu zvanične (iako jesu tačne), treba pomno pratiti šta Tužilaštvo radi i u kom pravcu ide. Posebno će biti interesantno njihovo obraćanje javnosti; “Uskoro”, kako su naveli u odgovoru.

-Postupajući tužilac je Dalibor Vrećo (iako su iz Tužilaštva naveli da radi Tim Tužilaca), što je činjenica koja može samo da onespokoji javnost, nikako da je ohrabri da će Ubistvo biti razriješeno. Onespokojava i ako radi Tim Tužilaca, a Vrećo je u tom Timu! 

-Vrećo je “daljinski” Miodraga Bajića, šefa Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

-Vrećo je godinama zajedno radio sa Ilićem u nekadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS, a šef im je obojici bio Bajić. Bajić i Ilić su u odličnim odnosima.

-Vrećo ima decenijsku istoriju “odnosa sa Ilićem” i upravo zbog te “istorije odnosa” bilo bi od njega najpoštenije da se sam povuče iz istrage. 


MUP RS, sa vodećom garniturom Lukač-Ćulum-Ilić će teško dozvoliti pronalaženje, posebno procesuiranje, Ubica; Maksimalno će dozvoliti “Žrtvenog Jarca”; Upravo zbog toga se treba nastaviti boriti za Istinu o tome Ko je Ubio Davida Dragičevića; I ta bitka mora biti sve jača!!! Jer, NIKO više nije siguran!