понедељак, 2. април 2018.

Dosje/Umorstvo Davida Dragičevića - Dosadašnja Saznanja

piše: Slobodan Vasković

U ovom postu emitujem sve tekstove i video klipove koje sam prethodnih dana objavio u vezi sa Umorstvom Davida Dragičevića.

Narednih dana, nedelja, koliko god bude trebalo, nastaviću da istražujem sve detalje oko brutalnog premlaćivanja, potom bacanja u vodu i Umorstva Davida Dragičevića.

O svemu što saznam, a što mogu argumentovati, obavijestiću javnost, kao što sam to i do sada činio.

David je brutalno pretučen, pa Bačen u vodu (31.03.2018.)

piše: Slobodan Vasković

David Dragičević je u noći 17/18 marta ove godine teško pretučen tupim predmetima. 

Brutalno premlaćivanje Davida Dragičevića desilo se između pola tri i četiri časa ujutro, 18.03. Njegov telefon nije bio dostupan već u 02 časa i 40 minuta.

Premlaćivanje se desilo u Liniji Tržnica, Metalska škola, ulica Vase Pelagića.

Sam David je u jednoj od svojih poruka napisao da će tokom te noći doći do sukoba sa petnest mladića.

Nekoliko izvora, ali i svjedoka, izjavilo je da je Kobne noći došlo do velike tuče u tom prostoru. 

Sve navedeno sam saznao iz razgovora sa brojnim osobama, a, prema mojim saznanjima i u policiji su dobili informacije da je Kobne noći došlo do velike tuče u pomenutom dijelu Grada.

Na Davidu je primijenjen, kao što sam ranije objavio, napad znan kao “Meksička kaša” - kada se žrtva udara po ekstremitetima kako bi se onesposobila za bilo kakvu odbranu. Nakon toga se prebija brutalno.

U neposrednoj blizini protiče rijeka Crkvena i nedaleko odatle se uliva u Vrbas, gdje je i pronađeno Davidovo tijelo, 24.03. ove godine.

Želim naglasiti da dio Visokih funkcionera MUP-a RS, prema mojim izvorima, imaju slična saznanja; Taj dio nije ni na koji način dosad bio involviran u “predmet David Dragičević”!

Vrijeme Smrti
Vrijeme smrti je sporno i niko ne može tvrditi, dok to Obdukcija ne kaže, da li je David bačen te iste noći u Crkvenu, gdje se, navodno, i utopio (mogao je biti utopljen i na nekom drugom mjestu) ili je to učinjeno nekoliko dana kasnije, kada su se napadači uvjerili da ga je nemoguće održati u životu. 

To, praktično, znači da postoji mogućnost da je David Dragičević još jedno vrijeme poslije te noći bio živ i da je držan na nekoj lokaciji u Banjaluci. 

Obdukcija nije utvrdila tačno Vrijeme Smrti, a moralo se to učini prema Zakonu. 

Očito je to namjerno izbjegnuto, jer ne postoji drugi razlog da se Vrijeme Smrti ne saopšti i na taj način otklone brojne dileme, samim tim i spekulacije.

Obdukcija jeste potvrdila brojne povrede po čitavom tijelu, jeste potvrdila da su nanesene tupim predmetima, ali nije utvrdila stvarnu težinu povreda, čime su nanesene, niti u kolikoj mjeri su te povrede mogle uticati na samu smrt Davida Dragičevića.

Željko Karan, patolog, je rekao da se radi o lakšim povredama, ali to je izgovorio tek na sugestivno pitanje Darka Ilića, načelnika Uprave za organizovani kriminal.

Taj igrokaz je odigran na pres konferenciji Ilića i Karana, održanoj 26.03. ove godine. Nije jasno otkud patolog na pres konferenciji MUP-a RS?! 

Karan se, ipak, ogradio, jer je izjavio da ne može tvrditi da Davidu “neko nije ‘pomogao’ da dospije u vodu”!

Nepotpuna i traljava obdukcija
Prije Ilićevog sugestivnog pitanja, Karan je naveo sledeće: „Imao je dvije vrste povreda. Povrede manifestovane kao udarci, ono što mi obično kažemo hematomi, krvni podlivi, locirani u predjelu čela obostrano, u predjelu jagodice, onda u predjelu šake, kuka, natkoljenice, koljena, i tako dalje. Znači, bilo je više povreda, tih hematoma. Te su povrede po svojoj prirodi mehaničke, Nastale su primjenom tupe mehaničke sile. Takve povrede mogle su nastati u fizičkom sukobljavanju, u fizičkom sukobu sa jednom ili više osoba. Te povrede su nastale dok je osoba bila živa”.

Već sam objavio da sam konsultovao stručnjake za obdukciju, koji su me uputili na član 170 ZKP Republike Srpske, ističući da je Drugi paragraf, povrede, izuzetno važan (vidi sliku). 

“Nema šanse da se nešto ne zna poslije obdukcije. Svaka stavka iz navedenog člana se može i mora utvrditi. Posebno se to odnosi na Povrede - koja, čime (tačno odrediti oruđe kojim je to učinjeno), na koji način tačno; Vrijeme je najlakše utvrditi na osnovu faze u kojoj je povreda
To su, takozvani, pomažući uzroci i mora da se procijeni njihov značaj, pojedinačno i udruženo. U obdukciji su svi odgovori”, ustvrdili su moji sagovornici.

Kako stvari stoje, Karan nije učinio većinu navedenih postupaka; Obdukcija je traljavo urađena i nepotpuna, potvrđuju moji izvori.

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je, prije nekoliko dana, okupljenim građanima na Trgu Krajine u Banjaluci, da je njegov sin unakažen. Davor Dragičević vidio je tijelo sina, nakon što je pronađeno. 

Karan je rekao da je Dragičevićeva “odjeća bez oštećenja”, ali porodica tvrdi da su pantalone/farmerke pocijepane na koljenima. I da se ne radi o takvom modelu, već da je otišao od kuće u pantalonama koje na sebi nisu imale bilo kakve poderotine.

To bi moglo značiti da je Dragičević vučen po cesti; Čak postoje informacije da je te noći viđeno kako “njih petnaestak vuku nekoga po cesti”; Da li je nakon toga bačen u rijeku ili odvučen negdje, saznaćemo kada se objavi Tačno Vrijeme Smrti!!! 

Sramno ponašanje Darka Ćuluma, direktora Policije RS
Direktor policije RS Darko Ćulum izjavio je 29.03. da je drugi obdukcioni nalaz tijela Davida Dragičevića potvrdio navode iz prvog nalaza vještaka. Ćulum je tada još rekao da su ta njegova saznanja nezvanična, čime je dodatno obrukao MUP RS, jer najviši funkcioneri te institucije nikako ne bi smjeli da se pozivaju na nezvanične informacije, već da daju istinite informacije.

Ćulum je slagao javnost, jer je drugi obdukcioni nalaz jedino potvrdio da je Smrt Davida Dragičevića nastala utapanjem i ništa više od toga. Sve druge nalaze, od povreda, pa do Vremena smrti, stručnjaci sa VMA, trebalo bi da potvrde nakon detaljno sprovedenih ispitivanja.

Ćulum i drugi visoki funkcioneri MUP RS žele cijeli slučaj da razriješe “Utapanjem” i, nažalost, uopšte ih nije briga kako je do Utapanja došlo. A to je Ključno za cijeli ovaj slučaj.

Takođe, morbidno je i odvratno da su visoki funkcioneri MUP-a RS pokušali kriminalizovati Davida Dragičevića, tvrdeći da je opljačkao Kuću na Laušu.

Kada se pažljvo pogleda Klip 4, na kojem je Osoba (za koju MUP RS tvrdi da je David), izlazi iz Kuće, izvan svake razumne sumnje, može se utvrditi da ne nosi laptop. A iz MUP-a su saopštili da je u Kući na Laušu ukraden, između ostalog, i laptop.

Takođe, vidi se na Klipu 1 (02h 42 minuta) da je Osobi (za koju MUP RS tvrdi da je David Dragičević) upaljen telefon, da gleda u njega, ali tada je njegov mobilni već bio nedostupan.  

Šta ako je Kuća na Laušu pokradena da bi se Davidu ukradene stvari stavile u džepove, kako bi se isfingiralo da je pljačkaš?!! Nakon toga je bačen u vodu, ali kada to se ne može znati, dok patolozi ne utvrde Tačno Vrijeme Smrti!!!

Oko Kuće na Laušu mnogo je spekulacija, ali je sasvim sigurno da u vremenu od 02h 52 minuta do 03h 42 minuta David Dragičević teško da je mogao biti u toj Kući?! Bar ne svojom voljom!

Ne želim da objavim ime vlasnika kuće iz razumljivih razloga.

Narkotici
Umorenog Davida Dragičevića nisu htjeli samo kriminalizovati, već predstaviti i kao uživaoca teških droga. Stoga su se pojavile informacije da je Kobne noći koristio LSD i marihuanu.

Konsultovao sam stručnjake za narkotike iz Beograda i na moje pitanje “Kako se LSD može otkriti u truplu utopljene osobe, čije je tijelo u vodi provelo sedam dana” odgovoreno mi je “Samo DNK analizom”.

Takva analiza nije urađena prilikom obdukcije tijela Davida Dragičevića.

Iznesene tvrdnje o LSD-iju su nesitinite.

Međutim, bitno je naglasiti, ne mijenja na stvari i da su (a nisu) tačne spekulacije o narkoticima, jer se ne smije dozvoliti Hladnokrvna Brutalna Egzekucija Nikoga, samim tim ni dvadesetjednogodišnjaka, ko god da je ta Osoba, kakva god da je, čime god da se bavi, šta god da konzumira - od cigareta, alkohola, pa do narkotika!!! (nastaviće se)


Ključna Pitanja: Ko je zaista bio u Kući; Ko je prebio Davida tupim predmetima; Kako je dospio u vodu; Vrijeme Smrti i zašto MUP iznosi neistine (30.03.2018.)


piše: Slobodan Vasković

MUP RS se teško obrukao, doveo u situaciju da bude optužen za prikrivanje teškog krivičnog djela; Potom i za svjesno kriminalizovanje Osobe koja je, po svemu sudeći, brutalno prebijena i potom bačena u vodu, nakon čega je smrtno stradala i još dugi niz drugih nedjela.

Žurba Vrha policije da samo dva dana (26.03.2018.), nakon što je nađeno tijelo Davida Dragičevića (24.03.2018; nestao u noći sa 17/18.03.2018.), iziđe u javnost i optuži ga da je pljačkaš je ispod svakog profesionalnog i ljudskog nivoa. Morbidno je.

Uz to, njihovo istrajavanje na laži da “nema elemenata krivičnog djela” (iako je obdukcijom utvrđeno da je udaran “tupim predmetima”, što jeste krivično djelo, samo po sebi); Da se “utopio”, iako nisu utvrdili kada je i kako pao u vodu, niti je utvrđeno tačno Vrijeme Smrti (što je ključno za ovaj slučaj), niti je utvrđeno kako su mu nanesene povrede i čime…, otvara ogromne sumnje da nije samo diletantizam dijela istražilaca u pitanju.   

Zbog toga, posebno zbog prikrivanja činjenica da su u Kuću, koja je navodno opljačkana Kobne noći, ušle još dvije osobe, osim Lica, za koje MUP RS tvrdi da je David Dragičević, sve informacije koje je saopštila ta institucija teško se mogu prihvatiti istinitim, već samo manipulativnim: Mješavina neistina, poluistina i poneke istine.

Da bi se ovaj slučaj razriješio esencijalno je razjasniti Četiri Situacije: Šta se tačno desilo u Kući/oko Kuće u navedenih 50 minuta, Ko je sve ušao u Kuću i kojim povodom; Čime su nanesene povrede Davidu; Način na koji je dospio u vodu i tačno Vrijeme Smrti, što je i zakonska obaveza patologa, koju on nije izvršio.

Kuća
Vrh MUP-a RS je ustvrdio da je David Dragičević provalio u Kuću u naselju Lauš u Kobnoj noći u 02 časova i 52 minuta, a napustio je u 03 časova i 42 minuta, što svjedoči da je u njoj ili oko nje proveo 50 minuta!

Vrh MUP-a RS nije saopštio da je četiri minuta iza Davida (ako je to uopšte bio David) ušla još jedna Osoba (02 časova i 56 minuta), a u 03 časa i 09 minuta i Treća Osoba.

Snimci koje sam objavio potvrđuju navedeni tajming, a četvrti Klip svjedoči da je Osoba, za koju je MUP ustvrdio da je David, taj prostor napustila u 03 časa i 42 minuta!

Ako Osoba koja prva ulazi u Kuću zaista jeste David, ostaje otvoreno pitanje kako Druge dvije Osobe, koje su, nesporno, stanovnici te kuće, nisu primijetili provalu/provalnika i odmah alarmirali policiju?!

Provala je prijavljena 18.03.2018. oko podne.

Naravno, postoji mogućnost da se Osoba, za koju MUP RS tvrdi da je David, pritajila jedno vrijeme iza kuće i da je, nakon ulaska njenih vlasnika, izvršila provalu!!!

Ta mogućnost postoji, ali se mora dokazati; Kao što se mora razjasniti i zašto pas nije lajao, kada je Nepoznata osoba prišla kući!!! I ko i zašto pali svjetlo u prolazu (Klip 4) kada je Osoba već na ulici/odlazi - Da li je to učinjeno zbog kamere?! 

Postoji i mogućnost da su vlasnici Kuće zatekli osobu kako pljačka pa se teško sukobili sa njom, što bi, jednim dijelom, obrazložilo zbog čega ta Osoba hramlje, nakon što izlazi iz Kuće.

Naravno, ta Osoba mogla se povrijediti i tokom boravka u Kući/oko nje!

Čak i da Osoba koja prva ulazi u Kuću jeste David, i da jeste opljačkao Kuću (što je gotovo nerealno) to ni dalje ne razjašnjava način na koji je dospio u vodu, način njegove smrti, ni njeno vrijeme, kao ni povrede, koje je imao po cijelom tijelu. I koje su nanesene tupim predmetom, a potrebno je otkriti ko ih je nanio i čime.

Šta ako Osoba koja prva ulazi u Kuću nije David?!
Međutim, šta ako Osoba, koja prva ulazi u Kuću, nije uopšte David Dragičević?!

MUP nije saopštio da je izuzeo bilo kakve dokaze iz Kuće (otisci prstiju, ostale materijalne dokaze…) i dokazao da to zaista jeste bio David.

Ako Osoba koja prva ulazi u Kuću u 02.52. i iz nje izlazi u 03.42 časova nije David Dragičević, onda je MUP RS dodatno teško obmanuo javnost i na djelu je, nesporno, Prikrivanje zločina, veoma širokih razmjera. 

Jer je u tom slučaju sva priča oko Kuće, koju je plasirao MUP RS, samo Odvlačenje Pažnje!!! Kao što je to Kriminalizacija Davida u prvom slučaju (ukoliko je On zaista bio u Kući)!

Razog za to bilo bi prikrivanje stvarnih događaja te noći koji su doveli do smrti Davida Dragičevića, po svemu sudeći njegovog Ubistva.

Jednostavnije rečeno, ako David nije bio u Kući u navedeno vrijeme, sasvim je realno da je već tada bio likvidiran ili, pak, premlaćivan, pa potom likvidiran na sasvim drugom mjestu u Banjaluci. 

Da li zbog toga nije rečeno Tačno Vrijeme Smrti?!

Bilo bi to i svjedočanstvo da neko iz samog Vrha MUP-a RS već danima vodi Velliku Akciju Prikrivanja Zločina!

Odgovori neophodni
Nije mi cilj da ikog direktno optužim za ubistvo/učešće u njemu/njegovo prikrivanje, ali je ponašanje dijela Vrha MUP-a RS u tolikoj mjeri neprofesionalno, prepuno grešaka, rupa u radnjama i izjavama, (svjesno) amatersko, vrlo manipulativno…, u jednom dijelu i morbidno…, da stvara orgoman broj sumnji u njihovo djelovanje i nekolicinu pojedinaca iz vrha te institucije teško kompromituje.

Isto tako nije mi cilj da za bilo šta optužim vlasnike Kuće, jer ne bilo preveliko iznenađenje da su i oni, na neki način, možda predmet manipulacije.

Na njih i njihovu Kuću ukazano je iz MUP-a RS i to je bitno naglasiti. Na taj način, oni su dovedeni u žižu interesovanja, tako da bi i njihov primarni cilj trebalo biti razjašnjenje dešavanja u i oko Kuće.

Cilj mi jeste učiniti sve da se ovaj slučaj razriješi i da se utvrdi tačan način smrti Davida Dragičevića - da li je pretučen, pa bačen u vodu, gdje se udavio, da li je pretučen pa udavljen u vodi ili je sve samo splet tragičnih okolnosti (iako je ova treća mogućnost sada već samo u domenu teorije); Cilj mi jeste da se utvrdi Tačno Vrijeme Smrti; Cilj mi jeste da se utrvdi težina povreda nanesenih Davidu i mehanička sredstva kojim su one nanesene. I ko mu ih je nanio i zašto.


David Dragičević imao je samo 21 godinu, postoje opravdane sumnje da je ubijen, zbog toga se nikako ne smije dozvoliti da se ovaj slučaj bez detaljnog razrešenja i preciznih objašnjenja svih spornih činjenica adaktira. (nastaviće se)

Snimci nadzornih kamera: Tri Osobe ulaze u navodno opljačkanu Kuću Kobne noći kada je David Dragičević nestao (29.03.2018.)

02. časa i 52 minuta - Klip 1 pokazuje vrijeme kada je Osoba, za koju u MUP-u RS tvrde da je David Dragičević ušla u kuću u ulici Velibora Janjetovića Janje 11, u naselju Lauš u Banjaluci

02 časa i 56 minuta - Klip 2 pokazuje vrijeme kada je Osoba NN1 (za koju mediji tvrde da je vlasnik kuće) ulazi u nju


03. časa i 09. minuta - Klip 3 pokazuje vrijeme kada Osoba NN2 (za koju mediji tvrde da je brat vlasnika kuće) ulazi u nju

03. časa i 42 minuta - KLip 4 pokazuje vrijeme kada Osoba,  za koju u MUP-u RS tvrde da je David Dragičević, izlazi iz kuće u ulici Velibora Janjetovića Janje, u naselju Lauš u Banjaluci
Ovi snimci više nego jasno demantuju Darka Ilića, načelnika Uprave za organizovani kriminal, da je David Dragičević, kobne noći, provalio u kuću.

Ilić je prećutao da su osim Osobe (za koju je ustvrdio da je David) ušao još bilo ko u Kuću. A snimci jasno pokazuju da su Tri Osobe ušle u Kuću u svega 17 minuta.

On je, na pres konferenciji, održanoj 26.03.o.g., samo naveo vrijeme kada je, kako je rekao, David ušao u kuću i kada je iz nje izašao. A nije ni riječju pomenuo i druge dvije osobe. Ni Ilić niti bilo ko drugi iz MUP-a RS.

Ilić, ali i kompletan vrh MUP-a RS, moraju javnosti objasniti zbog čega i dalje ćute o ovim izuzetno bitnim detaljima, koji ruše njihovu postavku da je David u kuću ušao da pljačka. Jasno je da nije.

Moraju dati odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja, koja se nameću nakon dokaza da su Kobne noći u toj Kući bile Tri osobe, a ne samo David, kao i šta se u dešavalo u kući tokom tih 50 minuta.

Na ta pitanja mora odgovore dati i Okružno tužilaštvo Banjaluka.

(nastaviće se)

Kobna Noć: Obdukcijom se, po Zakonu, mora utvrditi tačno vrijeme smrti, a to nije učinjeno; Beogradske "Novosti" i “Avaz” iznijeli nove, izuzetno važne detalje, oko "opljačkane" Kuće, u noći nestanka Davida Dragičevića (29.03.2018.)


piše: Slobodan Vasković

“Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka dana 29.03.2018.godine,od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske dostavljen je izvještaj o smrti Davida Dragičevića iz Banja Luke. Uz izvještaj su dostavljeni i svi dokazi koji su prikupljeni u toku rasvjetljavanja okolnosti smrti”, saopšteno je iz Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Za nadati se da će Tužilaštvo postupiti mnogo profesionalnije od pojedinaca iz MUP-a RS, koji su napravili brojne propuste. Neke od njih, ključne, otrkio je “Dnevni Avaz”, objavljujući ih u tekstu “Davidovi posljednji sati” (vidi dodatak).

Uprkos novim činjenicama, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da “istraga koja je urađena do sada pokazuje da nema elemenata krivičnog djela”. (vidi dodatak 2)

Očito je da je MUP RS čvrsto odlučio da ostane na stanovištu da je u pitanju “zadesna smrt”, iako su i sami ranije naveli da je to “vjerovatno”. 

Saznanja “Avaza”
Ključni dokaz koji je “Avaz” objavio jeste da su, u kobnoj noći, nakon ulaska Osobe (koja je možda David Dragičević) u Kuću na Laušu, nakon pet minuta za njim u tu istu Kuću ušli njen vlasnik, a potom i njegov brat.

“Avaz”, čiji je novinar, kako navodi, imao “uvid u nekoliko snimaka video nadzora i na osnovu izjava svjedoka” piše da je na jednom od snimaka vidljivo da osoba koja odgovara Davidovom opisu (tamne hlače i crna jakna), izlazi iz dvorišta opljačkane kuće R. Đ. u ulici Velibora Janjetovića Janje 11, i to vidno hramljući.

Na videonadzoru se vidi da je osoba za koju policija tvrdi da je David, ušla u dvorište kuće u 2.52 sati. Kamere, također, otkrivaju da pet minuta nakon njega, u 2.57 sati, u kuću ulazi jedan od vlasnika, a u 3.09 i njegov brat. Punih 50 minuta kamere ništa nisu snimile, a u 3.42 vidi se da iz dvorišta izlazi mladić. Za razliku od trenutka kad je ušao, na izlasku iz dvorišta David šepa i teško se kreće. Tih 50 misterioznih minuta kamere nisu zabilježile nikakve kretnje pa se ne može reći je li David imao sukob s nekim od ukućana.
Mladić na snimku sve vrijeme nosi kapuljaču jakne, dok pri izlasku iz dvorišta preko lica ima bijelu masku”, naveo je “Avaz” svoja saznanja.

Gotovo isto su objavile i beogradske "Večernje novosti" u tekstu "David hramljući izašao iz kuće"?
Reporter "Novosti" pokušao je da rekonstruiše rutu kojom se David Dragičević kretao poslednjeg dana svog života, uz uvid u snimak na kome se vidi da osoba za koju policija tvrdi da je David u dvorište ulazi u 2.52, a izlazi 50 minuta kasnije hramljući.


Samo pet minuta kasnije, u kuću ulazi jedan od ukućana, a u 3.09 i drugi. Prvi od njih ulazi na prednji ulaz, dok drugi, kao i David, prolazi pored toga i verovatno odlazi na sporedni ulaz. 

Punih 50 minuta kamere ništa nisu snimile, a u 3.42, vidi se da iz dvorišta izlazi osoba koja odgovara Davidovom opisu (tamne pantalone i crna jakna). Za razliku od trenutka kada je ušao, na izlasku iz dvorišta David vidno hramlje i šepa.
Zašto i zbog čega, ostaje nejasno, jer kamere nisu zabeležile nikakve kretnje, pa se ne može reći da li je imao sukob s nekim od ukućana ili je eventualno uganuo nogu ili pao. Snimak otkriva i da ta osoba sve vreme na glavi ima kapuljaču od jakne, dok pri izlasku iz dvorišta preko usta nosi belu masku, koju na ulasku nije imala.
Šta se u Kući odigralo?
Nesporno je da se u Kući nešto značajno odigralo, a šta, to je, zasad, zaista prava misterija. 

Međutim, sporno je što je Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, ovaj veoma značajan detalj, na pres konferenciji, prećutao. 

Još je spornije što na taj detalj MUP RS, sve do juče, nije uopšte obraćao pažnju, pa su vlasnik Kuće i njegov brat, kako navodi “Avaz”, tokom istrage, ispitani samo kao oštećeni. Tek 28.09. su ponovo pozvani na saslušanje.

Vlasnici kuće nisu željeli razgovarati s nama i kratko su samo potvrdili da im je kuća opljačkana u noći sa subote na nedjelju, kada je David i nestao.
Nezvanično saznajemo da su oni tokom istrage ispitani samo kao oštećeni. Tada su policiji rekli šta im je ukradeno (laptop, skoro 200 maraka, crveni švicarski nož te bunt ključeva), ali niko nije 'kriminalistički obrađen' i jučer su ponovo pozvani u policiju”, ističe “Avaz”.

Nakon ovih činjenica veoma je upitno da li je David (ako je to bio on) opljačkao pomenutu Kuću, a pronalazak laptopa, (koji je, takođe, objavio “Avaz”) ne potvrđuje baš ništa. 

Mogao je biti bačen bilo kad nakon nestanka Dragičevića?! 

Posebno su interesantni navodi “Avaza” da je lice, za koje se misli da je David Dragičević, po izlasku iz kuće “nosilo bijelu masku”?! 

To otvara čitav novi set pitanja i pokazuje, ako ništa drugo, da je istraga MUP-a RS bila traljava, diletantska i da ni na koji način nije doprinijela otkrivanju istine. Dapače.

Prije svega, postavlja se i pitanje da li je Ista osoba Ušla u tu kuću i Izašla iz te Kuće?!

Ističem da ni na koji način ne želim dovesti vlasnika kuće i njegovog brata u vezu sa eventualnim ubistvom/nestankom Davida Dragičevića, ali je nesporno da oni znaju mnogo više od toga šta im je “navodno opljačkano” iz kuće. I to bi policija morala da utvrdi; Ako uopšte imaju namjeru da utvrde istinu o cijelom ovom slučaju.  

Obdukcija
Darko Ćulum, direktor Policije RS, je naveo da je “ponovna obdukcija tijela tragično stradalog Davida Dragičevića potvrdila vještačenje patologa u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske Željka Karana, koji je naveo da je smrt nastupila utapanjem”.

Konsultovao sam stručnjake za obdukciju, koji su me uputili na član 170 ZKP Republike Srpske, ističući da je Drugi paragraf, povrede, izuzetno važan (vidi sliku). 

“Nema šanse da se nešto ne zna poslije obdukcije. Svaka stavka iz navedenog člana se može i mora utvrditi. Posebno se to odnosi na Povrede - koja, čime (tačno odrediti oruđe kojim je to učinjeno), na koji način tačno; Vrijeme je najlakše utvrditi na osnovu faze u kojoj je povreda
To su, takozvani, pomažući uzroci i mora da se procijeni njihov značaj, pojedinačno i udruženo. U obdukciji su svi odgovori”, tvrde moji sagovornici.

Koliko je zaista od ovoga učinjeno tokom prve, a koliko tokom druge obdukcije, vrlo teško je procijeniti; Čak i na osnovu istupa Željka Karana, na presu održanom 26.03.o.g., koji nije naveo čime su povrede umorenom Dragičeviću nanesene. 

Nije naveo ni vrijeme smrti, što je, prema Zakonu, bio dužan utvrditi. A tačno vrijeme smrti je zaista ključno za razrješenje ovog slučaja! (nastaviće se) 


Autor: O. Matavulj

Smrt Davida Dragičevića (21) izazvala je brojne kontroverze, njegova porodica smatra da je ubijen, dok policija za sada ne raspolaže dokazima koji potkrepljuju tu tvrdnju.
Zvanična policijska verzija je da je mladić pao sa mosta u rijeku Crkvenu, gdje se utopio, što je potvrdio i vještak medicinske struke, ali je ostavio mogućnost da je David možda gurnut ili bačen u vodu. Istražitelji pokušavaju dokučiti na koji je način David zadobio povrede koje su pronađene po njegovom tijelu, odnosno jesu li nastale kao posljedica tuče u kojoj je kobne noći učestvovao ili je, pak, napadnut.

U opljačkanu kuću mladić ulazi 18. marta u 2.52 sati, zadržava se 50 minuta i izlazi povrijeđen 

Bijela maska
Ekipa “Dnevnog avaza”, uz pomoć informacija iz istrage, uvidom u nekoliko snimaka videonadzora te na osnovu izjava svjedoka, rekonstruirala je jučer Davidovo kretanje kobne noći.

Na jednom od snimaka vidljivo je da osoba koja odgovara Davidovom opisu (tamne hlače i crna jakna), izlazi iz dvorišta opljačkane kuće R. Đ. u ulici Velibora Janjetovića Janje 11, i to vidno hramljući.

Na videonadzoru se vidi da je osoba za koju policija tvrdi da je David, ušla u dvorište kuće u 2.52 sati. Kamere, također, otkrivaju da pet minuta nakon njega, u 2.57 sati, u kuću ulazi jedan od vlasnika, a u 3.09 i njegov brat. Punih 50 minuta kamere ništa nisu snimile, a u 3.42 vidi se da iz dvorišta izlazi mladić. Za razliku od trenutka kad je ušao, na izlasku iz dvorišta David šepa i teško se kreće. Tih 50 misterioznih minuta kamere nisu zabilježile nikakve kretnje pa se ne može reći je li David imao sukob s nekim od ukućana.

Mladić na snimku sve vrijeme nosi kapuljaču jakne, dok pri izlasku iz dvorišta preko lica ima bijelu masku.

Hramljući, vraća se ulicom Velibora Janjetovića Janje prema firmi MK, u čijoj se blizini nalazi mostić preko rijeke Crkvene. Taj mostić policija je i jučer čuvala, ali ne postoje kamere koje bi mogle otkriti šta se na mostu dešavalo te da li je tu, kako policija pretpostavlja, pao ili je gurnut u vodu.

Vlasnici šute
Na osnovu snimka se ne može reći da li po izlasku iz obijene kuće u rukama nosi laptop, ali sudeći prema položaju tijela, djeluje da nešto ima ispod miške. Vidi se i da mu je tom prilikom nešto ispalo, a od komšija saznajemo da je riječ o rizlama. Po izlasku iz kuće, niko nije išao za njim i do jutra kamere nisu snimile ništa.
Vlasnici kuće nisu željeli razgovarati s nama i kratko su samo potvrdili da im je kuća opljačkana u noći sa subote na nedjelju, kada je David i nestao.

Nezvanično saznajemo da su oni tokom istrage ispitani samo kao oštećeni. Tada su policiji rekli šta im je ukradeno (laptop, skoro 200 maraka, crveni švicarski nož te bunt ključeva), ali niko nije "kriminalistički obrađen" i jučer su ponovo pozvani u policiju.

Brojni zvaničnici iz Republike Srpske pozvali su policiju da što prije rasvijetli ovaj slučaj, a među njima je bio i Milorad Dodik, koji je o ovom slučaju razgovarao s Draganom Lukačem, ministrom policije.  

Pronađen laptop
Specijalna antiteroristička jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jučer je u koritu Crkvene pronašla laptop koji je ukraden iz kuće R. Đ. Pronađen je uz pomoć grablji, kojima su specijalci češljali dno rijeke, i to 50-60 metara ispod ulaza u tunel kojim Crkvena, od kružnog toka na Laušu, ispod gradskih ulica teče do Kastela i ušća u Vrbas, gdje je Davidovo tijelo pronađeno.

Ćulum: Nisam kriv
Filip Ćulum, koji se na društvenim mrežama dovodi u vezu sa smrću Davida Dragičevića, negirao je u medijima umiješanost u ovaj slučaj. On kaže da živi s roditeljima, koji su nezaposleni i nemaju veze sa politikom, policijom, niti s njenim direktorom Darkom Ćulumom.
- Danima idem na posao plašeći se da će mi se nešto dogoditi dok čekam da se dokaže da nisam kriv. Davidovoj porodici upućujem iskreno saučešće. I ja bih volio da je on živ, da može da potvrdi moju priču - rekao je Ćulum.

Dodatak: Saopštenje Okružnog tužilaštva
Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka dana 29.03.2018.godine,od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske dostavljen je izvještaj o smrti Davida Dragičevića iz Banja Luke. 

Uz izvještaj su dostavljeni i svi dokazi koji su prikupljeni u toku rasvjetljavanja okolnosti smrti. Postupajući tužilac je i prije dostavljanja predmetnog izvještaja zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, preduzimao mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti smrti Davida Dragičevića. 

Nakon zaprimanja predmetnog izvještaja ovo Tužilaštvo će i dalje raditi na utvrđivanju svih relevantnih činjenica koje se odnose na smrt navedenog lica, a nakon čega će biti donešena tužilačka odluka. O tužilačkoj odluci javnost će biti blagovremeno obavještena. 

S poštovanjem, GLAVNI OKRUŽNI JAVNI Tužilac Želimir Lepir

BANJALUKA - Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je ponovna obdukcija tijela tragično stradalog Davida Dragičevića potvrdila vještačenje patologa u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske Željka Karana, koji je naveo da je smrt nastupila utapanjem.

"Upoznao sam porodicu o svemu što je do sada urađeno u istrazi. Istraga koja je urađena do sada pokazuje da nema elemenata krivičnog djela", rekao je Ćulum.

On je novinarima u Banjaluci izjavio da je kompletan izvještaj jutros predat tužilaštvu zajedno sa svim podacima dobijenim iz operativnih istražnih mjera i radnji, kao i vještačenja, koje su do sada urađene u istrazi. "Šta god tužilac bude naložio da se radi mi ćemo to i uraditi", kaže Ćulum.

On je naveo da je na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 26. marta, na kojoj su predstavljeni istražni rezultati, iznesena istina utvrđena istragom.

Ćulum je rekao da je sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem upoznao i američki FBI o ovom slučaju i šta je urađeno, na osnovu čega su zaključili da je policija uradila sve što je u njenoj moći.

Ćulum je dodao da će nalaz ponovne obdukcije biti dostavljen Dragičevićevoj porodici. 

Prethodnu obdukciju obavio je patolog u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan, koji je rekao da je smrt nastupila utapanjem, ali da su od nastradalog Dragičevića uzeti uzorci krvi i urina u slučaju da dođe do dodatnih istraživanja.

Tijelo Davida Dragičevića, čiji je nestanak policiji prijavljen 18. marta, pronađeno je 24. marta na lokaciji gdje se rječica Crkvena uliva u Vrbas, u neposrednoj blizini tvrđave Kastel u Banjaluci.

Za mladićem su, uz policiju, tragali njegovi članovi porodice i brojni sugrađani. (Nezavisne novine)

Snimci ulaska i izlaska iz “Opljačkane” Kuće: Ne vidi se laptop; Osoba u Kuću ulazi kao da je njegova; Osoba je tokom boravka u Kući povrijeđena (28.03.2018.)

piše: Slobodan Vasković

Suzana Radanović, majka umorenog Davida Dragičevića (21), objavila je video zapis na kojem se, kako joj je rečeno u policiji, vidi njen sin, u noći između 17 i 18 marta.

Na svom FB profilu, ona je objavila video snimke ulaska i izlaska Osobe za koju policija tvrdi da je David Dragičević. 

Darko Ilić je na pres konferencij, održanoj 26.03.o.g., rekao da je David provalio u kuću na Laušu, u ulici Velibora Janjetovića Janje, u 02 časa i 52 minuta kroz balkonski prozor, da bi istu tu kuću napustio u 03 časova i 42 minuta. Znači da je u njoj proveo ravno pedeset minuta, a da ga vlasnici Kuće navodno nisu čuli.

Na video snimku se vidi da Mladić ulazi u kuću sasvim normalno (drži telefon u ruci), kao da ide na dobro poznato mjesto; Međutim, on iz nje izlazi lagano trčeći i vidno hramajući na jednu nogu.

Nigdje se ne vidi laptop, a Ilić je tvrdio da je laptop ukraden iz te kuće, kao i još neke druge stvari. Vidi se opet telefon u ruci.

Ključno je da Ilić nije, bar tako snimci ukazuju, rekao istinu oko krađe laptopa, što dovodi u sumnju kompletnu postavku policije da je krađe uopšte bilo.

Uz to, Ilić nije rekao da je Dragičević (pod uslovom da je on Osoba koja je bila u rečenoj Kući) iz nje izišao povrijeđen.

Sada se postavlja niz pitanja - od toga da li je Osoba, za koju se tvrdi da je Dragičević, pozvana u tu kuću, pa došla na poziv; Da li je u Kući bilo sukoba i kolikih razmjera, a očito da je bilo, jer je preočito hramanje; Zbog čega je rečeno da je ukraden laptop, kada se na snimku ne vidi…?!



Već ranije sam, u tekstu Meksička kaša za Davida, naveo niz pitanja o dešavanjima u pomenutoj kući:
Zar inspektorima nije bilo sumnjivo da se Osoba, za koju tvrde da je Dragičević, kreće po kući koju je, navodno, opljačkao čitavih pedeset minuta, a da, pritom, niko od ukućana ne čuje da je neko u njihovom domu?! Ali da, odmah ujutro, vlasnik kuće vrlo precizno zna Ko mu je Opljačkao kuću, kao i baš svaku stvar koja je odnesena!!!

Previše “slučajnosti”.

Isto tako bi MUP i Tužilaštvo trebali saopštiti način na koji Osoba (za koju tvrde da je David Dragičević) ulazi u kuću, a veliko je pitanje da li je to bilo provalom kroz balkonski prozor, kako su ustvrdili na pres konferenciji!!!

Usudio bih se reći ni nalik tome; Imam kvalitetne argumente za ovu tvrdnju, koje još uvijek ne mogu iznijeti.

MUP RS bi trebao saopštiti da li se na snimcima vidi kako Osoba, za koju tvrde da je Dragičević, iznosi laptop iz te kuće, a prema mojim informacijama to je vrlo teško tvrditi?! Praktično nemoguće.

MUP RS morao bi vrlo precizno utvrditi šta se desilo u navodno opljačkanoj kući u tih pedeset minuta: od toga da li je zaista David Dragičević ušao u tu kuću, boravio u njoj toliko vremena, do toga kako vlasnik “ništa nije čuo”, a ujutro je već sve znao - i ko je opljačkao i šta je opljačkano!!!

Davor Dragičević, otac Davidov, rekao je 28.03., na Trgu Krajine, da je vlasnik Kuće prijavio 18.03. o.g.  u 12 časova, pljačku kuće i tvrdio da je pljačku izvršio David Dragičević. Davor dalje kaže da je bio kod vlasnika kuće i da mu je on tom prilikom rekao da on uopšte ne poznaje njegovog sina.   

Najvažnije od svih pitanja glasi: Zbog čega se Tužilaštvo uopšte ne oglašava o ovom slučaju?! (nastaviće se)

Pravda za Davida/“Nezgrapnost” visokih funkcionera MUP-a RS je ili Diletantizam ili Umišljaj (28.03.2018.)

Znači, bilo je više povreda, tih hematoma. Te su povrede po svojoj prirodi mehaničke, Nastale su primjenom tupe mehaničke sile. Takve povrede mogle su nastati u fizičkom sukobljavanju, u fizičkom sukobu sa jednom ili više osoba. Te povrede su nastale dok je osoba bila živa

Policija bi morala da odgovori na pitanje zbog čega je Osoba, za koju se tvrdi da je David Dragičević, te Kobne noći, u tu Kuću ušla kao u svoju, a iz nje, nakon pedeset minuta provedenih unutra, izišla hramajući?!



piše: Slobodan Vasković

“Nezgrapnost” visokih funkcionera MUP-a RS, prilikom istupa na pres konferenciji, održanoj 26.03. 2018. godine, kada su, nakon, može se slobodno reći, nesprovedene istrage, žrtvu, ubijenog Davida Dragičevića, Javno Kriminalizovali, može se okarakterisati samo na dva načina: Kao Diletantizam ili kao Umišljaj.

Ne postoji treći način da se opiše istup Darka Ilića, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

Na ovom mjestu postavlja se pitanje zašto cijeli slučaj nije radila Uprava kriminalističke policije, a posebno je značajno istaći da Ilić nije smijenjen, iako je njegov istup nanio nemjerljivu štetu MUP-u RS i doveo tu instituciju u situaciju da mogu, vrlo lako, biti optuženi za prikrivanje zločina Ubistva. 

Ukoliko je 26.03., na presu, bio Umišljaj, a ne Diletantizam, onda je situacija beznadežna. 

Neophodne smjene odgovornih za loše vođenu istragu 
Vrh MUP-a RS neće zvanično da prizna da kvalitetne istrage nije ni bilo, iako je to, defakto, učinjeno prihvatanjem promjene timova za istragu, njenim kretanjem ispočetka i nalogom za novu obdukciju.

Što se tiče nove obdukcije, nakon što se uradi, Sud će da odluči koji nalaz će prihvatiti. 

Promjenom tima za istragu (vidjećemo da li i Uprave, što bi bilo najvažnije) potvrđeno je da nije rađeno kako treba i u skladu sa pravilima struke. 
Međutim, to nije dovoljno - taj akt trebale su pratiti i smjene; Takav postupak otklonio bi brojne sumnje u stvarne namjere pojedinaca iz vrha MUP RS u vezi sa slučajem vjerovatnog ubistva Davida Dragičevića.

Meksička kaša
Sasvim je realno da je on ubijen, a da je prije toga teško prebijen. I to tupim predmetima, po ekstremitetima.

Radi se o napadu znanom kao “Meksička kaša” - kada se žrtva udara po ekstremitetima kako bi se onesposobila za bilo kakvu odbranu. Nakon toga se prebija brutalno.

Takav scenario, defakto, je, u dijelu prebijanja Dragičevića, potvrdio i patolog Željko Karan.

„Imao je dvije vrste povreda. Povrede manifestovane kao udarci, ono što mi obično kažemo hematomi, krvni podlivi, locirani u predjelu čela obostrano, u predjelu jagodice, onda u predjelu šake, kuka, natkoljenice, koljena, i tako dalje. Znači, bilo je više povreda, tih hematoma. Te su povrede po svojoj prirodi mehaničke, Nastale su primjenom tupe mehaničke sile. takve povrede mogle su nastati u fizičkom sukobljavanju, u fizičkom sukobu sa jednom ili više osoba. Te povrede su nastale dok je osoba bila živa, rekao je Karan i dodao da te povrede nisu smrtonosne.

On je naglasio da je terminalni uzrok smrti je utopljenje. “Odmah da se zna: Obdukcioni nalaz vam ne može odgovoriti na pitanje da li je neko pomogao toj osobi da dospije u vodu”, rekao je Karan i istakao da ne može on reći da li je na djelu zades (nenamjerni/slučajni pad u vodu), ubistvo ili samoubistvo. 

Karan je rekao, na Ilićevo pitanje (!!!) da su “povrede lake”, ali nije mogao precizirati da li su nastale “pet sati ili pet minuta” prije pada u vodu, da bi, potom, još jednom istakao da su povrede nanijete tupim predmetom.

Šipke, bejzbol palice…?!
To nisu lake povrede, ma šta Karan govorio; A tupi predmet mogu biti šipke, bejzbol palice…

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je okupljenim građanima na Trgu Krajine u Banjaluci, da je njegov sin unakažen. Davor Dragičević vidio je tijelo sina, nakon što je pronađeno. 

Karan je rekao da je Dragičevićeva “odjeća bez oštećenja”, ali porodica tvrdi da su pantalone/farmerke pocijepane na koljenima. I da se ne radi o takvom modelu, već da je ptišao od kuće u pantalonama koje na sebi nisu imale bilo kakve poderotine.

To bi moglo značiti da je Dragičević vučen po cesti, a nakon toga bačen u rijeku. 

Ilić je još rekao da ne postoji “nijedna indicija koja ukazuje na krivično djelo”, iako je indicija i previše. Ali, samo ih Ilić nije vidio. 

Zašto i to je pitanje za istragu; Bar za Unutrašnju kontrolu u MUP-u RS!

Kriminalizovanje Žrtve i neistine o baznim stanicama
Ilić jeste optužio direktno Dragičevića da je izvršio “provalnu krađu”. 

Njegovu izjavu pokušao je ublažiti Dragan Lukač, tvrdnjom da niko nikog nije optužio, ali to je bezuspješno, jer postoji video snimak, na kojem to Ilić jasno tvrdi.

Ilić je rekao da je policija u potpunosti rasvijetlila kretanje “Lica koja su bila u sukobu sa Dragičevićem” te kobne noći, što je vrlo upitno. 

“Njihovo telefoni, bazne stanice, kretanje, alibi, to smo u potpunosti rasvijetlili”, rekao je Ilić i dodao da nije došao do mogućih snimaka mosta, pa je nejasno na osnovu čega tvrdi sa sigurnošću da je “smrt zadesna”.

Uz to, pitanje je i koliko je tačno da je sve uzeto sa baznih stanica, jer je to proces. I nije proces od jednog dana, već, najmanje, pet do sedam dana. 

Ostaje nejasno kako je za tako kratko vrijeme, koliko traje istraga, Uprava za organizovani i teški kriminalitet uspjela da od operatera (putem naredbe suda) dobije listinge baznih stanica koje pokrivaju potencijalnu putanju kretanja pokojnog Dragičevića; Posebno je pitanje kako su za manje od 48 časova mogli da izvrše analizu njegovog telefona, koji je pronađen kada i tijelo. 

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24.03. (Umoren je 17.03.), a Ilić je pres konferenciju održao već 26.03.!

Pitanje je i kada su tačno oduzeti telefoni od “Tri Lica”, ali da i jesu oduzeti, primjera radi, dva dana nakon nestanka, nije jednostavno bilo moguće (prema riječima stručnjaka) za tako kratko vrijeme doći do podataka sa baznih stanica i izvršiti kvalitetno njihovu analitiku.

Zaključivanje na osnovu snimaka, uzetih sa kamera za video nadzor, nije dovoljno iz prostog razloga što svi snimci nisu izuzeti, što su neki od njih presnimljeni (kratko vrijeme deponovanja) i brojnih drugih razloga…

“Opljačkana” Kuća
Ilić je na presu najavio traženje laptopa, što je nonsens, jer bi laptop trebalo da posluži daljem kriminalizovanju Dragičevića; Nikako razotkrivnju načina na koji je smrtno stradao.

To nas ponovo dovodi do kuće koju je navodno opljačkao David Dragičević.

Policija bi morala da odgovori na pitanje zbog čega je Osoba, za koju se tvrdi da je David Dragičević, te Kobne noći, u tu Kuću ušla kao u svoju, a iz nje, nakon pedeset minuta provedenih unutra, izišla hramajući?!

Već sam objavio da bi MUP RS morao vrlo precizno utvrditi šta se desilo u navodno opljačkanoj kući u tih pedeset minuta: od toga da li je zaista David Dragičević ušao u tu kuću, boravio u njoj toliko vremena, do toga kako vlasnik “ništa nije čuo”, a ujutro je već sve znao - i ko je opljačkao i šta je opljačkano!!!

Pitanje je i eventualnih veza kako “Tri Lica”, (koja su se te noći sukobila sa Dragičevićem), tako i vlasnika kafea, (u koje je zalazio te noći Dragičević), sa Organizovanim Kriminalnim Grupama: Da li te veze postoje, sa kojim grupama, po kom osnovu i da li je neka od tih Grupa imala, iz nekog razloga/po nečijem nalogu/nagovoru, namjeru da likvidira Dragičevića. I da li su tu namjeru i sproveli u djelo?!

Da li je bilo sukoba u blizini Metalske škole u kojem je učestvovalo više od petnaest lica i to nešto prije nego je David Dragičević nestao?

Na sva ova pitanja MUP i Tužilaštvo moraju dati odgovore, jer je toliko rupa u onome što je saopštio Ilić, da njegov istup, najblaže rečeno, vrijeđa inteligenciju.

Uz to, najčudnija je žurba kojom je MUP htio cijeli slučaj adaktirati - “zadesnom smrti provalnika”, što je ispod svakog profesionalnog, ali i ljudskog, nivoa.

Ničija sujeta ne smije biti iznad ljudskog života, niti se smije dozvoliti da se preko smrti tako mladih ljudi kao što je David Dragičević (imao samo 21 godinu) olako prelazi, kao da je riječ o predmetu za jednokratnu upotrebu, a ne o ljudskom biću. (nastaviće se)

“Meksička kaša” za Davida?! (27.03.2018.)
piše: Slobodan Vasković

David Dragičević
David Dragičević je brutalno prebijen, do besvijesti, a potom bačen u rijeku gdje se udavio, najrealniji je scenario umorstva dvadesetjednogodišnjaka koje je potreslo cijelu RS i BiH.

Na takav hodogram likvidacije dijelom ukazuje i istup patologa Željka Karana, koji nije isključio mogućnost da je neko gurnuo Dragičevića u rijeku. 

On je rekao da je obdukcijom dokazano da se “David Dragičević udavio”, ali da on ne može tvrditi da mu “neko nije ‘pomogao’ da padne u rijeku”!

Karan je naveo i povrede na tijelu Dragičevića. 

„Imao je dvije vrste povreda. Kao prvo, u pitanju su hematomi na čelu, šakama, kukovima, natkoljenicama i koljenima. To su mehaničke povrede koje su mogle nastati u fizičkom sukobu i one su zaživotne. Druga vrsta povreda su postmotralne a nastale su u kontaktu sa neravninama na dnu rijeke“, rekao je Karan. (NN)

Hematomi na čelu, šakama, kukovima, natkoljenicama i koljenima, ma šta Karan rekao, nisu Lakše povrede, već ukazuju da je Dragičević brutalno prebijen. I da je udaran po cijelom tijelu!!!

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je okupljenim građanima na Trgu Krajine u Banjaluci, da je njegov sin unakažen. Davor Dragičević vidio je tijelo sina, nakon što je pronađeno. 

Meksička kaša
Moji izvori tvrde da se, po svemu sudeći, radi o napadu znanom kao “Meksička kaša” - kada se žrtva udara po ekstremitetima kako bi se onesposobila za bilo kakvu odbranu. Nakon toga se prebija brutalno.

Sudeći prema onome što je Karan rekao o povredama na tijelu Davida Dragičevića, kao i izjavi njegovog oca, upravo bi se o tome u ovom slučaju moglo i raditi.

Kako je David Dragičević bio fizički veoma spreman, trenirao je borilačke vještine, realno je da ga je napala Grupa - više lica (brojnija od “Tri Lica”, koja su pomenuli u MUP-u RS) koja je izvršila premlaćivanje, a potom ga odvukla do rijeke i bacila u nju.

Na policiji je da u daljoj istrazi utvrdi da li je neko od njih naručio Dragičevićevo premlaćivanje, ako ga već oni, kako su to iz MUP RS rekli, nisu ubili. Ili je to učinio neko drugi, koristeći sukob koji se desio ispred kafića “Meta”?!

MUP je saopštio da su provjerili telefone i bazne stanice i utvrdili da “Tri Lica” imaju alibi, ali ostaje činjenica da policija ne može kontrolisati razne aplikacije za komunikaciju; Niti ima mogućnosti da ih provjeri.

Otkud patolog na presu MUP-a RS?!
Pres konferencija koju je održao MUP RS, 26.03.o.g., zamišljena kao spektakl na kojem se demonstrira brzina rješavanja slučaja, doživjela je pravi fijasko, zbog brojnih nedorečenosti, manipulacija i, posebno, kriminalizacije Žrtve bez ijednog jedinog dokaza.

Pitanje je zašto se na pres konferenciji pojavio patolog, jer to je krajnje neuobičajeno?! Logično je jedino bilo da se sa predstavnicima MUP-a RS pojavi nadležni Tužilac. A to se nije desilo.

Pitanje je i zbog čega su u policiji povjerovali na riječ vlasniku (R.Đ.) navodno opljačkane kuće, koji je prvo ustvrdio da mu je David Dragičević pokrao stvari, a potom tu izjavu povukao.

Ovu činjenicu saopštio je Dragičevićev otac. Kao i činjenicu da niko iz MUP-a nije došao u njegovu kuću da pregleda Davidove prostorije, stvari, računar… Što je direktno potvrdio i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova.

"Ne znam zašto policija nije u toku dosadašnje istrage razgovarala sa roditeljima, ali ćemo to svakako uraditi", izjavio je Lukač, 27.03.o.g. 

Bilo bi, zaista, neophodno saznati zašto to nije učinjeno?! I zašto je porodica danima ignorisana, kao i informacije koje posjeduje?!

Navodno pljačkanje kuće
Dalje, zar inspektorima nije bilo sumnjivo da se Osoba, za koju tvrde da je Dragičević, kreće po kući koju je, navodno, opljačkao čitavih pedeset minuta, a da, pritom, niko od ukućana ne čuje da je neko u njihovom domu?! Ali da, odmah ujutro, vlasnik kuće vrlo precizno zna Ko mu je Opljačkao kuću, kao i baš svaku stvar koja je odnesena!!!

Previše “slučajnosti”.

Isto tako bi MUP i Tužilaštvo trebali saopštiti način na koji Osoba (za koju tvrde da je David Dragičević) ulazi u kuću, a veliko je pitanje da li je to bilo provalom kroz balkonski prozor, kako su ustvrdili na pres konferenciji!!!

Usudio bih se reći ni nalik tome; Imam kvalitetne argumente za ovu tvrdnju, koje još uvijek ne mogu iznijeti.

MUP RS bi trebao saopštiti da li se na snimcima vidi kako Osoba, za koju tvrde da je Dragičević, iznosi laptop iz te kuće, a prema mojim informacijama to je vrlo teško tvrditi?! Praktično nemoguće.

MUP RS morao bi vrlo precizno utvrditi šta se desilo u navodno opljačkanoj kući u tih pedeset minuta: od toga da li je zaista David Dragičević ušao u tu kuću, boravio u njoj toliko vremena, do toga kako vlasnik “ništa nije čuo”, a ujutro je već sve znao - i ko je opljačkao i šta je opljačkano!!!

MUP RS bi trebao utvrditi da li je Kobne Noći kada je nestao Dragičević došlo do velike tuče pred Metalskom školom (učestvovalo, kako pojedini izvori tvrde, preko petnaest lica)?! (nastaviće se)

Pretvaranje Žrtve u Zlikovca: MUP RS optužio Mrtvog Davida Dragičevića da je pljačkaš, a da, pri tom, nije utvrdio način njegove smrti - da li ga je neko Gurnuo/Bacio u rijeku ili ne?! (26.03.2018.)

piše: Slobodan Vasković

David Dragičević (1997.-2018.)
Vrlo je mučno čitati optužbe na račun mrtvog Davida Dragičevića, kojeg je MUP RS optužio javno da je opljačkao neku kuću u Banjaluci. Tim mučnije, jer “Mrtva usta ne govore”, pa se Dragičević ne može braniti.

Na pres-konferenciji policije, Ilić je rekao da su u džepovima Dragičevićeve odjeće pronađene stvari koje su ukradene u provalnoj krađi u jednoj kući u ulici Velibora Janjetovića Janje.
Ilić je naglasio da je iz te kuće ukraden laptop, 200 KM, memori stik, švajcarska crvena čakija ali i ključevi. Naglasio je da su u džepovima Dragičevića pronađeni ključevi, memori stik, 180 maraka i čakija, dok se za laptopom traga u rijeci Crkvena. (Nezavisne novine).

To što su navedene stvari pronađene u džepovima Dragičevića ne znači da ih je on i ukrao; Mogao ih je dobiti od nekog, a što se tiče novca, na osnovu kojih forenzičkih dokaza su operativci MUP-a RS utrdili da je baš tih 180 KM dio od onih 200 koji su navodno nestali iz pomenute kuće? I to isto veče kada je nestao i Dragičević!!!

I šta ako se nađe u Crkvenoj neki laptop - na koji način to dokazuje da ga je ukrao Dragičević?! Baš ni na koji.

Riječ je o spekulaciji, a to je najpogubnije po istup visokih funkcionera MUP-a RS; Te njihove spekulacije samo potvrđuju da je mnogo toga sumnjivo u vezi sa utapanjem (još uvijek navodnim) Dragičevića.

MUP RS ne zna kako je Dragičević smrtno stradao.

“Dosadašnja istraga jasno ukazuje da se u slučaju smrti Davida Dragičevića radi o zadesu. On je vjerovatno pao u rijeku Crkvenu koja je bila nabujala i voda ga je potom odnijela do mjesta gdje je tijelo pronađeno”, potvrdio je Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS. (NN)

“Vjerovatno” je daleko od “Utvrđeno”, riječ je o pretpostavci; Isto tako se može pretpostaviti i da je Dragičevića neko gurnuo, Vjerovatno, u rijeku Crkvena!!!

Visoki funkcioneri MUP RS znaju razliku između navedenih pojmova, pa je njihov istup tim više zapanjujući. 

Nije mi namjera da bilo koga optužim ni za ubistvo, ni za prikrivanje ubistva, ali ponašanje MUP-a RS, njihov zaista nevjerovatno morbidan istup, u kojem su Mrtvog Dečka, koji ne može da se brani od optužbi, okarakterisali kao Provalnika, odvratan je do beskraja. I, što to ne reći, sumnjiv. SUMNJIV BESKRAJNO!

Milan Vukelić je raznesen eksplozivnom napravom (06.11.2007.), ali MUP, na čijem čelu je tada bio Stanislav Čađo, nije istraživao ko ga je raznio i ko je naredio raznošenje, već mrtvog Vukelića; Kojeg su optužili da je sam sebi zapalio kuću i automobile; I utvrdili da nije. Nakon toga nisu utvrdili više ništa, a ubice i nalogodavci su i dalje na slobodi.

Kao što su na slobodi i Oni koji su ubili Nikolu Đurovića (21.08.2011.), u automobilskom sudaru, a nakon toga prikrili prave počinioce, podmećući Nenada Radinkovića.

Ima još nedoslednosti u izjavama na konferenciji za štampu pripadnika MUP RS.

Željko Karan, specijalista sudske medicine u Zavodu za sudsku medicinu RS, još jednom je ponovio da je obdukcijom utvrđeno da je smrt Dragičevića nastupila utapanjem a da su na tijelu uočene lakše povrede(NN)

Onda je Karan demantovao sam sebe.

„Imao je dvije vrste povreda. Kao prvo, u pitanju su hematomi na čelu, šakama, kukovima, natkoljenicama i koljenima. To su mehaničke povrede koje su mogle nastati u fizičkom sukobu i one su zaživotne. Druga vrsta povreda su postmotralne a nastale su u kontaktu sa neravninama na dnu rijeke“, rekao je Karan. (NN)

Hematomi na čelu, šakama, kukovima, natkoljenicama i koljenima, ma šta Karan rekao, nisu Lakše povrede, već ukazuju da je Dragičević brutalno prebijen. I da je udaran po cijelom tijelu!!!

I da su Dragičevića PRETUKLA TA TRI LICA, a ne on njih!!!

Ilić je istakao da je policija utvrdila kretanje Dragičevića u noći izmeđi subote i nedjelje pretprošle sedmice, odnosno da je bio u više kafića i da se ispred jednog od njih potukao sa tri lica.
Tokom kriminalističke obrade utvrđeno je da ta tri lica nisu povezena sa Davidovim nestankom što je, uz ostalo, utvrđeno provjerom na baznim stanicama a imaju i alibi.

Ilić nije rekao ništa o tim licima - da li su kriminogena, da li su nekriminogena, ko je koga napao, zašto, da li su ta tri lica “odranije poznata policiji”, da li su ikad opljačkali nečiju kuću, šta im je nađeno u džepovima, ko su, čiji su, zašto su se potukli sa Dragičevićem?! Da li je neko od Tri Lica u rodbinskim vezama sa Nekim iz vrha MUP-a RS?

Bilo bi za MUP RS najbolje da su saopštili sve o ta tri lica, jer mnogo je spekulacija upravo o njihovom identitetu!!! 

Iz policije su rekli da im je Dragičević od ranije poznat po nanošenju teških povreda ali ne i po krađama. (NN)

I ovaj dio izjave policije usmjeren je direktno protiv Mrtvog Davida Dragičevića, jer sugeriše da je on izazvao tuču! 

Sramno je djelovanje MUP-a RS. Besramno!

MUP RS, svojim istupom, nije otklonio ni jednu jedinu sumnju oko načina smrti Davida Dragičevića, ali je, dodatno, zasijao mnoge; I podjario brojne spekulacije, koje se teško valjaju Banjalukom. I nisu dobre ni za koga.

David Dragičević nestao je 17.03. o.g., a njegovo tijelo pronađeno je 24.03.2018.

David Dragičević imao je samo 21 godinu, bio je još, defakto, dijete. 

Umjesto iskrenog žala za izgubljenim životom mladog čovjeka, mi na djelu imamo njegovo institucionalno blaćenje i pretvaranje u kriminalca. Razloge za to znaju MUP RS i Okružno tužilaštvo Banjaluka! I nije im prvi put.

Dodatak Morbidnosti i Užasu: SRNA - Dragičević se potukao, opljačkao kuću i skočio u rijeku

Kada vidite naslov koji je dala SRNA, nakon pres konferencije MUP RS, jasno je o čemu se ovdje radi; A naslov glasi: Dragičević se potukao, opljačkao kuću i skočio u rijeku!!!

Vijest Srne glasi: 

DRAGIČEVIĆ SE POTUKAO, OPLJAČKAO KUĆU I SKOČIO U RIJEKUBANJALUKA, 26. MARTA /SRNA/ - Policija je utvrdila da se David Dragičević /21/ iz Banjaluke, čije je tijelo pronađeno u Vrbasu, kobne noći, između ostalog, potukao sa tri lica, opljačkao jednu kuću i sa mosta skočio u rijeku, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.
Načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Darko Ilić rekao je da je utvrđeno da je Dragičević nakon tuče ispred jednog kafića, obišao još tri ugostiteljska objekta, a potom u pekari kupio burek, nakon čega je opljačkao jednu kuću i sa mosta skočio u rijeku Crkvenu koja ga je odnijela do ušća u Vrbas. 


Ilić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi Banjaluka naglasio da je policija nakon ispitivanja više lica, te uvida u video-kamere koje se nalaze na putu kojim se kretao Dragičević došla do svih ovih podataka. 

"Dragičević se u nedjelju, 18. marta oko 23.30 časova u kafe baru `Met` verbalno sukobio sa još tri lica da bi se nakon toga ispred lokala sa njima potukao. U tuči nije bilo značajnih posljedica po lica", precizirao je Ilić. 


On je naglasio da se nakon ovog kafića Dragičević uputio u kafe bar "988" nakon čega se kretao prema Ulici Velibora Janjetovića-Janje, kada je u 2.50 časova u pekari "Zmijanje" kupio burek te otišao prema preduzeću "MK", nakon čega je opljačkao jednu kuću iz koje je ukrao lap-top, oko 200 KM, takozvanu švajcarsku čakiju i ključeve. 


"Dragičević se nakon ovoga uputio ka mostu na rijeci Crkveni gdje se pretpostavlja da je sa njega skočio u rijeku koja ga je odnijela do ušća u Vrbas", rekao je Ilić. 


On je na konferenciji pokazao i mapu po kojoj se kretao nestali Dragičević. 
Ilić je precizirao da su prilikom izvlačenja tijela iz vode kod Dragičevića u džepovima pronađeni ukradeni predmeti, sem lap-topa, što se materijalno može dokazati. 


On je dodao da pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske preteražuju rijeke Crkvenu i Vrbas da bi pronašli i lap-top. 


On je rekao da se trenutno ne mogu izjasniti o tome da li je riječ o zadesnoj smrti, niti u ovom momentu postoji bilo kakav dokaz u vezi sa tim. 
Ilić je rekao da je Dragičević i od ranije poznat policiji po krivičnim djelima krađa i tjelesne povrede. 


Patolog u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan rekao je da je obdukcija potvrdila da je smrt nastupila utapanjem, ali da su od nastradalog Dragičevića uzeti uzorci krvi i urina u slučaju da dođe do dodatnih istraživanja. 
Karan je na konferenciji naveo da su nakon vađenja iz vode, na tijelu Dragičevića bile vidljive lake tjelesne povrede u vidu podliva, koji su mogli nastati prije utapanja u kontaktu i tuči sa jednim ili više lica. 


Karan je dodao da su nakon identifikacije i obdukcije nastradalog svi predmeti predati policiji. 


Načelnik Policijske uprave Banjaluka Željko Spasojević podsjetio je na konferenciji da je nestanak Dragičevića prijavljen policiji 18. marta, od kada je trajala potraga sve do pronalaska 24. marta na ušću rijeka Crkvena i Vrbasa. 


Spasojević je istakao da je tokom potrage saslušano više lica koja su imala bilo kakva saznanja Dragičeviću, a praćene su i društvene mreže, da bi se došlo do bilo kakvog podatka. /kraj/rk/mđ/foto