петак, 20. април 2018.

Menadžmet „Alumine“ uputio Otvoreno pismo Stevanoviću: Vrijeme je da odete sa pozicije Gradonačelnika Zvornika, jer tražite da se legalizuje kriminal ranijih litvanskih vlasnika


OTVORENO PISMO UPUĆENO ZORANU STEVANOVIĆU, GRADONAČELNIKU ZVORNIKA



Poštovani g. Stevanoviću, 

Moramo Vam, kao uprava, sindikat i radnici najvećeg kolektiva u regiji Birač javno reći, da Vam ne vjerujemo! Ne vjerujemo ni u jednu riječ koju izgovorite, a ni u radnje koje preduzimate. 

Mi smo i ranije znali, a sada je javno pala svaka sumnja da ste davno prestali da izvršavate dužnosti i obaveze za koje ste izabrani i da ste se stavili u funkciju firme Pavgord predlaganjem nagodbe za koju mi nemamo nadležnost.

Sav svoj gnijev ste unijeli u jedno radijsko gostovanje, iznijeli svu svoju mržnju i frustracije,  oklevetali ljude koji su Aluminu digli iz pepela, dok ste istovremeno, godinama, lično Vi aktivno sudjelovali u radnjama koje preduzima i za koje se zalaže Pavgord. I sve to ste javno priznali u proteklih nekoliko dana.

Zanemarili ste da većina oklevetanih ljudi živi u Zvorniku, ima porodice, malu djecu, plaća porez, ali ste ih ipak identifikovali kao mete, da bi Vaši savjetnici i slijepi pratioci mogli na njih bezobzirno da kidišu. Stvorili ste nesigurnost u Zvorniku, gdje se članovi uprave i radnici Alumine prate, prisluškuju, prebijaju. Zvornik je postao grad gdje za svaku javno izgovorenu riječ protiv Vas sleduje salva napada, uvreda i prijetnji. Viđa se to svaki dan. 

Za sve izrečene laži i uvrede, budite sigurni da će odgovori prema Vama biti adekvatni, ali ne kao Vaši, drski i prizemni, već će sudske instance odlučivati o Vašim djelima i nedjelima. 

Vi kažete da se u Alumini krade, iznoseći standardne političke floskule u koje bi trebalo da povjeruje javnost. Zaboravili ste reći da je od uvođenja stečaja Alumina generisala preko milijardu KM prihoda, da je platila preko 49 miliona KM poreza i doprinosa, da je za usluge Željeznica RS i za struju Elektro-Bijeljini platila  55 miliona KM, itd! Međutim, moramo priznati, ovi rezultati bi bili značajno bolji da Vi radite svoj posao za koji ste izabrani i plaćeni, a ne da zastupate interese Pavgorda u napadima na Fabriku. 



Vidimo da informacije o poslovanju Alumine skupljate po ulici, na slavama, od rođaka i kumova, kućnom vagom mjerite koliko lužine ide na koji boksit, kolika su službena putovanja. Ukoliko  kao gradonačelnik  želite da budete pravilno informisani, sve relevantne informacije možete dobiti od stručnih službi Fabrike, naravno na Vaš pismeni zahtjev. Poslovanje Fabrike je mnogo kompleksnije nego što Vi to zamišljate, a naročito od jedne radijske izjave.

Za sve što ste nas oklevetali, uključujući i onih 30 miliona za koje tvrdite da smo „ukrali“, molimo Vas da sve relevantne dokaze dostavite nadležnim organima Republike Srpske.

Vi zastupate tezu da Vlada RS treba da pozove Pavgord na dogovor, a propuštate da kažete o čemu treba da se dogovarate. Zašto niste rekli Vladi da se o spornim potraživanjima i zalogama godinama vode složene krivične istrage i da je to potraživanje nepostojeće, kao i zaloge? 



O kriminalu koji se dešavao u Biraču i Alumini za vrijeme litvanske uprave govorili su ministri u Vladi RS, a vi sada od iste te Vlade tražite da legalizuje kriminal litvanske Ukio banke. Zar želite da rušite svoju Vladu?

Dakle, nešto što su Litvanci radili je bio kriminal, a nešto što se radi pod okriljem firme Pavgord  nije kriminal, iako je riječ o istoj stvari? Jesmo li mi iskrivljeno društvo ili su samo Vaši pogledi iskrivljeni.

Da javnosti bude jasno, Vi tražite da se legalizuju nepostojeća potraživanja od 155 miliona KM i zaloge upisane izvršenjem krivičnog djela od strane ranijih litvanskih vlasnika?!

Evidentno je da postupate kao portparol Osnovnog suda u Zvorniku, koji svojim radnjama nanosi enormnu štetu Republici Srpskoj i koji postupa izvan svih pravosudnih institucija. Demonstrirate moć kroz kontroverzne odluke nenadležnog suda iz Zvornika, a sada politički eksploatišete i odluku Ustavnog suda BiH koja nema veze sa nepostojećim potraživanjima i zalogama?! Istovremeno  ste  prećutali sijaset sudskih odluka koje Vam ne idu u prilog, a koje štite imovinu Republike Srpske.

Imali bi mi mnogo o vašem moralu i dignitetu da kažemo, ali ovom prilikom bi željeli da Vam postavimo i nekoliko pitanja: 

  • Čiji ste Vi gradonačelnik? Zvorničana ili Fočaka? 
  • Zar Vam je bitniji Gordan Pavlović nego građani i radnici Zvornika? 
  • Zar je bitnije da se Pavgord naplati za nepostojeće potraživanje ili da Alumina radi i isplaćuje plate?
  • Da li je bitnija zaštita pravnog sistema i institucija ili  neosnovano potraživanje Pavgorda iz Foče?
  • Treba da znate da Vam nećemo dopustiti da nas vučete po političkom blatu, jer je to teren u kojem se odlično snalazite, ali ono što je sigurno, nećemo Vam dopustiti da plijenite imovinu Alumine ili Birača za nepostojeća potraživanja i nezakonite zaloge.

Na kraju, moramo Vam reći da je možda vrijeme da časno napustite funkciju na kojoj se nalazite, kako bi na to mjesto došao neko ko bi se stvarno bavio zastupanjem interesa Zvorničana.