среда, 18. април 2018.

Gradonačelnik nije bio nijednom na Trgu: Njegov nedolazak je Politika.

piše: Slobodan Vasković

Oglasio se i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, o slučaju Ubistva Davida Dragičevića, koje on nije tako okarakterisao, ali jeste istakao da Građanima treba “siguran grad u kojem će normalno moći da žive” i pozvao je “sve koji su u politici i predizbornoj kampanji da ne razmišljaju o tome da za svoje predizborne svrhe unose nesigurnost u gradu”.

Ubistvo Davida Dragičevića nije predizborna kampanja, još manje je to zahtjev da se otkriju ubice.

U cijeli “slučaj”, kako ga naziva Radojičić, prvo su se upetljali visoki funkcioneri njegove stranke, i to u, kako je rekao, “stvarima koje su istražnog, forenzičkog ili sličnog tipa”.

Sigurnost je narušena od organa koji su trebali istražiti smrt Davida, a oni su je pokušali zataškati. Sprečavanje da se sa Davidovim tijelom zakopa i Istina nije politika, trebalo bi to da zna Radojičić. Upravo je suprotno: Borba protiv Politike koja hoće Istinu i Pravdu da strpa Pod Crnu Zemlju!

Naravno da to sve Radojičić zna, ali…

Kada već govori o potrebi sigurnosti građana, zašto nije svog stranačkog kolegu Lukača pozvao zvanično na sastanak da mu objasni kako je to moguće da MUP kriminalizuje Mrtvog Davida, Dijete Banjaluke, a da ništa o njegovom navodnom kriminalnom djelovanju nije dokazao; Trebalo je da pita Lukača kako je to moguće da se ispaljuje zolja u sred Grada u vrijeme kada Djeca izlaze, a da niko nije otkriven; Da pita Lukača kako je to moguće da je žena ubijena u Zalužanima i da niko pojma nema ni zašto ni kako ni ko; Kako je to moguće da još nisu otkrivene ubice malog Mirka Lovrića, koji je prosio u Banjaluci, svi su ga znali, a nađen je mrtav kraj puta; Kako je to moguće da Djecu izbodu nožem tik uz Palatu predsjednika, pedeset metara udaljenu od Gradske kuće; Ili kako je to moguće da se u strogom  centru Banjaluke dilaju sve vrste droga; Ili kako je to moguće da se u strogom centru Banjaluke odvija trgovina ženama - prostitucija visokog nivoa, snažno podvučena Bijelim…

Nije valjda da Gradonačelnik ne zna za to, Nije valjda da Gradonačelnik ne zna ko kontroliše Razbijačke Grupe u Gradu koji vodi?! 

Ako ne zna, onda je to za žaljenje. Gradonačelnika i Grada koji on vodi.

Ako zna…

Da li je za Gradonačelnika  politika ako se traži da se nađu ubice Davida Dragičevića, ako se traži da MUP razjasni sopstvene laži oko njegovog nestanka, ako se traži da MUP ne kriminalizuje žrtvu bez ikakve validne istrage, ako se objavljuju fotografije koje demantuju navodnu istragu MUP-a; Ako se traži da se obdukcioni nalaz uradi precizno i profesionalno, a ne po mjeri Ubica i njihovih saučesnika; Ako se na tome insistira kada reobdukcioni nalaz pobije prvu obdukciju u ključnom segmetu - Vremenu Smrti…

Ako je sve to politika, onda je Gradonačelnik osoba vrlo sumnjivog odnosa prema Građanima Grada koji vodi i vrlo podaničkog odnosa prema takozvanim istražnim organima, postavljenim politikom koju on prezentuje, a koji čine sve da zataškaju Umorstvo, a ne da otkriju počinioce.

Da li je za Radojičića politika podržati Porodicu Dragičević u njihovim nastojanjima da otkriju kako je stradao njihov dvadesetjednogodišnji sin? 

Ako je to politika, onda je Gradonačelnik bez ikakvih moralnih skrupula.

Gradonačelnik je trebao biti među prvima na Trgu kada su se javno razotkrile brojne crne rupetine u izvještaju MUP-a i Patologa Karana; Gradonačelnik je trebao biti na Trgu kada je reobdukcioni nalaz demantovao Vrijeme Smrti Davida Dragičevića, koje je naveo Karan; Gradonačelnik je tebao biti na Trgu kada je Davor Dragičević objavio prve, potom i druge fotografije obdukcije tijela umorenog Davida, koje svjedoče o teškim batinama… 

Gradonačelnik je trebao biti na Trgu, ako ni zbog čega drugog, a ono jer se na njemu okupljaju Građani Banjaluke kojima je on, Igor Radojičić, Gradonačelnik.

Gradonačelnik nije bio nijednom na Trgu; Njegov nedolazak je Politika. 

Njegov dolazak bi bio pokazivanje Ljudskosti, ali je Igor Radojičić prednost nad Ljudskošću dao Politici. 

Stoga je on Zadnji na Planeti koji ima pravo govoriti o “uplitanju politike u istragu”, jer je njegovo “neuplitanje” mizerno politikanstvo, nedoraslost, bježanje od odgovornosti i sklanjanje pred Nasilnicima. I prepuštanje Građana koje vodi nasrtajima najotrovnijeg ljudskog taloga, šljama koji je spreman na najcrnja zlodjela.  

Radojičić o slučaju "Dragičević": Uplitanje politike u istragu nije od koristi (nezavisne.com)

BANJALUKA - Građanima treba siguran grad u kojem će normalno moći da žive i pozivam sve koji su u politici i predizbornoj kampanji da ne razmišljaju o tome da za svoje predizborne svrhe unose nesigurnost u gradu.

Rekao je ovo danas Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, i dodao da bi nekome odgovaralo da se u gradu naruši sigurnost i da na tome dobije neke političke poene, ali da građanima to ne odgovara.

On je istakao da uplitanje politike sa opredjeljivanjem i stavovima o stvarima koje su istražnog, forenzičkog ili sličnog tipa nije ni od kakve pomoći u ovom momentu.

To je kazao komentarišući zahtjev DNS-a da odgovorni koji su učestvovali u istrazi smrti 21-godišnjeg Banjalučanina Davida Dragičevića treba da podnesu ostavke ili budu smijenjeni, jer u istrazi, kako stoji u zahtjevu, postoji niz propusta.

"Mislim da u ovoj priči razjašnjenja koja očekujemo treba da dobijemo prije svega od organa istraživanja, a da je politika u ovom momentu od male koristi i čak može da nanese štetu", rekao je Radojičić.
Dodao je da je najveće opterećenje na istražnim organima i Tužilaštvu, koji treba da javnosti predoče pune informacije ili bar ono čime raspolažu i šta mogu da daju.

Na pitanje da li će se pojaviti na najavljenom okupljanju zbog smrti Davida Dragičevića u subotu, Radojičić je ponovio da politika nije ni od kakve pomoći u ovoj situaciji i da ona može samo da nanese štetu i uključi cijelu ovu priču u predizbornu kampanju bilo koje strane.

"Isti ti koji prozivaju nekoga što nije došao, prozivaju i one koji su došli. Znači, nekome ko ne voli predsjednika RS Milorada Dodika ili gradonačelnika Igora Radojičića smetaće ako se i pojave ili ne. Ostajem pri tome da u ovoj situaciji treba što manje politike", istakao je Radojičić. (NN)