понедељак, 2. април 2018.

Istorija/“Nobelovci u SNSD kampanji”: Ostap Bender i Metuzalem ove sedmice počinju sa pretvaranjem Kamena u Humus (dokumenti)

piše: Slobodan Vasković

“Nobelovci”, angažovani u SNSD-ovoj kampanji, Ostap Bender i Metuzalem još uvijek nisu nabavili Mašinu koja melje kamen i pretvara ga u humus. 

Luka Petrović, alijas Ostap Bender i Stevo Mirjanić Metuzalem, ministar poljoprivrede, uspjeli su pronaći Mašinu koja melje kamen i pretvara ga u humus; Taj humus se, potom, kako su to utvrdili Bender i Metuzalem, koristi za podizanje plantaža vinove loze i smokve.

Već sam objavio da cijeli slučaj nije nikakva šala, što potvrđuje i odluka Nadzornog odbora JP “Šume RS”, o nabavci “Mašine za pripremu zemljišta na kršu”, čija bi cijena bila "do 2.190.000 KM"; plus ostale mašinice, ukupne cijene cca 700.000 KM.

Ukupno, vrijednost nabavke je 2.890.000 KM, bez PDV-a. 

Nadzorni odbor JP “Šume RS” trebalo je protekle sedmice da zasjeda i potvrdi navedenu odluku, ali nisu imali kvorum.

Prema mojim informacijama, obilazili su Kamenje koće će Mašina da pretvori u humus. I, kako stvari stoje, utvrdili su da kamenja u Hercegovini baš ima. I to kvalitetnog, pa bi trebali polovinom ove sedmice da zasjedaju i donesu odluku o nabavci mašine. 

Odluka će biti čvrsta kao Kamen.

Mašina je dogovorena za Centrom za gazdovanje kršom, a oni su naglasili da im je potrebna za povećanje obradivih površina u Hercegovini, sa posebnim akcentom na zasade vinove loze, smokve i maline. (Preporučujem da paze odakle će nabaviti maline, zbog “afere” koja već vijekovima potresa “svijet malinarstva”).

Centar za gazdovanje kršom, nema baš nikakve veze sa vinovom lozom i smokvama, ali koga briga - Taj Centar je u ovom slučaju Smokvin list za prevaru. Listovi maline su premaleni da bi se pokrila.

Da podsjetim, IRPC, organizacioni dio “JP Šume RS”, na čijem čelu je već cijelu deceniju Srđan Kašić, uradio je i studiju opravdanosti “pretvaranja kamena u humus”; Ruku na srce i nema ništa opravdanije od toga.

Interesantno je da je Kašiću nedavno istakao mandat i da je Risto Marić, direktor JP “Šume RS”, na mjesto direktora IRPC-a postavio drugog funkcionera; Koji se na poziciji zadržao onoliko dugo koliko je trebalo da ta vijest stigne do Gvide, kako Petrovića zovu u Šumama i Gorama.

Gvido je okrenuo Metuzalema, telefonom, potom i Marića; Metuzalem Marića; Marić novopostavljenog i sve je završeno u tren oka - Kašić je ponovo na funkciji direktora IRPC-a, istina u v.d. mandatu. 

Imao bi čime MUP RS da se pozabavi kada je Kašić u pitanju, ali MUP RS  teško da više i postoji; Bar u jednom komadu.

Kraj priče se ne mijenja u odnosu na njen prvi dio, koji sma objavio 26.03.2018. godine: Naravno da nikakva Mašina za pretvaranje kamena u humus ne postoji, ali, itekako, postoji Mašina za izvlačenje novca iz Javnih preduzeća za kampanju SNSD-a. Na redu je izvlačenje gotovo tri miliona KM iz JP “Šume RS”!!!

Ostap Bender, zvani Gvido i Metuzalem zvani Metuzalem su zaista zaslužili Nobela.