четвртак, 4. јануар 2024.

Osmica šitio poslove kartela “Tito i Dino” u BiH; Veza prema kartelu išla linijom Ibrišimović-Papić; Debevec zaposlio članove uže porodice Perkovića, direktora državnog zatvora u Vojkovićima, u pravosudne organe BiH

Osmica i Tito


Piše: Slobodan Vasković


1.

Osman Mehmedagić Osmica, u vrijeme dok je bio direktor OSA BiH, štitio je ilegalne poslove kartela “Tito i Dino” u BiH. Ti poslovi su vezani za pranje novca u milionskim iznosima.


2.

Osmica je bio jedan od najvažnijih saradnika, praktično pripadnika, narkokartela “Tito i Dino”.


Upravo zato su Osmica i Edin Gačanin, šef kartela, stavljeni zajedno na Crnu listu SAD-a, 15.03.2023. godine.



Pisao sam već o ovom, ali je važno podsjetiti na ovu ogromnu kriminalnu aferu, jer postoje dokazi o pomenutim vezama i vodi se velika istraga. 


3.

Direktna veza Osmice sa Kartelom bio je Stefan Papić, desna ruka Gačanina, zadužen za finansijske operacije pranja novca zarađenog od trgovine narkoticima.


4.

Papić je uhapšen u Dubaiu, početkom februara 2022. godine, na osnovu međunarodne potjernice koju je izdala Belgija, tereteći ga za trgovinu narkoticima, pranje novca i druga nedjela.


Papić je sin Maje Kočetkov-Papić, koja ga je i uvezala sa Osmicom.


6.

Osmica je sa Papićem radio preko Zlatka Ibrišimovića, advokata Admira Arnautovića Šmrka.


Ibrišimović je proveo određeno vrijeme u pritvoru upravo zbog ovih nezakonitih poslova, o čemu sam detaljno pisao.


Ibrišimović je na Skaju imao kodno ime “Consigliere”! Aplikaciju mu je nabavio Šmrk, a posebno je važno istaći da je on bio advokat Milana Matkovića, protiv kojeg je nedavno podignuta optužnica.

7.

Matković je jedan od velikih narkodilera, uhapšen kod Trebinja, zajedno sa ključnim pripadnicima svoje narkogrupe, a pripremali su nekoliko likvidacija u Novom Sadu.


Matković je dosta dugo usko sarađivao sa Nenadom Nešićem, narkodilerom i aktuelnim ministrom bezbjednosti BiH.

8.

Ibrišimović je, po Osmicinom nalogu, često putovao u Dubai kod Papića, a dragocjenosti milionske vrijednosti prebacivala je Osmicina grupa, teško zloupotrebljavajući diplomatske mogućnosti, koju je on formirao u Ministarstvu spoljnih poslova BiH. 


9.

Dio klana Edina Gačanina bio je i njegov blizak rođak Mirza Gačanin, koji tvrdi da je ušao u sukob sa njim i da ga Edin namjerava likvidirati.


Objavio sam da je Osmica imao vrlo bliske veze i sa Mirzom Gačaninom, kao i da mu je u Holandiju, takođe 2021. godine, poslao cijelu delegaciju sastavljenu od najviših zvaničnika FUP-a.

10.

Objavio sam u tekstu “Iz tajnog sefa Dijane Kajmaković/Skaj Denisa Stojića: “Zašto je Osmica Bešliju slao kod velikog narkodilera Mirze Gačanina u Holandiju” (26.12.2023.) da je Osmicina “jedinica iz FUP-a” za zaštitu narkokartela i narkodilera, djelovala u sastavu - Ibro Bešlija i Nermin Šehović (suspendovani su), potom Elvir H. (suspendovan), te Bešlijini poslušnici Muhamed R. i Muamer P., koji još uvijek nisu suspendovani.


Osmica je, u dogovoru sa Šehovićem, 2021. godine naredio Bešliji da sa Elvirom H., te Muhamedom R. i Muamerom P. otputuje u Holandiju kod Mirze Gačanina, što su i učinili i to službenim vozilom FUP-a. 



11.

Od Mirze Gačanina tada su dobili mnogo novca i opremu, ali i infomrmacije o dvadesetak kilograma kokaina koje je Gačaninova konkurencija trebala da prebaci preko BiH. 


Gačanin je “igrao” vješto - htio je da prođe njegova “roba”, da konkurenti izgube svoju, ali da ne budu uhapšeni, kako mu se ne bi svetili.


12.

Za “peglanje” cijele situacije bila je zadužena Dijana Kajmaković, suspendovana zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva BiH, koja je sve i “prepeglala”, bez “nabora”.

13.

Ono što nisam dosad o tom slučaju objavio jeste i da je uposlenik OSA BiH Bekim V. takođe putovao kod Mirze Gačanina. Službeno, kako je tvrdio.


Sve je uredno zapisano u Skajaplikaciji Denisa Stojnića, kriminalca kojem je Osmica dao službenu iskaznicu OSA BiH.


14.

Interesantno je da su gotovo svi pomenuti glavni akteri ova dva sastanka završili u zatvoru/pritvoru: Mirza Gačanin uhapšen je u Alikanteu u Španiji, 03.06. 2023.; Edin Gačanin je prije par mjeseci presuđen na sedam godina zatvora u Holandiji.


Stojnić je bio u pritvoru, kao i Keljmendi, a Kajmakovićeva, kao i ostali čekaju kada će biti pritvoreni.


15.

Osmica je imao i direktne veze sa gangom Bojana Cvijetića protiv kojeg je (kao i članova njegovog kartela) podignuta optužnica. Dio tog ganga je i Dragan Mektić, bivši ministar bezbjednosti BiH koji je, između ostalog, najmanje dvojici visokopozicioniranih škaljaraca pomogao da ilegalno dođu do bosanskohercegovačkih pasoša.


I on čeka svoje vrijeme za pritvora.


16.

Osmica je u pritvoru u Vojkovićima, zajedno sa Rankom Debevecom, suspendovanim predsjednikom Suda BiH zbog ilegalnog prisluškivanja sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH, tokom rada na predmetima “Respiratori” i “Diploma”.


Važno je znati da je Osmica uspio da, prije nego što je smijenjen, iznese jedan dio dokumentacije koja ga kompromituje i spali je. O svemu tome sve zna Muris Druškić, njegov nekadašnji savjetnik i direktna veza sa Cvijetićem. 


Osim Druškića sve zna i Osmicin vozač, jer nije Osmica sam na sebi nosio vreće dokumentacije.


17.

Osmica i dalje upravlja svojom organizacijom iz pritvora o čemu svjedoči i nezakoniti kontakt koji je imao u ćeliji sa jednim od čuvara u zatvoru u Vojkovićima.


Ma koliko se trudio da pobjegne od odgovornosti, direktor zatvora u Vojkovićima Goran Perković Picek neće uspjeti u tome.


18.

Preblizak je bio sa Osmicom, posebno sa Debevecem koji mu je bliskog člana porodice zaposlio u pravosudne organe BiH.


Taj Picekov član porodice ima poveliki album fotografija sa narkodilerima. Imam i ja neke od fotografija, ali sve u svoje vrijeme. (nastaviće se)