понедељак, 29. јануар 2024.

Iako je prošlo gotovo dvije godine, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka još uvijek nije utvrdilo ko je opljačkao depozitni sef Osnovnog suda Banjaluka

Piše: Slobodan Vasković 

 

U kakvom se stanju nalazi pravosuđe u Bosni i Hercegovini najbolje govori podatak da je u 2022. godini iz depozitnog sefa Osnovnog suda Banjaluka nestao novac. Prema mojim informacijama, radi se o svoti ne manjoj od 70.000 KM.

 

Na moj upit, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka mi je odgovorilo da je to tužilaštvo dana 04.04.2022. godine od Policijske uprave Banjaluka zaprimilo informaciju o nestanku novca iz depozitnog sefa pomenutog suda.


  

Za razliku tužilaštva, koje govori o „nestanku“ novca, ja ću reći da se u ovom slučaju radi o nezapamćenoj pljački. Čak i za banana državu poput Bosne i Hercegovine je nenormalno da iz sefa jednog od najvećih sudova nestane novac.

 

Nakon što je novac nestao iz sefa, unutar pravosuđa su kružile informacije da je novac uzela Slavnica Slavnić, sudija Osnovnog suda Banjaluka. U međuvremenu se ispostavilo da Slavnićeva nema nikakve veze sa nestankom tog novca, te da je upiranje prstom u nju zapravo bio način da se istraga usmjeri što dalje od pravog krivca.

 

Javni tužioci, navodno, za skoro dvije godine nisu utvrdili ko je ukrao novac iz sefa. Zapravo, oni to nisu htjeli da utvrde, jer počinioca štiti Milenko Milekić, predsjednik suda. 


kriminalac Milekić

Ako pitate bilo kojeg zaposlenog u Osnovnom sudu Banjaluka, potvrdiće vam da tragovi pljačke sefa vode ka Biljani Kovačević, poznatoj kao Hurem. Upravo je njen potpis zatečen na jednom od dokumenata koji se dovode u vezi sa pljačkom sefa.


Hurem - pljačkašica sefa

Tužiocima Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka zaduženim za istragu u slučaju pljačke sefa ću dati još mjesec dana da uhapse Milekića i Hurem, a nakon toga ću protiv njih podnijeti disciplinsku prijavu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH.