уторак, 23. јануар 2024.

“EU Tim” u BiH: Plenković je von der Lajenovu i Rutea stavio u službu HDZ-a


Piše: Slobodan Vasković


“Evropski tim”, koji je u BiH boravio dva dana, raspao se na posjeti Predsjedništvu BiH, jer Andrej Plenković, premijer Hrvatske, nije prisustvovao tom sastanku.


Ma kakve razloge on naveo, pokazao je svojim aktom da nipodaštava institucije BiH, što nikako ne bi trebalo da je skladu sa “evropskim vrijednostima” za koja se “Tim” prenačelno zalagao.


Plenković je i izlobirao dolazak “Tima” u BiH kako bi podržao zahtjeve Dragana Čovića za “virtuelnom izbornom jedinicom”, ali i pokušao da spasava najznačajnijeg agenta hrvatskih interesa u BiH - Milorada Dodika.


Međutim, njegovo nipodaštavanje Predsjedništva BiH nije pokazalo nikakvu “evropsku širinu”, već samo uskostranačke interese HDZ-a.


Zbog čega su Ursula von der Lajen, predsjednica Evropske Komisije, i Mark Rute, premijer Holandije, sebi dozvolili da budu dio stranačkih interesa jedne partije iz BiH koje je artikulisao Plenković, vjerujem da ni njima nije jasno. 


Von der Lajen je bila toliko neodređena po svim pitanjima da se iz njenog obraćanja nema šta zaključiti, sem da ni ona sama trenutno nema pojma o tome kako i na koji način bi se BiH mogla dovesti do tačke otvaranja pristupnih pregovora.


Iako ničim nije pokazala, Plenkovićevim aktom nepoštivanja Predsjedništva BiH i sama je ponižena; Kao i Rute, koji je po pitanju otvranja pregovora izjavio da je “skeptičan”.


Ne djeluje da bi se takvo stanje moglo okrenuti na bolje.


U kolikoj mjeri će von der Lajen i Rute zamjeriti Plenkoviću činjenicu da ih je doveo u vrlo ponižavajuću poziciju, tako što je pretpostavio interese Hrvatske, odnosno HDZ-a, interesima EU, pokazaće se kada se bude odlučivalo o otvaranju pristupnih pregovora.


Ni Lajenova ni Rute nisu politički diletanti da ne shvataju u kolikoj mjeri ih je Plenković izmanipulisao, ali i politički ponizio. I njih i EU, ali i BiH.


Nije loše što je “EU Tim” bio u BiH - vidjeli smo na djelu kako ne funkcionišu.