петак, 12. јануар 2024.

Windmolen: Osmica, Bešlija, Mirza Gačanin, Hubjer... u Vjetrenjači


Piše: Slobodan Vasković


1.

Davud Šabić uhapšen je u akciji “Windmolen”, koju su izveli pripadnici Federalne uprave policije 12.02.2022. godine.


U toj akciji zaplijenjeno je 16 paketa narkotika amfetamin, težine cca 15,5 kg, te jedna PVC vreća sa više stotina tableta MDMA, takođe opijatom.



Sud BiH je 16.11.2023. godine Davudu Šabiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri (3) godine.



Šabić je opijate dovezao iz, kako je nakon hapšenja rečeno, Evropske Unije. Dovezao ih je iz Holandije.


2.

Sve djeluje ne previše atraktivno, jer se ne radi o narkoticima velike vrijednosti, kao što je kokain, ali stvari postaju veoma zanimljive kada se krene od imena policijske akcije u kojoj je Šabić uhapšen.



3.

“Windmolen” na holandskom jeziku znači Vjetrenjača.


4.

Akciji su naziv dali saradnici narkokartela - visoki funkcioneri u policijskim redovima Ibro Bešlija, potom Nermin Šehović, Elvir Hubjer, te Bešlijini poslušnici Muhamed Ramić i Muamer Pašalić, koji još nisu suspendovani.



Pitanje je i suspenzije Bešlije, Šehovića i Hubjera, jer izvori tvrde da su oni “na bolovanju”, da se kreću bez ikakvih problema, a morali bi biti, najmanje, u pritvoru.


5.

Zašto još nisu pritvoreni, veliko je pitanje, ali takav slijed događaja ne može se nikako izbjeći, posebno nakon što je njihov šef Osman Mehmedagić Osmica završio iza rešetaka. Zajedno sa suspendovanim predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom.



6.

Sve postaje još interesantnije, ako se u obzir uzme činjenica da Šabić “pada” sa opijatima, nakon što su Bešlija, Ramić, Pašalić i pripadnik OSA BiH Bekim Vejseli održali sastanak u Holandiji sa velikim narkodilerom Mirzom Gačaninom, o čemu sam detaljno pisao. Sastanak je održan februara 2022. godine, a pripadnici Federalnog MUP-a nisu o svom “službenom” putu obavijestili nikoga, posebno ne nadležno tužilaštvo, niti su o razlogu svog dolaska obavijestili vlasti Holandije.


Bili su to dužni učiniti da su imali časne namjere, ali daleko su navedeni od toga - njihov cilj bio je dogovoriti sa Gačaninom narkoposlove.


Da podsjetim da ih je na taj put poslao Osmica. 


7.

Razlog odlaska u Holandiju bio je dogovor oko zaštite transporta droge Mirze Gačanina, koji im je, zauzvrat, obećao “namjestiti” konkurenciju.


Gačanin je tada obećao informacije o pošiljci kokaina konkurencije od cca 20 kilograma, kako bi im “podigao rejting”. Umjesto kokaina, žrtvovao je pomenutog Šabića i 15,5 kilograma amfetamina, te nekoliko stotina tableta MDMA koje su Bešlija&co uhapsili u akciji “Windmolen”.


Sve je “popeglala” Dijana Kajmaković tako da ni vlasti Holandije nisu obaviještene o zapljeni droge, a stigla je iz te zemlje, jer bi oni sproveli istragu.


8.

Osmica je osmislio cijeli projekat, a akciju hapšenja vodio je Hubjer, načelnik Odjela za organizovani kriminal, a ne Odjel za droge.


Osmica je osmislio i da jedan od uposlenika FUP-a, lojalan Bešliji, napiše da je došao do “informacije da će biti transport narkotika”, što je zloupotreba položaja, jer je sve dogovoreno u Holandiji.


9.

Sada se postavlja nekoliko pitanja: Da li su Bešlija i drugi koji su bili na sastanku sa Gačaninom u Holandiji, sem poklona i novca koji su dobili od njega, sa sobom povezli, možda, i kokain? Dvadesetak do trideset kilograma? Da im se "nađe" usput?

Gdje su sve “odmarali”?


Koga su sve, dok su putovali nazad u Sarajevo, posjetili?


Istraga o cijelom ovom slučaju mora biti zaista detaljna, osim ako Osmica i dalje ne vlada iz pritvora. (nastaviće se)