недеља, 28. јануар 2024.

Nebojša Drinić - prvi „Reket“ Banjaluke

Nebojša Drinić

Piše: Slobodan Vasković

 

1.

U aprilu 2023. godine u Banjaluci je odigran teniski turnir „Srpska Open“, u kojem je učešće uzeo i Novak Đoković. Simbiozni dvojac Milorad Dodik/Draško Stanivuković je na taj turnir, uključujući naduvane troškove izgradnje teniskog terena, spiskao oko 50 miliona KM. Od tog iznosa Grad Banjaluka je firmama bliskim pomenutom dvojcu isplatio oko 15 miliona KM.


2. 

Dobro upućeni tvrde da nisu vidjeli da se u vrijeme održavanja navedenog turnira Nebojša Drinić, najbliži saradnik Draška Stanivukovića, motao po tribinama. To me i ne čudi, jer je njemu, kao banjalučkom „Reketu“ broj 1, sigurno smetalo prisustvo Đokovića, svjetskog Reketa broj 1.


3. 

Na Drinićevu sreću, Đoković se nije dugo zadržao u Banjaluci. Za razliku od njega, u Banjaluci se zadržao, i još će neko vrijeme, Drinić. Preciznije, on će se u tom gradu zadržati dok ga nadležni organi ne sprovedu u KPZ Foča, nakon što bude presuđen na dugogodišnju kaznu zatvora.


4. 

Drinić nije bio poznat široj javnosti do prije par godina. Oni koji ga bolje poznaju reći će vam da je on do ulaska u politiku, kao svršeni gimnazijalac, radio na jednoj od banjalučkih autopraona. Od tada je prošlo nekih pet godina, a on je u međuvremenu uspio da stekne imovinu milionske vrijednosti.

5.

Drinić je od Stanivukovića primarno zadužen za reketiranje privrednika koji posluju sa Gradskom upravom. Tu prije svega mislim na firme koje izvode građevinske radove. Za razliku od Stanivukovića koji je glava te reketaške hobotnice, Drinić je samo njen pipak.

 

6.

Veći dio novca koji se otme reketiranjem privrednika Drinić predaje Stanivukoviću. To ne znači da je dio koji preostane Driniću zanemarljiv. Upravo suprotno, radi se o ozbiljnim ciframa. Da je to tako pokazuje i činjenica da je Drinić već u prvoj godini Stanivukovićevog mandata na čelu Banjaluke kupio stan u centru Banjaluke. Taj stan je kupljen na ime Drinićevog oca. Kakav naivac.

Iz perioda dok smo sanjali da postanemo reketaši

7.

Da je Drinić obični pajac pokazuje slučaj reketiranja jednog od Dodikovih tajkuna. Nakon što mu je Drinić najavio dolazak, on se ozvučio. Tako je Dodik, osim Stanivukovićevog snimka sa Ivanom Begićem, došao u posjed i snimka na kojem Drinić reketira.  

 

8.

Iako su u potpunoj simbiozi, Dodik s vremena na vrijeme pusti Stanivukovića i njegove saradnike da se malo „razmašu“. To traje dok ne dosade Dodiku. A kada dosade, on ih „potapa“ u hladnu vodu, nakon čega tihuju dok se on ponovo ne smiluje.


9. 

Upravo takav primjer „potapanja“ vidjeli smo prije nekoliko dana. Drinić je u javnost izašao sa optužbama protiv Ljube Ninkovića, predsjednika Skupštine grada Banjaluka. Tako se Drinić zapitao: „Sa čim ćete izaći pred narod, Ninkoviću“.


Izjava koja se nije svidjela Šefu
 Driniću je promptno došao Dodikov odgovor, u sljedećem obliku: „Kad već Drinić pita s čim ćemo izaći pred narod, poručujem da ćemo s njim izaći pred narod.“ U prevodu, to je bila Dodikova poruka Driniću da treba se sakrije u mišiju rupu iz koje je provirio, kako Dodik ne bi u javni etar pustio njegov snimak reketiranja. Nakon toga bi, sasvim izvjesno, uslijedlo Drinićevo hapšenje.
Odgovor Šefa

10. 

Nakon što je od Dodika dobio žuti karton, Drinić se okrenuo kupovini glasova po banjalučkim selima. Tako on već danima, pod devizom pomoći siromašnim porodicama, kupuje glasove novcem otetim reketiranjem. O tome ću detaljnije tek pisati.