среда, 17. јануар 2024.

“D” dani i Punjene paprike koje će da zagore

Piše: Slobodan Vasković


1.

Nije pred nama samo jedan dan “D”, već njih poprilično.


2.

Teško da će Milorad Dodik dozvoliti da njegov SNSD prihvati bilo kakve promjene Izbornog zakona na nivou BiH (u tehničkom dijelu), posebno zato što je Kristijan Šmit, visoki predstavnik, najavio da će morati da ih nametne, ukoliko se političari iz BiH ne dogovore u vezi sa tim.


3.

Ukoliko Dodik ne iznevjeri samog sebe, vjerujem da će Šmit morati ispuniti svoje obećanje. Dan “D”.


4.

Nakon toga slijedi novi dan “D” - donošenje entitetskog izbornog zakona u parlamentu RS, kojim se ukidaju ovlaštenja CIK-a za sprovođenje izbora na teritoriji RS, sem u dijelu koji se odnosi na biranje člana Predsjedništva BiH i poslanika u Predstavnički dom parlamenta BiH iz ovog entiteta.


5.

Poslije toga, opet dani “D” - reakcije Zapada, OHR-a, EU… u kojima bi, realno, mogli dodatno nagrabusiti Dodikovi koalicioni partneri koji nikako da shvate da ih on svjesno žrtvuje jednog po jednog, ne znajući šta drugo da radi dok ne dobije dozvolu za bijeg.


6.

Ako je dobije. 


Ako je ne dobije, onda je Dodik baš u prestrašnom problemu.


Da ne idem dalje; Dovoljno je.


7.

Dodik je izjavio da je spreman za Šmitov dan “D”, a danas ćemo vidjeti kako se pripremio za dan u Sudu BiH, gdje treba da se nastavi proces protiv njega, jer je jednog ranijeg dana “D” potpisao ukaze o proglašenju zakona kojim se poništavaju Šmitove odluke; Nakon što je Šmit poništio te zakone.


Ponovo je zatraženo odlaganje ročišta, jer se drugooptuženi Miloš Lukić, v.d.direktor "Službenog glasnika RS", razbolio. 


Dodik se baš uplašio ishoda suđenja.


Vrzino kolo dana D, ali će da se razvrze.


8.

Ok, idemo dalje.


Bio bih zaprepašten da Ranku Debevecu i Osmanu Mehmedagiću Osmici ne bude produžen pritvor za još dva mjeseca nakon svega što smo čuli o nezakonitom, kriminalnom djelovanju suspendovanog predsjednika Suda BiH i bivšeg šefa OSA.


9.

Oni koji su, po njihovom naređenju nezakonito slušali službene telefone u Tužilaštvu i Sudu BiH imali su zadatak da isključivo obrate pažnju na to da li se pominju, tokom razgovora sudija i tužilaca, “imena političara”.


Nikakve zadatke o "korupciji i kriminalu" jednog NN sudije iz NN kafane koji je tražio NN mito, što je bio razlog za naredbu o ilegalnom psisluškivanju. 


10.

Budući da su nezakonito slušali telefone, između ostalog, tokom istraga o aferi “Respiratori” zbog koje je Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH, osuđen na četiri godine zatvora, “imena političara” mogla su da budu samo Asim Sarajlić i Sebija Izetbegović.


Slušali su telefone i u slučaju "Diploma" koji se tiče Osmicine diplome, valjda da bi saznali dokle je stigao sa "ispitima".


11.

Dok Osmica i Debevec čekaju u pritvoru odluku o produžetku pritvora, Sebija Izetbegović, na Poljinama, puni i peče paprike, a Sarajlić, u kafani “Čardak” u Vogošći, zajedno sa prijateljima Ibrom Bešlijom i Elvirom Hubjerom, vodi duge razgovore o tome kako je sve donedavno mnogo bolje bilo.


12.

I Sarajlić i Sebija Izetbegović iščekuju vijesti iz Suda BiH o zahtjevu za produženje pritvora. Željno.


Njihov dan “D” traje već jako dugo. A tek će potrajati.


13.

Bešlija i Hubjer čekaju svoj dan “D” - kada će doći po njih.


14.

Imam nekoliko zaključaka:

Dodik se boji kao nikada ranije, što je i logično, jer je tokom praznika imao vremena za višestruko jačanje panike i paranoje; 

Osmica više ne zvoni dva puta;

Punjene paprike će zagoriti.