петак, 26. јануар 2024.

Smiljana Moravac Babić - mjerna jedinica za poltronizam i mazohizam

1. 

Ako ljude iz advokatske zajednice pitate ko je Smiljana Moravac Babić, oni će vam svi odreda odgovoriti da se radi o ispodprosječnom advokatu, kojeg niko normalan ne bi angažovao za zastupanje. Iako je Draško Stanivuković daleko od normalnog, čak ni on nije toliko blesav da u svojim sudskim postupcima angažuje pomenutu advokaticu.


2. 

Sa druge strane, svim bojama obojeni Stanivuković ne libi se da Babićevu koristi za obavljanje mutnih stranačkih poslova. Tako će ostati zapamćena epizoda u kojoj je Babićeva „slučajno“ u viber grupi PDP-a napisala poruku kojom kompromituje jednog od članova CIK-a. Radilo se periodu nakon opštih izbora 2022. godine, kada je CIK razmatrao da li da poništi izbore za poziciju predsjednik Republike Srpske. Nakon što je Babićeva napisala spornu poruku, Stanivuković je screenshot njene poruke dostavio medijima pod kontrolom svog šefa Milorada Dodika.

kompromitujuća objava

3. 

Babićeva je poznata kao veliki ljubitelj hrane, a još je poznatija kao veliki ljubitelj novca. Podrazumijeva se da ona podržava Stanivukovića manje više zbog finansijskog interesa. Ta „ljubav“ je obostrana, jer Stanivuković Babićevu drži uz sebe samo kako bi je s vremena na vrijeme gurao u „vatru“. Nešto slično Stanivuković je planirao da uradi i juče, kada je nastao pravi haos oko nezakonitog pokušaja sazivanja sjednice Skupšttin Graada.


Stanivuković je osmislio plan da Babićeva (kao najstariji odbornik) predsjedava sjednicom Skupštine na kojoj je trebalo da bude izglasan nezakoniti rebalans budžeta Grada Banjaluka. Time bi Babićeva počinila krivično djelo, što nije zabrinjavalo previše Stanivukovića, jer on nju i ne posmatra drugačije nego kao potrošnu robu.


Plan, zasad, nije sproveden, jer 25.01.o.g. je došao nedovoljan broj odbornika za održavanje nezaakonite sjednice gradskog parlamenta. Bilo je njih 15, tako da je falio jedan za većinu. Interesantno je da nije došao jedan odbornik PDP-a: Iz te stranke bila su 4, US - 3, SPS - 3, SP - 2, DEMOS-2 i jedan iz DNS-a, 


4. 

U kojoj mjeri Stanivuković sa omalovažavanjem posmatra Babićevu, pokazuje nekoliko primjera. Radi se o informacijama koje sam dobio od izvora iz Stanivukovićevog kabineta.

 

Tako je Stanivuković u vrijeme opštih izbora 2022. godine obećao Babićevoj da će biti imenovana za Ministra pravde Republike Srpske, ukoliko PDP bude dio Vlade. Radi se, naravno, o Stanivukovićevoj finti, kako bi skinuo Babićevu sa dnevnog reda. U vezi sa tim nabolje je da citiram Stanivukovićeve riječi: „Luda Smiljana hoće da ide na listu za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Nisam mogao drugačije da je ubijedim da odustane, nego da joj kažem da će biti Ministar pravde. Budala je stvarno povjerovala.“


Stanivuković i fotograf Čavić

5. 

Da je Babićeva predmet sprdnje u Stanivukovićevom kabinetu, pokazuje i „incident“ sa Stanivukovićevim fotografom Aleksandrom Čavićem. Babićeva je zamjerila Čaviću da na svakoj njegovoj fotografiji izgleda debela, pa mu je zabranila da je fotografiše. Stanivuković i ekipa iz njegovog kabineta su se mjesecima šegačili sa Čavićem da treba da Babićevu slika sa Marsa, kako ne bi izgledala debela na fotografijama.

 

6.

Ništa manje nije interesantan ni slučaj koji se dogodio nekoliko mjeseci nakon izbora Stanivukovića za gradonačelnika Banjaluke. On je odlučio da najbliže saradnike odvede na izlet u jedno etno selo u Federaciji BiH. Na tom izletu je bila i Babićeva. Nakon što se malo više popilo, do pasa goli Stanivuković i Miloš Stanišić su zaplesali stiskavac sa Babićevom. Snimak tog plesa je narednim danima kružio među članovima Stanivukovićevog kabineta, a komentari su se svodili na omalovažavanje Babićeve.


Stanišić i Stanivuković

7. 

Sva poniženja koja je Babićeva pretrpila (i još trpi) od Stanivukovića govore da se radi o ekstremnoj mazohistkinji. To najbolje pokazuje knjiga „Draškov maraton“, koju je Babićeva napisala kako bi se dodvorila nezahvalnom šefu. Podrazumijeva se da tu knjigu nije pročitao niko, pa ni Stanivuković.


knjiga koju niko nije pročitao

8.

Na kraju, treba reći da je Stanivković obećao Babićevoj da će na predstojećim lokalnim izborima biti visoko na odborničkoj listi PDP-a. Kako se očekuje da će PDP osvojiti maksimalno jedan odbornički mandat, to znači da Babićeva nema nikakve šanse da obnovi odbornički mandat, čak i kada bi bila nosilac liste. 


Poltron i nezahvalni Šef

Stanivuković je već dogovorio sa Jovom Savanovićem, Krstom Golijaninom i Draganom Milanovićem da njih trojica rade zajedno na izborima, dok bi Stanivuković preko predjednika mjesnih odbora glasove članstva usmjeravao isključivo na ta tri imena.