субота, 13. јануар 2024.

Čekaju se rezultati vještačenja telefona koji je pokušao da sakrije pritvoreni Ranko Debevec: Da li je sljedeći na redu za hapšenje Branko Perić, doskorašnji sudija Suda BiH

Piše: Slobodan Vasković


1.  

Ranko Debevec i Osman Mehmedagić Osmica su utamničeni. Može se slobodno reći da su smješteni tamo gdje su odavno trebali biti. U svakom slučaju, bolje ikad nego nikad.


2. 

Debevec je pokušao da sakrije telefon kojim je kuminicirao najviše sa Osmicom. 


Teme komunikacije su se dobrim dijelom ticale krivičnih postupaka koji se vode pred Sudom BiH protiv lica povezanih sa Bakirom Izetbegovićem, neformalnim šefom uhapšenog dvojca.


3. 

Sporni telefon je prije nekoliko dana Tužilaštvo BiH uputilo na vještačenje. Rezultati vještačenja će vrlo izvjesno pokazati na koji način je Debevec trgovao uticajem u zgradi Suda BiH. 


Preciznije, pokazaće kojim sudijama tog suda i kakve instrukcije je davao Debevec.


4. 

Prije nekoliko dana penzionisan je Branko Perić, doskorašnji sudija Suda BiH. 


Da Perić svira po notama uhapšenog dvojca Debevec-Osmica moglo se naslutiti u predmetu „Pošte“. Perić je u tom predmetu ekspresno oslobodio optužene, od kojih je jedan Osmica.  


5.

Prilikom objavljivanja oslobađajuće presude, Perić je obznanio da je na Sud BiH u tom predmetu vršen do tada neviđen pritisak. On je na taj način nastojao da oči javnosti usmjeri ka Tužilaštvu BiH, iako je svakom bilo jasno da je Perić po naređenju donio oslobađajuću presudu.


6.
Da je Perić definitivno na telefonskoj liniji sa SDA, pokazao je predmet „Respiratori“. Za razliku od preostalo dvoje sudija koji su glasali za osuđujuću presudu Fadilu Novaliću&Co, Perić je glasao za oslobađajuću presudu. Kako nije mogao da nadglasa preostala dva člana krivičnog vijeća, on se prilikom objavljivanja presude odlučio na, u pravosuđu BiH, nezapamćen potez: Pročitao je javno svoje izdvojeno mišljenje (iako Zakon o krivičnom postupku tako nešto ne dozvoljava). Navedenim postupkom Perić je, očigledno, pokušao da se „opere“ kod svog šefa Bakira Izetbegovića.


7. 

Perić je najbolji dokaz da se sudbina zna poigrati sa ljudima. Upravo je njemu Sistem za automatsko dodjeljivanje predmeta dodijelio predmet u kojem je trebalo odlučiti o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Debevecu i Osmici. Uvidjevši da je đavo odnio šalu i da valja spašavati vlastitu kožu, Perić je donio odluku da odredi pritvor pomenutom dvojcu.


8. 

U posljednjih nekoliko dana BiH je zahvatio talas polarnog vazduha. Međutim, nedavno penzionisani Perić je jedan od rijetkih u BiH koji ne osjeća hladnoću. Zapravo, moglo bi se reći da se on ovih dana  preznojava na temperaturama ispod nule.


9. 

Kako bih pojačao znojenje penzionera Perića, moram mu saopštiti da Debevec sve lošije podnosi život iza rešetaka. 


Njegova meka leđa, naviknuta na udobne kožne fotelje Suda BiH, nikako da se prilagode na „luksuz“ koji nudi pritvorska jedinica u koju je smješten. Samo je pitanje dana kada će Debevec prelomiti i odlučiti da “propjeva”. (nastaviće se)