понедељак, 22. јануар 2024.

Nešić je bio jedan od posrednika u komunikaciji Dodika i Debeveca

Debevec na ročištu na kojem mu je određen pritvor


Piše: Slobodan Vasković


Biće veoma interesantno saznati šta će sve otkriti istraga brojnih nezakonitih radnji Ranka Debeveca, suspendovanog predsjednika Suda BiH i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora OSA BiH.


Njih dvojica su osumnjičeni za nelegalno prisluškivanje sudija i tužilaca tokom rada na predmetima “Respiratori” i “Diploma”, ali to je tek mali dio velikog kriminalnog opusa dvojca.


Nekih petnaestak dana prije hapšenja, Debevec se našao sa Nenadom Nešićem, narkodilerom, peračem narkonovca i ministrom bezbjednosti BiH u restoranu “Luka”, istom onom u kojem je uhapšen 18.12.2023. godine.


Moji izvori tvrde da je sasvim realno da je Nešić bio jedan od posrednika u komunikaciji Debeveca i Dodika, a povodom procesa u kojem je Dodik optužen za neizvršenje odluka visokog predstavnika za BiH.


Dodik je, ranije sam objavio, uspio ostvariti kontakt sa Debevecom, preko posrednika, a ključni razlog za to je da mu sada već bivši predsjednik Suda BiH pomogne da bude oslobođen.


Realno je da će se u jednom od tri telefona koja su oduzeta od Debeveca naći i poruke sa Nešićem koji je imao mnogo i svojih kriminalnih razloga da se viđa sa korumpiranim bivšim predsjednikom Suda BiH.


Nije, zasad, poznato da li je Debevec tokom razgovora sa Nešićem jedan od telefona držao u u donjem vešu i snimao, za svaki slučaj.


Istraga će pokazati tačnost ovih informacija.


Interesantno je i da je Debevec u zatvoru u Vojkovićima zaposlio Mirsada Deljanina, zatvorskog čuvara koji je posjetio Osmicu u ćeliji.


Bio je to nezakonit postupak, jer je došao iz drugog odjeljenja, a po odobrenju Nemanje Bjelice; Obojica su suspendovani, a protiv njih se vodi istraga.


Deljanin se u zatvorskoj ćeliji Mehmedagića zadržao desetak minuta; Prema mojim izvorima, prenio mu je informacije od Muhameda Pekića, njegovog najbližeg saradnika dok je bio na čelu OSA BiH.


Istovremeno, Osmica je, preko Deljanina, poslao poruke Pekiću kako treba da djeluje u periodu dok je on u pritvoru.


Pekić, zajedno sa Ibrom Bešlijom, donedavnim visokim funkcionerom FUP-a, rukovodi ilegalnom paralelnom strukturom koju je bivši šef OSA BiH uspostavio ne samo u OSA BiH, već i FUP-u, ali i brojnim drugim institucijama BiH.