понедељак, 8. јануар 2024.

Slovenačkog Narkodilera Mladena Samardžiju štitio je u Banjaluci Mladen Marić, načelnik Uprave za organizovani kriminal MUP RS, drugi visoki funkcioneri, a imao je i zaštitu u pravosudnim organima BiH; Gdje je kokain koji je narkodiler Nikolić “prihvatio da preuzme od Kontiča”, Samardžijinog vozača kokaina

hapšenje Samardžije


Piše: Slobodan Vasković


1.

Mladena Samardžiju, jednog od najtraženijih narkodilera u Evropi, tokom njegovog boravka u Banjaluci štitio je Mladen Marić, načelnik Uprave za  organizovani kriminal MUP RS.


2.

U lancu zaštite jakog narkodilera, kojeg potražuje Slovenija, učestvovalo je još nekoliko visokopozicioniranih funkcionera MUP RS i, najmanje, jedan inspektor MUP RS, koji je bio veza između Marića i Samardžije. 


Mladen Marić

Samardžija je sve vrijeme tokom boravka u Banjaluci radio sa narkoticima i to prilično velikim količinama, koje je distribuisao po Evropskoj uniji, dok je jedan, manji dio, prodavao u BiH.


3.

Samardžija je uhapšen 11.12.2023. godine na Jahorini, u svom apartmanu, a učinjeno je to u saradnji sa EUROPOL-om, u akciji “Tokio”.


Određen mu je jednomjesečni pritvor 14.12.2023. godine. 


4.

Samardžija je bio pripadnik Škaljarskog klana, ali je, u međuvremenu, kako se tvrdi, napustio Škaljarce i pridružio se Kavčanima.


5.

Isto je, kako saznajem, učinio i njegov klijent i saradnik u BiH Alekandar Nikolić, narkodiler iz Istočnog Sarajeva, kojem je prodavao kokain.


Veze između Samardžije i Nikolića dugo traju - još od vremena kada su obojica bili pripadnici Škaljaraca.

narkodiler Nikolić

Nikolić je optužen za trgovinu narkoticima i u slučaju Bojan Cvijetić i drugi, a suđenje toj velikoj narkogrupi treba uskoro da počne.


6.

Cvijetić je bio savjetnik Dragana Mektića, koji je u to vrijeme bio ministar bezbjednosti BiH, a sa njim je usko sarađivao i Osman Mehmedagić Osmica, tadašnji šef OSA BiH. 


7.

Međutim, mnogo toga ostalo je nejasno i nakon hapšenja Samardžije, posebno to što nije doveden u vezu sa Nikolićem, iako je Samardžijina desna ruka Mitja Kontič, koji je ranije uhapšen i već presuđen u Sudu BiH, bio sa pomenutim narkodilerom iz Istočnog Sarajeva u stalnoj vezi. Preciznije, Kontič je dovozio i prodavao Nikoliću kokain koji je bio u vlasništvu Samardžije.

narkodiler Samardžija

8.

Kontič je za Samardžiju razvozio narkotike širom EU, ali o tome šire u nastavcima ovog teksta.


9.

Osim Marića, načelnika Uprave za organizovani kriminal i drugih iz vrha MUP RS, Samardžija je, prema mojim informacijama, imao zaštitu i u pravosudnim institucijama, ali i o tome ću šire pisati u nastavcima ovog teksta.


10.

Početak pada Samardžije desio se mimo kontrole Marića i njegovih drugih zaštitnika, a počinje hapšenjem Borisa Grujića, Slavena Radinkovića, Jovana Šumana, Igora Zarića i Damjana Tepića u Banjaluci, kada je kod njih pronađen kilogram kokaina.


Oni su uhapšeni 19.02.2023. godine u Banjaluci, u akciji “Market” koju je vodilo Tužilaštvo BiH. U tom trenutku se nije znalo da je to Samardžijin kokain.


akcija "Market"

11.

Daljim raspakivanjem Skaj i Anom aplikacije, istraga dolazi do toga da je Kontič dovezao kokain uhapšenoj grupi iz Banjaluke. I to po nalogu Samardžije.


Marić je, i pored toga, pokušavao i dalje da štiti Samardžiju, ali mu to više nije pošlo za rukom.


12.

Kontič je, nakon što je ušao u BiH 14.03.2023. godine, bio praćen i uhapšen je dan kasnije zajedno sa narkodilerom Aleksandrom Nikolićem u Istočnom Sarajevu.


Kontič je na sebe preuzeo da je “šef grupe”, ali to je netačno; On je tek Samardžijin vozač kokaina.


13.

Sud BiH je 11.12. 2023.. Mitju Kontiča i pripadnike banjalučke narkoorganizacije, koji su otkriveni zahvaljujući aplikaciji Sky, zbog organizovanog kriminala, presudio, u skladu sa postignutim Sporazumom, na po 12 mjeseci robije. Isti taj dan, 11.12.2023., uhapšen je Samardžija.


(Prije nego je Samardžija uhapšen, Marićeva "veza" imala je nekoliko sastanaka sa njim na kojima su se pokušali dogovoriti kako da ga izvuku iz problema, ali to im nije pošlo za rukom. Najmanje jedan od tih sastanaka je snimljen od obavještajnih službi.)



Mitja Kontič, Aleksandar Nikolić, Boris Grujić, Slaven Radinković, Jovan Šuman, Igor Zarić i Damjan Tepić osuđeni su na ukupno sedam godina zatvora zbog organizovanog kriminala i šverca droge, odnosno da su u okviru grupe nabavljali narkotike na teritoriju Republike Slovenije, a potom je prenosili i prodavali na teritoriju Bosne i Hercegovine.


Presuda im je izrečena na osnovu Sporazuma o priznanju krivice koji su sklopili sa Tužilaštvom BiH.


14.

Ono što je interesantno u ovom slučaju jeste navod da je “član grupe postao  i Aleksandar Nikolić koji je na aplikaciji Sky koristio kodno ime Kortez i Don Korte. On je pristao da preuzme dva kilograma kokaina na području BiH”.


Pitanje je gdje su ta dva kilograma kokaina ili, pak, više od dva kilograma kokaina koja je narkodiler Nikolić “pristao da preuzme” od Kontiča, jer nije imao od koga drugog budući da su zajedno uhapšeni? (nastaviće se)