петак, 19. јануар 2024.

Bakinačka minijatura Dodika i Čovića - Torpedovanje Trojke političkih diletanata

 

Piše: Slobodan Vasković


Vjerujem da će se prije na Zemlju vratiti japanski SMART LANDER, koji je 19.01.o.g. sletio na Mjesec, nego što će biti realizovan navodni sporazum Nermina Nikšića, Elmedina Konakovića, Edina Forte, Milorada Dodika i Dragana Čovića, dogovoren dan ranije, 18.01.


Sporazum djeluje kao diktat Dodika, koji su predstavnici Trojke vrlo revnosno zapisali; Nakon što je Dodik izdiktirao svoj dio, Čović je “anđeoskim glasom” saopštio dijelove dogovora za koje je on lično zainteresovan.


Potom su se razišli, a Dodik je vidno zadovoljan širio “dobre vibracije” oko sporazuma na sve četiri strane.


Nakon toga, i Trojka je emitovala neki svoj prijedlog sporazuma koji se, suštinski, ne razlikuje od onog koji je u javnost pustio Dodik. Ubijeđen sam da su ga naknadno pisali/prepisali "na brzaka".


Trojka je sve prihvatila samo da bi dobili početak razgovora sa EU, smatrajući da će na taj način dobiti na kalibritetu i da će im dodatno porasti rejting. Potpuni politički promašaj.


Naknadno emitovanje “njihovog papira” je komično, jer njime su samo dodatno pokazali da nisu uopšte dizali glave iznad A4 formata na koji su vjerno upisali sve ono što su im Dodik i Čović izdiktirali.


Trojka je u dosadašnjem radu pokazala da malo šta politički razumiju, a nakon posljednjeg sporazuma da je i to “malo šta” prohujalo sa vihorom. 


Shvatiće ubrzo da su se prihvatanjem sporazuma samo dodatno zakopali. "Otkopaće" ih arheolozi u dalekoj budućnosti.


Budimo realni, ipak su lideri Trojke tek amateri za Dodika i Čovića.


Dodik je sve odigrao vjerujući da će uspjeti “sporazumom” da se, kako tako, izvuče iz sudskih problema; Čović, jer su lideri Trojke duvali snažno i u njegova jedra.


Od realizacije sporazuma neće biti ništa; Živi bili pa vidjeli.


Zato će ostati trajna, velika oštećenja na truplu torpedovane Trojke koji su “zaklali vola za kilu mesa”. Kakvi politički paceri.


Dodik se neće izvući iz sudskih problema, ali Bakinačka minijatura sa sporazumom pokazuje koliko je još uvijek politički opasan, iako mu je karijera na izmaku.


I da se ne predaje, tražeći bilo kakvu varijantu u kojoj bi mogao da se spasi.


Isto se odnosi i na Čovića, koji u dublu sa Dodikom predstavlja ključnu opasnost po BiH.


SMART LANDER sa početa teksta neće se vraćati na Planetu, osim u situaciji da sporazum iz Bakinaca bude realizovan.