среда, 10. јануар 2024.

Zlostavljači u Pravobranilaštvu Republike Srpske

 

Piše: Slobodan Vasković

 

U proteklim danima sam pisao (i tek ću) o Biljani Zlostavljačici Vučetić, zamjenici predsjednika Osnovnog suda Banjaluka. Više radnika tog suda mi se požalilo da pomenuta spodoba godinama maltretira radnice tog suda, a posebno one sa malom djecom.


Zlostavljačica iz Osnovnog suda Banjaluka 

Nije prošlo puno vremena, a sa istim problemom su mi se javili radnici Pravobranilaštva Republike Srpske. Oni su mi dostavili dopis upućen Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji u suštini predstavlja njihov posljednji vapaj.

 

Ako zavirite u Zakon o Pravobranilaštvu Republike Srpske, pročitaćete da je osnovni zadatak te institucije da štiti imovinska prava Republike Srpske i drugih subjekata koje zastupa ta institucija.

 

pismo o zlostavljanju

Ovdje treba postaviti logično pitanje: Da li radnici Pravobranilaštva Republike Srpske mogu da sa uspjehom štite prava Republike Srpske kada nisu u stanju da sebe zaštite od zlostavljača unutar te institucije? Odgovor je jednostavan: Ne mogu.

 

Ako pažljivo pročitate pomenuti dopis zlostavljanih radnika, primijetićete da je modus operandi isti kao i u slučaju Zlostavljačice Vučetić. Na udaru su najviše mlade radnice. Očigledno je da su one glavna meta zlostavljača. Vjerovatno zbog toga što imaju malu djecu, pa se boje da ne izgube posao i time ugroze njihovu egzistenciju.  

pismo o zlostavljanju (2)
 

Prema pomenutom dopisu, u Pravobranilaštvu Republike Srpske se izdvajaju imena dva zlostavljača. Prvi je Milimir Govedarica, koji se nalazi na čelu te institucije. Da se radi o kriminalcu kapitalcu, to smo svi znali. Međutim, da se radi o osobi čiji je fetiš zlostavljanje žena zaposlenih u instituciji kojom rukovodi, to je već nešto novo.


Milimir Govedarica
 

Pored Govedarice, kao zlostavljač se pominje izvjesni Borko Tomecić, a u narednim danima ću detaljno objaviti o kome se radi. (nastaviće se)