четвртак, 4. јануар 2024.

Draško Stanivuković i njegov šef Milorad Dodik naručenim istraživanjem pripremaju teren za uklanjanje Vlade Crte Đajića iz SNSD-a

Piše: Sloiodan Vasković 


1. 

Prije dva dana Draško Stanivuković je preko svojih portala pustio u javnost navodno istraživanje IPSOS-a. Prema rezultatima tog istraživanja, vjerovali ili ne, Mali Zli Patuljak u trci za gradonačelnika Banjaluke vodi u odnosu na Jelenu Trivić i Srđana Amidžića.

 

2.

Ovdje treba podvući da se radi o istraživanju koje je radila sarajevska filijala IPSOS-a, poznata po tome da rezultate navodnih istraživanja prilagođava naručiocu. Naručilac pomenutog istraživanja je Draško Stanivuković. Da budem iskren, začudio sam se da fantomski istraživači nisu dobili rezultate po kojima Stanivuković od mogućih 100 % osvaja 113 % glasova.

podmazano istraživanje

3.

A sada pređimo na suštinu. Već je po samom izboru potencijalnih kandidata (Srđan Amidžić umjesto Vlade Crte Đajića) više nego jasno da cilj pomenutog istraživanja nije bio da se dobije trenutno raspoloženje birača u Banjaluci, nego da se iz trke za gradonačelnika ukloni Crta.


4. 

Crta gotovo svakodnevno trpi udarce udruženog dvojca Dodik-Stanivuković, a pomenuto istraživanje je samo jedan u nizu takvih udaraca. Posebno tragikomično djeluje zaključak Dodikovih i Stanivukovićevih istraživača da je Crta najomraženija ličnost u Banjaluci.

Šef i odabrani kandidat

5. 

Ovdje treba podsjetiti da udari pomenutog dvojca na Crtu nisu od juče. Oni traju gotovo godinu dana. Ne treba zaboraviti da je RTRS, po Dodikovom nalogu, pustio u etar Crtinu nebuloznu izjavu o bisti Bana Jelačića.

 

6.

Taman posla da ću braniti Crtu od bilo koga, ali kako bih ogolio podmukle namjere dvojca Dodik-Stanivuković moram navesti nekoliko činjenica. Prije svega, Crta je jedini koji je bio dovoljno lud da preuzme Gradski odbor SNSD-a nakon smjene Igora Radojičića. Šta god mislili o Crti, ne može mu se ne priznati da je on uspio da koliko toliko konsoliduje odbor koji je bio u totalnom rasulu.

Šef i otpisani kandidat

7.

I ne samo to. Crta je na opštim izborima održanim 2022. godine, za poziciju Narodna skupština Republike Srpske, osvojio 29.038 glasova, što predstavlja najbolji rezultat od svih kandidata, u svim izbornim jedinicama u Republici Srpskoj. 



Crta je na tim izborima osvojio za oko 2.300 glasova više od Stanivukovića. Pritom ne treba zaboraviti da je Stanivuković imao znatno bolju polaznu osnovu, jer je nastupao sa pozicije gradonačelnika Banjaluke.

 


8.

Iako je Crta osvojio najveći broj glasova, dvojac Dodik-Stanivuković naručenim istraživanjem žele ga prikazati kao najomraženiju osobu na planeti. Ovdje treba reći da je Crta kod opozicionih birača ima status klovna, ali da je on omiljen kod članova SNSD-a. Dobro upućeni u dešavanja u Crvenoj Sekti govore da članove te stranke u Banjaluci imaju puno više simpatija prema Crti nego prema samom Dodiku. Ne treba zaboraviti da je Dodik, uprkos žestokoj krađi glasova, do nogu potučen u Banjaluci od Jelene Trivić, dok je njegov SNSD predvođen Crtom zadržao poziciju pojedinačno najsnažnije stranke u tom gradu.

 

9.

U jednom od prethodnih tekstova sam obznanio da Dodik pored plana A (predlaganje Stanivukovića kao kandidata SNSD-a) ima i rezervni plan B, koji podrazumijeva da SNSD radi javnosti kandiduje Srđana Amidžića za gradonačelnika Banjaluke, dok bi članstvu po terenu bile date instrukcije da se glasa za Stanivukovića.

 

10.

Dva izvora iz SNSD-a su mi potvrdila da je Stanivuković prije nekoliko mjeseci tražio od Dodika da isključi Crtu iz SNSD-a prije lokalnih izbora. Dodik je odbio taj prijedlog, pravdajući se da bi to moglo da izazove revolt kod članstva.

 

šef koji umiruje posvađane kandidate

11.

Dodik je očigledno odabrao mnogo sigurniju opciju, a to je da postepeno Crtu i ekipu oko njega (Letić, Ninković, Ćurla i drugi) prvo razvlasti i što je moguće više ponizi, a onda da ih nakon lokalnih izbora isključi iz stranke.