среда, 14. јун 2023.

Triling/Sparing Partneri: Narkotici, Vino sa Grbom Granične policije, Zaposlenja plaćena džipovima, "Formiranje" predmeta kao sportska disciplina u Tužilaštvu BiH


Piše: Slobodan Vasković


1.

Zoran Galić, aktuelni zamjenik direktor SIPA i do februara ove godine šef Granične policije BiH (GP BiH), šef Unutrašnje kontrole GP BiH Vladimir Popović i Svevlad Hofman, vječni šef Disciplinske komisije GP BiH, najodgovorniji su za pretvaranje ove institucije u kriminalnu organizaciju.


2.

Pozicije na kojima su se nalazili (Popović i Hofman se i dalje na njima nalaze) omogućavale su im da rade šta hoće, a ko bi usudio da se suprotstavi brojnim kriminalnim djelima, bio bi kaširan bez milosti.


3.

Šef Unutrašnje kontrole djeluje kao manje važna pozicija, ali to je privid: Ko nije slušao Galića, Popovića ili Hofmana, slijedio mu je postupak pred Unutrašnjom kontrolom, odakle bi bio prebačen pod “sudski mač”  Hofmana koji je, kao šef Disciplinske komisije, “skidao” glave nepodobnim.


4.

Trojka je, bez milosti, vođena jedino ličnim interesom, uništila, na opisani način, desetine zaposlenih u Graničnoj službi. Nisu samo kazne te koje su bile drakonske, već i teško iscrpljivanje, maltretiranje i mobingovanje njihovih žrtava kroz procese unutar Granične policije.


Tako je Granična policija privatizovana.


5.

Dobro raspoređeni i odlično uštimani kriminalci Galić, Popović i Hofman djelovali su nezakonito i činili teška kriminalna djela, računajući na potpunu neefikasnost pravosudnopolicijskih institucija i moć koju su imali unutar Granične policije.


6.

Koliko je Tužilaštvo BiH i dalje neefikasno kada su visoki funkcioneri BiH, umočeni u kriminal do guše, u pitanju, svjedoči podatak da je “formirano” šest predmeta protiv Galića, ali da je, uprkos tome, on imenovan za zamjenika direktora SIPA. Predmeti, kako su “formirani”, biće, prema postojećem stanju u Tužilaštvu BiH, i rasformirani. "Formiranje" predmeta postalo je prava sportska disciplina!


Neko će reći - nije da Tužilaštvo BiH baš ne radi ništa - tolika hapšenja po raspakovanim Skaj aplikacijama! Tačno, ali sva ta hapšenja se moraju sprovesti, jer su jedan od uslova za napredovanje BiH ka EU. I jer se hapsi u cijelom Rergionu.


7.

Uprkos tome, Tužilaštvo BiH i dalje ima “povlaštene funkcionere” koji su iznad zakona, ali o tome uskoro vrlo vrlo opširno i detaljno. Kao i tužiocima koji su glavni junaci brojnih Skajaplikacija iz kojih se uočava da su sastavni dio organizovanih kriminalnih grupa. Posljednji kojeg sam naveo je Mladen Furtula, ali nije i zadnji.


8.

Sada idemo do jednog od Skaj hapšenja i potvrđivanja optužnice protiv narkogrupe Sake Bibića. 


Sud BiH 23.2.2023. potvrdio optužnicu Tužilštva BiH BiH od 15.2.2023. godine kojom se optuženici Sako Bibić, Eldar Hujić, Admir Haimamović, Alem Zuka, Đoko Komar, terete za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, pranje novca i nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija.


Grupa je, u periodu 2019.-2021., djelovala na području Regiona i EU. 


Otkriveni su na osnovu Skaj aplikacija i uhapšeni početkom maja 2022. godine.


9.

Zašto je ovo hapšenje bitno za priču o kriminalnom Trojcu sa početka teksta?


Zato što je Eldar Hujić sparing partner narkodilera Denisa Stojnića. Zaista, niko nije ni očekivao da Stojnić, koji je i trgovac ljudima, organizator prostitucije na međunarodnom planu, trenira sa nekim ko nije narko diler.


Međutim, sa Stojnićem je sparingovao i Zoran Galić. I to veoma često.


Logika kaže da je sparingovao i sa Hujićem.


10.

Pitanje glasi: Koliko puta je Galić pomogao Stojniću i Hujiću oko prevoza “robe” preko nekog od Graničnih prelaza, a pomogao je, jer su prijatelji?! Na to pitanje Tužilaštvo BiH nije dalo dosad nikakav odgovor, iako je Stojnić bio u pritvoru, kao i Hujić koji je optužen!


I da li je moguće da Galić nije znao da se u Stojnićevim lokalima u Sarajevu prodaju narkotici? Naravno da je znao; Znalo je cijelo Sarajevo, pa, samim tim, i Galić, Sparing partner.


Naravno da nije moguće da ovo nisu shvatili u Tužilaštvu BiH, ali "običajni" Zakon o nedodirljivosti najviših državnih funkcionera je OMERTA!


11.

Vidjećemo šta će dalje uraditi Tužilaštvo BiH, ali treba naglasiti da su više nego dovoljno oči javnosti mazali sa hapšenjem narkoboranije, dok su Ibrahim Hadžibajrić, Armin Arnautović Šmrk i Milan Matković tek incidenti, jer je riječ o velikim igračima. Imajte na umu da iza kojih stoje još veći koji su na slobodi. I koji su bili visoki funkcioneri BiH, a neki su još uvijek.

12.

Već sam opisao Popovićevu ulogu u Trilingu, ali i on je jako dobro zarađivao i zarađuje i dalje. Mimo plate. Ranije sam naveo da je Stojnićeve lokale snabdijevao svojim vinom. Stojnić od njega kupi vino, a Popović uzvrati tu “sitnu” uslugu. 


13.

Međutim, “vrli” Popović je prodavao vino i Graničnoj policiji, sve sa grbom te policijske institucije. To vino je Galić poklanjao “dragim prijateljima” i saradnicima iz drugih agencija koji bi posjetili GP.


14.

Vino je izgleda baš dobro, jer, osim zloupotrebe Grba Granične policije, Popović je naplaćivao, godinama, troškove puta za Sarajevo, iako je koristio službeni automobil. Dupla zarada. 


Popović je iz Domanovića, kod Stoca, pa vi računajte koliko mu je moglo ostati kada ide doma službenim automobilom, a uz to naplaćuje to putovanje, kao da ide svojim. Dugi niz godina. 


15.

A gdje su tek odlasci na ljetovanja, zimovanja, plus svaki mjesec, godinama, stimulacija na platu. Moram priznati da su se “vješto” krili - nisu Popoviću isplaćivali stimulaciju na platu kada bi bio na godišnjem odmoru.


16.

Sve navedeno je prijavljeno organima gonjenja BiH i po svemu navedenom niko ništa ne radi. “Formiraju” predmete. Kako neće “formirati” kada su gotovo svi u istom kriminalnom kolu.


17.

Za kraj sam ostavio Svevlada Hofmana koji je zaista beskrupulozan kriminalac, ubijeđen i da je kreativan. Ljudska izlučevina je prevazišao sve zločinačke umove u Graničnoj policiji.

Hofman, naravno, zapošljava u GP BiH za novac i druge poklone, ali gabaritne.


18.

Za zaposlenje Farah Kozić u Graničnu policiju, dobio je džipa “Opel Mokka”. 


Tada je bio savjetnik i nije mogao koristiti službeni automobil. Džip mu je odlično došao, posebno jer je besplatan.


Izvršio je pritisak na Galića, pa je Stojnićev Sparing partner promijenio pravilnik i dodijelio službeno vozio i Hofmanu koje on vozi 24/7, što će reći kao i Popović.


19.

Sada slijedi vrhunac: Hofman prodaje džip “Opel Mokka” koji je dobio za zaposlenje Farah Kozić upravo Farah Kozić. (Ne treba mu više, jer ima službeni automobil i plaćeno gorivo. Kao da ima rafineriju, toliko ga troši).


Ovaj put usluga je bila - stalni radni odnos. Sada Farah vozi džipa kojim je platila posao i kojeg je platila dva puta. Prvi put u salonu za Hofmana, a drugi put kupujući ga od Hofmana.


Šta da vam kažem, sem nastaviće se!