среда, 7. јун 2023.

Skaj komorbiditeti


Piše: Slobodan Vasković


1.

Pročitah u “Raportu” da je Tužilaštvo BiH potvrdilo da vodi dvije istrage protiv Vahidina Šahinpašića Šaje, bivšeg šefa krim odjela u SIPA: Predmet anonimna prijava o navodnim nezakonitostima konkursne procedure u SIPA i prijava o navodnim nezakonitostima za vrijeme rukovođenja jednim odjelom u SIPA.


2.

Što navodnim, pa u Tužilaštvu BiH imaju čiste dokaze o Šajinim Skaj aplikacijama i šta je sa tim istragama? Ili su podvedene pod “navodne nezakonitosti za vrijeme rukovođenja jednim odjelom u SIPA”.


3.

Šaja je imao dvije Skaj aplikacije, svoje, a glavni junak je i u kriptama brojnih kriminalaca. Što bih ja okarakterisao kao “nezakonitosti za vrijeme rukovođenja jednim odjelom u SIPA”.


Šaja

4.

To nas ponovo dovodi do Kontakt tačke sa EUROPOL-om, nezakonite otimačine informacija iz Skaj aplikacije Radoice Vukovića u kojoj se pominje i Šaja, ali i nezakonite smjene šefice Kontakt tačke Spomenke Markulj i nezakonitog imenovanja njene nasljednice Irene Marelje.


5. 

Informacije je nezakonito otela tužiteljka Vedrana Mijović; Za sve je znao Milanko Kajganić, kao i Džermin Pašić, vodeći funkcioneri Tužilaštva BiH.


Za sve je znao i Zoran Galić, tadašnji direktor Granične policije u kojoj se nalazi Kontakt tačka sa EUROPOL-om.


"SKS" Ramo i zabrinuti Galić

Imam sve dokaze za ovo što navodim. Ne objavljujem ih iz razumljivih razloga. Ali, kada dođe vrijeme objaviću sve i jedan.


6.

Zašto već danima insistiram na tome da se sve istraži oko Kontakt tačke, pa ako su Markuljeva&Tim krivi neka idu u zatvor, a, ako nisu, onda na robiju trebaju mnogi drugi. Za početak, Vedrana Mijović i oni za koje radi, a ti, svakako, nisu čuli za riječ zakonitost!


Vedrana Mijović

7.

Zašto insistiram na rješavanju slučaja Kontakt tačke: Zato da se ponovo ne bi desila potpuna privatizacija institucija, samim tim i Kontakt tačke i da se ne bi manipulisalo sa Skaj aplikacijama. 


Desi li se to, džaba je krečeno, jer je i do sada bilo i previše manipulacija i skrivanja kriminogenih funkcionera iz Skaj aplikacija.


Ne tvrdim da to mogu spriječiti, ali mogu bar obavijestiti javnost da ljudi znaju o čemu se radi. 


8.

Kada su manipulacije Skaj aplikacijama u pitanju, dovoljno je da pomenem Narko”Generala” Sinišu Kostreševića, potom dobar dio vrha MUP RS o kojima sam ispisao niz tekstova. U posljednje vrijeme baš i ne rade mnogo po Skaj predmetima. Začuđujuće?!


9.

Da ne zaboravim; Osim Šaje u Radoicinoj kripti je i jedan Tužilac. Čekaću još malo da vidim šta će Tužilaštvo BiH uraditi u vezi sa njim, da li će ga suspendovati, zatvoriti ili prikriti, pa onda objaviti njegovo ime.


10.

Otkako sam počeo pisati o Graničnoj službi BiH dobio sam toliko novog materijala o kriminalu u toj instituciji da će mi trebati par dana da sve arhiviram; Pa onda temu po temu. Sve kapitalci. Među kojima je i Ismet Taslaman, potpuno nepoznat široj javnosti, ali vrlo bitna kriminalna karika unutar Granične, gdje obnaša visoku funkciju.


11.

Primijetio sam da se narkodiler i svodnik Denis Stojnić ograđuje javno od svog bliskog saradnika narkodilera Elvisa Keljmendija; Brani Osmicu od njega; Tvrdi da je (Stojnić) bio saradnik OSA BiH.


I sve to međusobno prepucavaje ide tokom suđenja za ubistvo sarajevskih policajaca. Jezivo. Kao što je Jezivo da je njih dvojicu Osmica angažovao kao “istražitelje” zajedno sa trećim narkodilerom Dadom Džafićem.


12. 

Sve se zna o teškom kriminalu i korupciji, ali otpori u BiH da se bar dobar dio toga procesuira su još uvijek mnogo jači od težnji da se u tome uspije. 


Teška je to bitka koja će trajati jako jako dugo.